Poängsvit på väg ta Rödin till NHL

Juni är viktigaste delen av NHL-säsongen. För de som är kvar då vill säga.

För många NHL-spelare är det nu de viktigaste matcherna spelas. Matcherna innan säsongen drar igång, men matcher där det gäller att visa att man är tillräckligt bra för att få stanna kvar i laget.

Mattias Janmark visade för ett år sedan att det fungerar. Han kom ju bara över för att vara med på campen och se och lära. Sen skulle han åka hem och spela med Frölunda, för att ta steget över den här hösten.

Vi minns alla hur det slutade. Succé hela vägen och efter en strålande försäsong blev det 15 mål och 14 assist på 73 NHL-matcher för Dallas.

Någon stor skräll, som Janmark, finns inte i år. Den som imponerat mest av svenskar som kommit över den här hösten är utan tvekan Anton Rödin. På fyra träningsmatcher har han gjort två mål och assisterat till ytterligare två.

Men Rödin är ingen nykomling som Janmark var. Rödin spelade 111 AHL-matcher i Chicago Wolves 2011-13 och gjorde 41 poäng. Men skador och lite för tunn kropp för transatlantiskt spel gjorde att det blev en vända hem till Sverige. Därefter blev det tre strålande SHL-säsonger i Brynäs med 38, 47 respektive 37 poäng.

Trots bara 33 matcher förra säsongen, efter en otäck knäskada, utsågs Anton till SHL:s mest värdefulle spelare.

I natt spelade Rödins Vancouver hemma mot Arizona. Anton bildade kedja med Markus Granlund och Brandon Sutter och hans fina poängsvit fortsatte.

Alexander Edler, vid blå, fick pucken från Rödin i powerplay. Granlund knackade snyggt ner pucken till 1-1 på Edlers skottpass. Edler, som är given i laget, var mycket bra.

Anthony Duclair rammade Jakob Markström i mål vid 2-1. Såg illa ut för Tre Kronors hjälte mot ryssarna i World Cup. Men Markström reste sig, skakade loss och gled in i målet igen. Även han var riktigt bra, med bland annat en vågad men väl avvägd utrusning när Max Domi kom fri.

I fem mot tre fick han dock se polaren från Tre Kronor Oliver Ekman Larsson skjuta 3-1 i spel fem mot tre. Oliver stänkte in den från blå i ett läge vi tyvärr knappt såg honom i Tre Kronor när World Cup spelades.

Arizona vann med 4-2 sedan Shane Doan gjort det fjärde målet. Veteranen inleder sin 21:a säsong i höst. Alla utom den första med laget i Phoenix, då han debuterade i Winnipeg.

Imponerande på alla sätt.

Det här var fjärde matchen i rad med poäng från Rödins klubba. Han öppnade med mål och assist när Edmonton besegrades med 5-3. Det blev assist till Vancouvers enda mål efter 1-2 mot Calgary och därefter ett mål när San Jose vann med 3-2.

Det ökar hans chanser för den plats i andrakedjan där han behövs för att avlasta förstakedjan med Sedinarna och Loui Eriksson

Philip Larsen, den danske backen som spelat två säsongen i KHL, den senaste i Jokerit, är nu tillbaks i Nordamerika. Han verkar ta en plats i ett Vancouver som hade stora backproblem förra säsongen.

Sedinarna och Loui spelade inte. Tre Kronors World Cup-trio tränar med laget och spelar förmodligen bara torsdagens träningsmatch mot Calgary. Ett viktigt genrep då Vancouver tar emot just Calgary i premiären 15 oktober.

I samband med matchen berättade klubbens president Trevor Linden ett helt nytt spel.

Fifty-fifty-lotter har länge varit populärt på hockeyarenor, också i Sverige. Nu startar Vancouver ett fifty-fifty-lotteri över nätet. Enligt Linden är det första gången i världen man kan göra det. Och andra halvan av intäkterna för lotteriet går till ”Canucks for kids”, en välgörenhetsorganisation som hjälper barn med cancer.

En annan det gått bra för i träningsmatcherna är William Nylander i Toronto. Efter en förlust och en seger mot lillebrorsan Alexander i mötena med Buffalo, vann Ottawa med 3-2 mot Montreal i söndagens förlängning.

William assisterade snyggt till 2-1 från Nordamerikas World Cup-spelare Morgan Rielly. Nylander bilade kedja med Auston Matthews i draftettans debut i Torontos tröja. Zach Hyman spelade på andra kanten.

William förväntas ta en plats från start i år och har även bytt bort tröja nummer 39 han hade i fjol. Nu spelar han med 29 på ryggen. Pappa Michaels nummer 92 baklänges.

I kvällens träningsmatch mot Ottawa förväntas nye danske målvakten Frederik Andersen debutera. Han missade ju World Cups Europalag efter en skada strax före turneringen.

André Burakovsky lär väl knappas behöva vara orolig för sin ordinarie plats i Washington efter succésäsongen i fjol med sina 38 poäng på 79 matcher. I natt avgjorde han straffläggningen till 2-1 mot St. Louis. Alexander Ovetjkin missade sin straff, men Magnus Pääjärvi han satte sin för St. Louis innan ”Burra” avgjorde.

Desto viktigare då för Pääjärvi att visa upp sig. Han fick i alla fall spela över hälften av matcherna förra säsongen. Återstår att se om han tar en plats direkt i år.

I Chicago skickades återigen Erik Gustafsson ner till farmarlaget. Erik spelade ändå 41 seriematcher och fem i slutspelet och fick en hel del beröm när han var uppe. Men nu blir det start i Rockford igen.

Klubbkamraten och backkollegan Victor Svedberg, Sveriges Zdeno Chara med sina 204 centimeter utan grillor, fick spela 27 NHL-matcher i fjol efter två säsonger i Rockford. Han gjorde två mål, trots sin defensiva läggning och coachen Joel Quenneville satsade på honom före David Rundblad.

Men nu verkar tålamodet för Svedberg vara slut. Han sattes upp till försäljning av Chicago på måndagen. Samma sak gällde för övrigt Spencer Abbott, som vann SM-guld med Frölunda i våras.

Philadelphia slog New York Rangers med 4-3 i natt. Robin Kovacs och Malte Strömwall hade minst istid av Rangers forwards och lär få vänta få vänta på sina NHL-debuter.

Totalt har 33 svenskar skickats ner till farmarlagen hittills. Ni kan se listan på dem här http://www.hockeysverige.se/2016/10/04/lista-har-ar-alla-svenskar-som-har-skickats-ned-i-ahl/

Det kan gå fel i träningsmatcherna också. Det fick trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson erfara. I Chicagos match mot St. Louis tog Niklas open ice-tackling på Ty Rattie så illa att axelskyddet träffade hans haka. Hjalmarsson missar därmed NHL-premiären mot just St. Louis och för böta motsvarande nästan 200 000 kronor.

Natten här i Tampa avslutas med de 40 snyggaste målen och räddningarna från World Cup.

Vilken var snyggast?

Givetvis Jonathan Toews inspel till Brad Marchands 2-1 i boxplay. Turneringens sista mål.

Henrik Lundqvist var inblandad i de två andra på prispallen. Tvåa kom Nathan MacKinnons avgörande backhand på Henke i sista gruppspelsmatchens förlängning. Trea blev Henkes räddning på Connor McDavids närskott tidigare i samma match.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.