Storspel av Lehner när Marquette blev Hockeyville

Buffalo och Carolina möttes i en annorlunda träningsmatch i natt när det var säsongens hittills mest intensiva matchdag. Totalt spelades det nio matcher.

Lagen möttes i Lakeview Arena, som byggdes 1974 med plats för 3 100 åskådare. I vanliga fall spelar Marquette Royales sina hemmamatcher i arenan. Marquette är en liten stad med drygt 20 000 innevånare i norra Michigan vid södra stranden av Övre Sjön, den största av de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada.

Varför spelade de där då?

Det hela började med en tv-serie i Kanada 2006. Olika orter tävlade om vilken som var mest engagerad i sin hockey. Det gick ut på att utse den säsongens Hockeyville.

Vinnarorten fick en summa pengar för att rusta upp sin hockeyhall, samt en försäsongsmatch mellan två NHL-lag. Självklart rena drömmen för alla små hockeytokiga orter runt om i landet.

NHL och spelarfacket NHLPA stod bakom tävlingen och tv-serien.

2015 fick Hockeyville en USA-variant. I fjol vann Johnstown, Pennsylvania, i finalen mot Rapid City, South Dakota. Som belöning förutom prispengarna 150 000 dollar, fick innevånarna se Pittsburgh möta Tampa i en träningsmatch strax före säsongen. Pittsburgh, de blivande Stanley Cup-mästarna, vann med 4-2.

Kanada-varianten av Hockeyville spelades i söndags i Pat Duke Memorial Arena i Lumby, British Columbia. Edmonton slog Los Angeles med 3-2 och publiken fick se Connor McDavid göra ett mål och spela fram Jordan Eberle till ett. Edmontons första gjorde finske talangen Jesse Puljujärvi.

USA-matchen i natt föregicks av att båda lagens spelare träffade fans för autografskrivande och fotande. Några spelare deltog också i en streethockeymatch med några ungdomar.

Allt för att belöna staden för en stort och viktigt gräsrotsarbete för hockeyn.

Matchen var dock höjdpunkten och den vanns av Buffalo med 2-0. Stor hjälte i Buffalos mål Robin Lehner, som tog alla 28 skott han fick på sig.

Det spelades åtta andra matcher också. Chicago körde över ett blekt Detroit med 6-1. Jonathan Ericsson var ende svensk i Detroit, men det var en annan svensk back som fick stor uppmärksamhet. Linköpings Gustav Forsling bildade backpar med Brian Campbell och fick spela 18.36. Forsling fick återigen massor med beröm för sitt mogna och säkra backspel.

Han avslutade med pricken över i:et med ett läckert skottpass till Artem Anisimov, som bara behövde sätta klubban till för 6-1 i powerplay.

Marcus Krüger var inblandad i två av Chicagos mål. Vid 1-0 skymde han bra och vid 5-1 slog han det målgivande passet in centralt från sargen.

Forslings lagkamrat från Linköping i fjol Nick Sörensen gjorde 1-1 för Anaheim borta mot Edmonton, som dock vann med 2-1

En före detta Linköpingspelare gjorde också mål när Colorado slog Minnesota. Carl Söderberg fastställde slutresultatet till 2-0. Rapporterna talar om att Joel Eriksson Ek var en av Minnesotas bästa forwards.

William Karlsson avgjorde i förlängningen till 3-2 för Columbus borta mot Nashville. P.K. Subban gjorde 1-2 till Nashville i boxplay och Viktor Arvidsson på pass från Petter Granberg tog matchen till förlängning med sitt 2-2.

Erik Karlsson spelade fram Bobby Ryan till segermålet 3-2 i förlängningen mot Toronto, där William Nylander fick spela center.

Islanders vann New York-derbyt i förlängningen, som Nicklas Jensen, i AIK 2012-13, räddade åt Rangers.

 

Hockeyville-vinnarna genom åren

2006 Salmon River, Nova Scotia, Montreal-Ottawa 7-3

2007 North Bay, Ontario, Atlanta-New York Islanders 4-3 (OT)

2008 Roberval, Quebec, Buffalo-Montreal 2-3

2009 Terrace, British Columbia, New York Islanders-Vancouver 1-2

2010 Dundas, Ontario, Buffalo-Ottawa 2-1

2011 Conception Bay South, Newfoundland och Labrador, Winnipeg-Ottawa 3-1

2012 Stirling-Rawdon, Ontario, Columbus-Toronto (inställd på grund av lockout. Det blev en veteranmatch med gamla NHL-spelare i stället.)

2013 Belleville, Ontario, Washington-Winnipeg 4-3 (efter straffar)

2014 Sylvan Lake, Alberta, Arizona-Calgary 3-4 (OT)

2015 North Saanich, British Columbia, San Jose-Vancouver 0-1 (OT)

Johnstown, Pennsylvania, Tampa-Pittsburgh 2-4

2016 Lumby, British Columbia, Los Angeles-Edmonton 2-3

Marquette, Michigan, Buffalo-Carolina 2-0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.