Rakell senaste svensken med långtidskontrakt

Juniorvärldsmästaren Rickard Rakell slog igenom i Anaheim förra säsongen. Hans insats gav honom en plats i Tre Kronors World Cup-lag sedan Alexander Steen tvingats tacka nej.

Men det stannade vid landslagsdebuten borta mot Finland innan problem efter blindtarmsoperationen i våras satte stopp för spel i World Cup.

Ändå kunde Rickard fira hemma i Stockholm på fredagen då det blev klart att han blev den senaste i raden av unga svenska NHL-spelare som fick ett långtidskontrakt.

Anaheim gav Rickard ett sexårsvatal som ger honom runt 200 miljoner kronor totalt.

Sedan han under träningslägret till World Cup lades in akut på sjukhus i Göteborg och strax efter tvingades operera bort ärrvävnad efter vårens operation, har Rickard så sakteliga börjat träna igen. Han gick på is häromdagen i Stockholm.

Under hela tiden har dock Anaheim fortsatt förhandlingarna med Rickards agent Peter Wallén. Efter 20 mål och 23 assist på 72 matcher förra säsongen mynnade det ut i ett nytt sexårigt samarbete.

När många stjärnor i Anaheim vek ner sig förra hösten klev Rakell fram och visade vilken kompetent hockeyspelare han är. Han är inte jättebra på något, men har en hög nivå på allt han gör på en hockeyrink. Han är både bra framåt och hemåt, även om hans offensiva kunskaper fick glänsa förra säsongen.

Rakell har tappat i vikt under sjukdomen och måste bygga på sig några kilon igen, för storleken i kombination med bra fart och klubbteknik är hans främsta vapen.

I Anaheim räknar man med att han är tillbaks i laget om två veckor. Han måste först fixa nytt visum vilket ska göra i Stockholm kommande vecka.

Med Rickard namnteckning har Anaheim bara 323 000 dollar kvar till lönetaket och fortfarande Hampus Lindholm osignad. Den talangfulla backen, som kom med till World Cup och spelade en av träningsmatcherna, går just nu hemma i Ängelholm och väntar på besked. Han tränar med SHL-laget Rögle.

Hampus krav lär ligga på 6 miljoner dollar per år och sträcka sig över åtta år.

För att Anaheim ska gå i land med att också få Hampus krävs att klubben släpper andra spelare. Det har ryktas att man kan tänka sig att låta hans backkollegan Cam Fowler gå för att få den ytterst lovande svenska backen i många år framöver.

Flera klubbar har de senaste två åren skrivit långtidskontrakt med en rad unga svenskar.

Rakells är bara det senaste. Här är några av dem:

Jonas Brodin, back, Minnesota, 6 år

John Klingberg, back, Dallas, 6 år

Adam Larsson, back, Edmonton, 6 år

Oscar Klefbom, back, Edmonton, 6 år

Mattias Ekholm, back, Nashville, 6 år

Calle Järnkrok, forward, Nashville, 6 år

Filip Forsberg, forward, Nashville, 6 år

Victor Hedman, back, Tampa, 8 år

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.