Långt till Cubs-väntan på Stanley Cup-segrar

Det tog Chicago Cubs 108 år att bli mästare igen. Så länge behöver i alla fall inte något NHL-lag vänta på en Stanley Cup-seger än på länge. Eftersom ligan startade nio år e f t e r Cubs förra seger var det en av alla de händelser som listades av saker som hänt under baseballfansens långa väntan i Chicago.

Det var ju rätt mycket som hänt från 1908 till 2016. Två världskrig startade och avslutades. Första flygningen över Atlanten. Elvis födelse och död och moderniteter som tv och datorer uppfanns och blev var mans egendom.

Men vilket NHL-lag har väntat längst på en Stanley Cup-seger då?

Senaste 25 åren har tre långa perioder av väntan tagit slut. New York Rangers fans fick jubla igen 1994 efter 53 års väntan. Det är den längsta väntan i NHL:s historia.

2010 vann NHL:s Chicago-lag. Black Hawks fans hade då väntat sedan 1961 på en ny seger. Och när Los Angeles vann för första gången 2011 hade fansen fått vänta i 43 år.

Längsta titeltorkan just nu har Toronto. Eftersom hockeyintresset ändå är på topp i staden är längtan efter en ny Cup-seger desto större där. Men det är 48 år sedan det hände senast.

Förutsättningarna just nu för en framtida seger är ju väldigt gynnsamma med alla unga talanger med Auston Matthews, William Nylander och Mitch Manor i spetsen, med en högst respekterad coach i Mike Babcock i båset, samt presidenten Brendan Shanahan och general managern Lou Lamoriello. Men fansen lär få vänta några säsonger till ändå.

Längtan har varit lika lång i St. Louis. Men eftersom laget aldrig vunnit cupen, kan ju heller inte fansen relatera till något sådant. Klubben föddes för 48 år sedan och väntar således fortfarande på sin första Stanley Cup-seger. Det närmaste var de tre raka finalerna 1968-70.

 Laget vände en viktig trend förra säsongen efter flera misslyckanden i slutspelet. Men i semifinalen blev det stopp mot San Jose och tunga spelartapp har inte ersatts. St. Louis-fansen lär få vänta ett bra tag till. Väntan lär bli längre än den var för Rangers fans. Det är sista året med Ken Hitchcock som coach och det lär bli en hel del nytt till nästa säsong.

Buffalo har heller aldrig vunnit under sina 45 år i ligan. Finalen 1999 är det närmaste hittills.

Men de senaste åren har inte pekat på att första segern är nära. De senaste nio åren har det blivit två slutspel utan en enda vunnen matchserie även om årets lag har en hel del talang med Jack Eichel, Ryan O’Reilley, Sam Reinhart, Rasmus Ristolainen och Robin Lehner.

Vancouver har väntat lika länge som Buffalo och har det senare laget ett gäng talanger i laget, handlar fortfarande det mesta i Vancouver om bröderna Sedin. Laget hade sin chans när Sedinarna stod på toppen, vann poängligan åren efter varandra och 2011 tog laget till en sjunde och avgörande match i finalen mot Boston.

1998 var Washington senast i Stanley Cup-final. Lagat jagar fortfarande efter 41 år sin första seger och har stor chans att ta den i slutet av den här säsongen.

Med Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström, Jevgenij Kuznetsov, Matt Niskanen, John Carlson och Braden Holtby finns stjärnorna. Det gäller bara att laget får ihop det i slutspelet, vilket det har haft svårt för.

Trenden ser således ut så här för väntetiden hos fansen. Washingtons fans kan visa sig bara vara månader och inte år från en seger. I Toronto kan den komma, men knappast inom de kommande fem åren.

För St. Louis och Buffalo och speciellt för Vancouver ser det dock ut att bli många tunga dystra cupfria år framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.