Het Marcus, men svensk offensiv räcker inte

Efter några dagar i New Orleans, Lafayette och en underbart vacker resa längs Gulf-kusten är det dags att dela med sig av lite solsken från Florida igen. Men ni får också några alligatorvarningar.

Först vill jag bara rekommendera att gå på amerikansk fotboll här i USA. Vid 58 års ålder har jag sett tusentals hockeymatcher, massor av fotbollsditon, fighter i basket, handboll, bandy, speedway, inenbandy och volleyboll.

Men NFL-matchen New Orleans Saints mot Seattle Seahawks i söndags var debut för mig. Jag har följt ligan på avstånd via tv i många år, men nu var det The Real Deal.

Vilken fantastisk upplevelse. Bara arenan Domen i New Orleans är enastående att se både utifrån och inne. Förfesten på Champions Plaza, med alla människor utklädda mer än vanligt. Det var ju Halloween, så de vanliga matchtröjorna matchades med de mest fantasieggande kreationer, som de här woodoo-inspirerade fansen från Seattle här nedan.

new-orleans-016

Tillsammans med 73 000 andra såg vi en okej match. Det var mycket kortpassningar och bökanden. Inte så många springspel, som jag uppskattar mest.

Men det vägdes med råge upp av den enorma entusiasmen hos fansen. Några Seahawks-fans satt framför oss och några Saints-fans vid sida.

Som flitig besökare på svenska idrottsarenor och då speciellt de i Stockholm med de tillhörande derbyna, gjorde det här till en sällsynt upplevelse.

Det fanns massor av passion för sitt lag, gliringar till motståndarfansen, men efteråt tog de varandra i handen och tackade för bra match.

new-orleans-027

Upplösningen blev oerhört dramatisk, vilket piskade upp en stämning på arenan jag inte tror jag upplevt någonstans. Seahawks började som väntat bäst. Saints vände, men allt avgjordes i sista passningen med två sekunder kvar.

Seahawks mottagare kunde dock inte ta bollen, efter att publiken kollektivt hållit andan en lång stund när bollen var i luften. Saints vann därför en mycket viktig seger med 25-20.

NFL är fantastiskt att se, men det är inte så ofta. Varje lag har bara åtta hemmamatcher i grundserien. Då är det tur att NHL finns med matcher av yppersta klass. Varje dag.

Det har som vanligt hänt en hel del senaste veckan. Här är lite solsken från Florida och några rejäla alligatorvarningar.

img_0891

Solsken

Marcus Johansson

Vilken vecka han haft. Fem mål och två assist och rakt upp som etta i svenska poängligan för Landskronakillen. På nio matcher han har nu gjort elva poäng, 6+5. På det är han nia i NHL:s totala poängliga.

Artemi Anisimov

Ryssens målform är stekhet just nu. Mål i tre raka matcher för Chicago och totalt sju fullträffar och sex assist. Det betyder att han leder poängligan.

Rangers offensiv

New York Rangers har brottats med sin offensiv de senaste åren. Men i år är laget snabbt och då kommer också målen. Efter tio matcher har Rangers gjort mest mål i hela ligan med 40. Nye 23-årige Jimmy Vesey, som kom från sin collegekarriär, har en stor del i det med sex mål och tre assist.

fullsizerender

Alligatorvarning

Nicklas Bäckström

Fem assist på nio matcher är väl en okej siffra vad gäller frekvensen av målgivande pass från ”Bäckis”. Men målkolumnen, den fylls fortfarande av en nolla.

Loui Eriksson

Samma sak för Vancouvers nya sidekick till Sedinarna. Och Loui är en mer naturlig målskytt än Bäckis. Loui stod inte riktigt att känna igen efter en bra start i World Cup. I Vancouver har det hittills bara blivit fyra assist och då spelar han ändå med ett av ligans bästa radarpar.

Offensiv utan värde

Nashville, Carolina och Arizona är alla lag som litar väldigt mycket till svensk offensiv. Och i de flesta fallen lever de också upp till förväntningarna. Jag tänker på Viktor Arvidsson, Victor Rask och Oliver Ekman Larsson. Filip Forsberg har också assisterat till sju mål, men ännu inte gjort mål. Trots detta är det de här tre lagen som tagit minst poäng i hela ligan. Till detta ska läggas Vancouver, vars offensiv är oerhört beroende av Sedinarna och Loui, men inget lag i hela ligan har gjort så få mål som det västligaste kanadensiska laget.

Tungt för svenskarna när deras produktion inte leder till poäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.