St. Louis blir först i taket i Tampa

frozen-4-014

Efter nästan 13 säsonger tackade Martin St.Louis för sig i Tampa Bay Lightning. Han var med i Stanley Cup-vinnarlaget 2004 och nu får han sin hyllning i stan.

13 januari 2017 blir St.Louis den historiskt första spelaren att få sitt tröjnummer pensionerat då hans 26:a hissas upp i taket på Amalie Arena här i Tampa. Passande nog möter Tampa Columbus den kvällen. I Columbus bås står coachen John Tortorella. Han som ledde St.Louis och de andra till den där Stanley Cup-titeln för 12 år sedan.

Att St.Louis förr eller senare skulle få den här äran var det inget snack om. Men nyheten har gjort att diskussionen åter bubblat upp kring det som hände, eller vad det var som egentligen hände, då Martin flyttade till New York 2014.

Han togs inte ut till OS i Vancouver 2010, trots att han gjorde en av sina bästa säsonger med 94 poäng. När han heller inte kom med till Sotji 2014 trots att Tampas general manager Steve Yzerman hade samma position i Kanadas OS-lag, bad St.Louis att få bli trejdad. Säsongen innan hade han vunnit poängligan i den lockoutförkortade NHL-serien.

2014 kom visserligen St.Louis ändå med till Sotji beroende på skador i truppen och han fick sitt OS-guld. Men han var inte förstavalet hos sin egen general manager, som var den som tog ut laget.

St.Louis själv hävdade att han ville komma närmare sin familj i Connecticut. Men brytningen då han var lagkapten sågs inte med blida ögon bland Tampas fans. St.Louis har dock tagits emot bra de gånger han åter gästat Amelie Arena.

Tampa fick Ryan Callahan i utbyte mot en St.Louis som började komma till åren. Detta plus ett val i första omgången av draften betyder att Tampa gjorde ett bra val i det läget.

Varför blev inte draftettan Vincent Lecavalier den som fick den första historiska pensioneringen av sitt nummer 4 kan man fråga sig. Lecavalier, som haft hus kvar här i Tampa, inte långt från där jag bor, hela tiden han spelat i Philadelphia och Los Angeles.

Svaret är ganska enkelt. St.Louis är Lightnings genom tiderna bästa spelare. Han är den som gjort mest poäng och hans avgörande insats när laget vann Stanley Cup är avgörande. Han avgjorde till exempel match sex i andra övertidsperioden och tvingade fram den avgörande sjunde matchen i finalen mot Calgary.

St.Louis var också den första av de stora från Stanley Cup-säsongen, som valde att sluta. Han gjorde det redan inför förra säsongen. Lecavalier slutade efter den senaste, där han gjorde en strålande avslutning i Los Angels sedan han fått lämna frysboxen i Philadelphia.

Lecavalier kommer att få sin hyllning också. Han fanns till exempel med när klubben träffade fans inför de här säsongen och är fortfarande mycket populär här i Tampa.

Lightning behöver ha en festlig hyllningskväll också nästa säsong, om nu inte ”Vinny” kommer att hyllas senare den här säsongen.

Sedan finns det naturligtvis också en vilja att läka såren som fanns mellan St.Louis och Lightning efter skilsmässan 2014.

St.Louis spelade 972 av sina 1 134 NHL-matcher i Tampas tröja. Han inledde karriären i Calgary och avslutade den i New York Rangers. Totalt gjorde han 1 033 poäng i NHL och 90 i slutspelet.

Han tog Rangers till Stanley Cup-final redan första säsongen. Vi minns de känslomässiga stämningarna i laget när St.Louis fick beskedet att hans mamma plötsligt dött av en hjärtattack, bara 63 år gammal.

I det läget var Rangers riktigt illa ute med i underläge med 1-3 i matcher mot Pittsburgh i andra omgången. Bland annat hade laget för första gången sedan 1937 gått mållöst från två matcher i rad.

Trots ett tufft spelschema och St.Louis sorg stannade han i laget, som mirakulöst reste sig och vann de tre följande matcherna med 5-1 (Mats Zuccarello tre assist), 3-1 och 2-1. Gamla lagkamraten från Tampa Brad Richards var den som sköt Rangers vidare. Det var första gången i New York Rangers historia som laget vänt ett 1-3-underläge till seger i slutspelet.

Bilden ovan tog jag när han besökte Tampa i april då collegeslutspelet Frozen Four spelades i Amalie Arena. St. Louis fungerade då som ambassadör för evenemanget, som han också var med och tog till staden då han fortfarande spelade här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.