Inte ens guvernörens cup skapade derbykänsla i Florida

Tisdagen var en vanligt underskön dag i paradiset. Termometern smög sig som vanligt upp över +30 och det var inte många moln på himlen.

Men skulle man mäta hettan på nattens NHL-match i Amalie Arena här i Tampa, var den väl knappast mätbar.

Floridas sydligaste NHL-lag Panthers hade flugit en halvtimme nordväst till Tampa. Både Panthers och Lightning hade vunnit sina två första matcher. Panthers vann Atlantic Division i våras för Lightning.

Även om det var tredje matchen för säsongen skulle det avgöras vilket lag som var bäst i Florida. Så visst fanns förutsättningarna till en het, hetsig, dramatiskt och spännande derbyfest.

Men inga skränade/sjungande hopar med Panthers-tröjor på stan timmarna före match. Inga supporterbussar med fans som vällde ut för att heja fram sitt lag på bortais mot ärkerivalerna.

Inne i arenan var det som vanligt i NHL. Publiken, alla de drygt 19 000, blev upphetsade när det var något bra som hände för hemmalaget, eller förbannade om det gick emot dem. Däremellan var det ganska tyst.

Inga sjungande klackar på var sin kortsida.

Man saknar AIK:s ”Ni har sämre klack än Bajen” riktat till Södertälje i ett allsvensk derby för några år sedan, varpå SSK-klacken svarade ”Ni har sämre A-lag än Bajen”. Det var då när Bajen Fans spelade i trean eller något sådant.

När jag var hem till Stockholm i somras frågade många om det var något jag saknade. Visst, barnbarn och familj är ju långt borta, men jobbmässigt var det bara en sak jag kunde komma på.

Jag saknar Djurgårdens klack.

Ja, inte de där på fotbollsderbyt mot Hammarby häromdagen.

Nej, de där som sjunger sig igenom matcherna på Hovet. De där som fyller hela Nynäshamnskurvan och skapar världens bästa hockeystämning med sitt hoppande.

Och detta vill jag ha sagt helt ut jobbsynvinkel. Jag är absolut inte djurgårdare. Men det som Djurgårdens hockeyklack skapade de sista åren jag bevakade SHL var stundtals magiskt. Det gör det också lättare när man som reporter ska förmedla matchkänslan till läsarna.

Klackens hejande, speciellt då man ökade takten i mitten på andra perioden, har gett Djurgården ett antal extra poäng senaste åren.

Här i NHL finns världens bästa spelare. I varje match bjuds man på tempostark hockey med individuella konstnummer och en teknisk och taktisk skicklighet som slår allt annat.

Men den där extra stämningshöjaren som en klack kan åstadkomma, den finns inte.

Här i Tampa finns inte heller derbyantagonismen. Det där som var närmast elektriskt den där första gången hösten 2010 när AIK mötte Djurgården i elitserien igen i Globen efter Gnagets kräftgång.

Inför nattens derby kom avsaknaden av den extra nerven mellan Tampa och Florida på tal. Tampas coach Jon Cooper konstaterade bara att:

”Det finns ingen rivalitet. Det finns ingen historia. Det är märkligt.”

Det finns på annat håll i ligan. Mötena New York Rangers-Philadelphia är hatmöten, liksom mellan Montreal och Boston, det kanske hetaste av alla.

Rangers mot Islanders och San Jose mot Los Angeles är exempel på två lokalderbyn med hög hatkoefficient, som också smittar av sig upp på läktarna.

Men i Florida, där det alltid är hett ute, har det aldrig blivit hett i hockeymötena mellan statens båda lag.

2013-14 införde till och med guvernören ett speciellt pris till det lag som vann de inbördes mötena. Tampa vann kristallvasen, det bara spelades om en gång.

Det har gjorts fler försök med Nextel Cup och Florida Blue Cup, men inget har lyckats hetsa varken lag eller fans.

Men kanske kan det skapas en antagonism. Båda lagen är nämligen bra samtidigt nu. Det var nära att de skulle få mötas i slutspelet i våras. Kanske är det något sådant som behövs. Slutspelet förra säsongen var nämligen blott andra gången båda lagen tog sig till slutspel samtidigt.

Innan dess var det 20 år sedan båda var i playoff.

Tampa vann nattens match med 4-3 efter straffar. Det var dramatiskt, men knappast någon nerv som gör att hockeyintresserade i framtiden kommer att prata om det heta första Florida-derbyt 2016-17.

Men det finns kapacitet i båda lagen för att grunden ska kunna läggas till en härligt het derbykänslan den här säsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.