Dags för Selänne och Alfredsson i HHoF 2017?

Det har gått några dagar sedan 2016 års klass av invalda i Hockey Hall of Fame fick sina platser och alltid i samband med den helgen, som samlar en massa hockeyfolk till Toronto, snackas det nästa års val.

Alla tre spelarna som valdes in i måndags, Eric Lindros, Sergej Makarov och Rogie Vachon har fått vänta rätt länge på att få sina platser.

Kan bli annorlunda till nästa år då ett par spelare som kan bli invalda först nästa år kan bli det direkt.

Jag tänker på Teemu Selänne och Daniel Alfredsson.

Selänne kan bli den andra finska spelaren efter Jari Kurri 2001. Med 1 457 poäng på 1 451 matcher ska han givetvis väljas in. De ende som gjort mer poäng i hela NHL-historien och som inte är invalda är Jaromir Jagr, men han är ju fortfarande aktiv, och Mark Recchi.

Selänne vann Stanley Cup 2007 och blev bäste rookie 1993 när han gjorde fantastiska 76 mål. Han har vunnit skytteligan 1999 och tagit fyra OS-medaljer för Finland.

Daniel Alfredsson vann OS-guld 2006, tog silver 2014 och gjorde 1 157 poäng på 1 246 matcher och blev liksom Selänne utsedd till Årets rookie. Det priset vann han 1996 och var därefter under många år lagkapten i Ottawa.

Alfredsson skulle bli den femte svensken efter Börje Salming, Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.

Här är några andra spelare som kan bli aktuella 2017:

Mark Recchi har väntat fyra år och gjorde som sagt mer poäng än Selänne. Han vann också Stanley Cup tre gånger. Med 577 mål är han den andre spelare som slutat som gjort över 500 mål och som inte är invald – än.

Målvakterna Chris Osgood och Curtis Joseph kan också bli aktuella. Osgood vann Stanley Cup tre gånger och har en meritlista ganska lik Vachons. Joseph är den fjärde vinstrikaste målvakten genom tiderna.

Paul Karyia gjorde 989 poäng på 989 matcher och vann OS-guld 2002, samt VM-guld 1994. Han var också en av de bästa collegespelarna genom tiderna.

Jeremy Roenick gjorde 190 mål 1990-94, men var också en spelare som kontinuerligt producerade både före och efter det. Han vann inga individuella priser, men tog ett OS-silver med USA 2002.

Alexander Mogilnij blev medlem i trippelguldklubben när han vann Stanley Cup med New Jersey 2000 efter OS-guldet med Sovjet i Calgary 1988 och VM-guldet i Stockholm året efter. Makarov lär ha lobbat en hel del för sin landsman under helgen i Toronto.

Dave Andreychuk var lagkapten när Tampa vann Stanley Cup 2004. Hans 640 mål borde redan han räckt för ett inval. Till det ska läggas att han spelade 1 639 matcher, sjunde mest genom tiderna.

Theo Fleury gjorde 1 088 poäng på 1 084 matcher och vann Stanley Cup med Calgary 1989. Han vann också OS-guld 2002 och tog hem en Canada Cup-titel.

Kevin Lowe var den defensive backen i Edmontons mästarlag på 1980-talet och bidrag på så sätt till de fem Stanley Cup-titlar han tog i laget. Han vann också en sjätte med New York Rangers.

Är det någon annan spelare ni läsare tycker ska väljas in 2017. Skriv gärna och tyck till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.