Målvakten som klev av isen och försvann

Efter Al Montoyas tio insläppta mål för Montreal i fredags uppmärksammades återigen det som gått till hockeyhistorien som ”Lördagskvällsmassakern”.

Lika blodigt som det låter var det dock inte, även om det var stort allvar för de inblandade då.

Det var den 2 december 1995 och Montreal tag emot Detroit på hemmais i det som skulle bli lagets värsta hemmamatch genom tiderna.

I målet stod Patrick Roy, som tagit laget till Stanley Cup-segrar både 1986 och 1993.

Fyra matcher in på säsongen hade Jacques Demers fått sparken och ersatts av Mario Trembley som coach. Roy och Tremblay hade varit lagkamrater tidigare, men aldrig varit de bästa vännerna. Trembley hade bland annat drivit med franskkanadensaren Roy för hans engelska.

För Roy var det inte drömcoachen direkt, som kom till hans lag. Vid två tillfällen den hösten var det nära handgemäng mellan coachen och målvakten. En gång på ett café på en bortamatch på Long Island i New York och en gång sedan Trembley skjutit Roy på halsen under en träning.

Till den här infekterade miljön kom Detroit och fullständigt spelade ut Montreal. Puckarna trillade in i rask takt bakom Roy. Ryssen Sergej Federov hade en kanonkväll med ett mål och fyra assist.

Vid ett tillfälle i andra perioden sköt Fedorov mot Roy från långt håll. Roy styrde utan problem undan pucken. Hemmapubliken svarade med att hånfullt jubla och applådera.

Något som fick Roy att lika hånfullt jubla tillbaka för att han hade gjort räddningen.

Trots fem insläppta mål på 17 skott i första perioden lät Trembley Roy stå kvar i puckregnet. Efter nio insläppta puckar och djup förnedring för Roy, bytte till slut Trembley ut målvakten, som raskt åkte mot båset.

På väg ut vände plötsligt Roy och gick fram till Montreals president Ronald Corey som satt precis bakom bänken, och sa:

”Det här var min sista match i Montreal.”

Sedan gick han ut.

Det blev hans 591:a och sista match i Montreal Canadiens.

Dagen efter stängdes Roy av av sin egen klubb. Fyra dagar senare trejdades han till Colorado i något som brukar betecknas som den mest ojämna spelaraffären genom tiderna i NHL.

Senare den säsongen vann Patrick Roy Stanley Cup en tredje gång med Colorado. Det blev ytterligare en gång 2001 innan han 2003 la av som en av NHL:s största målvakter genom tiderna.

Pat Jablonski, som kom in efter Roy i den där decembermatchen 1995, släppte ytterligare två mål. Detroit vann med förkrossande 11-1. 21 år senare åkte mesta mästarna Montreal på en ny mina med tio baklängesmål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.