NHL tog sina spelare som gisslan

iphonebilder-2-875

Alexander Ovetjkin under OS 2014 i Sotji.

 

I diskussionerna kring ett eventuellt deltagande med NHL-spelare i OS i Pyongchang 2018 kom NHL med ett oväntat utspel i veckan som gick.

Bakgrunden är att klubbägarna i ligan aldrig varit speciellt glada över att stänga ligan ett par veckor i februari vart fjärde år och att släppa i väg sina bästa spelare till en turnering där risken är stor att några av dem kommer tillbaks skadade inför slutspurten mot slutspel.

Detta ska ställas mot spelarna, som själva flera gånger understrukit att de vill åka till OS för att spela för sina hemländer i en turnering där alla medverkande kan ha sina bästa lag.

Den här motsättningen har hela tiden funnits och även varit uppe i förhandlingarna mellan ligan och spelarfacket NHLPA.
Ligans och klubbägarnas motstånd ledde till att World Cup återupplivades och årets turnering i Toronto blev en lysande affär, där spelarna får vara med och dela vinsten. Som det ser ut nu med procentsiffrorna 70-30 till förmån för de som spelade turneringen.

Övriga spelare i NHL får således dela på 30 procent av spelarnas andel av vinsten på nästan 200 miljoner svenska kronor.

Den här gången är klubbarna och NHL speciellt hårda i sina krav på att i n t e åka till Sydkorea om drygt ett år. Och inte ens pengarna från World Cup räckte uppenbarligen för att köpa spelarna så att de inte ska driva kravet att få spela OS 2018 vidare.

Då kom NHL med nästa förhandlingstaktiska utspel.
När Internationella ishockeyförbundet nu sagt att de pengar som tidigare Internationella Olympiska kommittén betalat försäkringar och resor för NHL-spelarna med, återigen kommer att plockas fram, trilskas ändå NHL.
NHL-basen Gary Bettmans utspel i New York förra veckan var minst sagt märkligt.

Det gick ut på att NHL accepterade att spelarna får åka till OS under förutsättning att deras nuvarande avtal med ligan förlängs med tre år.

För att få spela OS 2018 måste således spelarna ge upp sin rätt att förhandla om ett nytt avtal när det nu gällande kan sägas upp 2019.

Ett avtal där spelarna är speciellt missnöjda med den deposition av 15 procent av deras lön som de årliga måste betala till klubbarna.

Reaktionen hos spelarna efter Bettmans utspel har varit stark. San Joses defensive back Marc-Edouard Vlasic, som var med och vann årets World Cup och tog OS-guld i Sotji 2014 med Kanada, bara skrattade åt det när en reporter från Hockey News frågade.

– Man förhandlar inte på ett sådant sätt och som idrottsmän har vi rätt att åka till OS, tyckte Vlasic.

Även svenska målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist ska ha uttryckte det som att ligan verkar nöjd med att ha det som det är nu.

Bettman har många gånger visat sig ha många äss i rockärmen i förhandlingslägen som det här. Risken är dock att det varken blir NHL-spelare i OS och en vanlig säsongs start 2020, då vi återigen kan ha en lockout på halsen.

Eftersom NHL skickade över avgörandet på spelarna enligt ge oss en förlängning på avtalet så får ni spela OS, är det spelarna som får ta smällen från fansen om det blir ett OS utan NHL-stjärnorna.

Fansen vill alltid se den bästa tänkbara hockeyn och kan i lägen som det här rikta sin ilska mot spelarna, som de ändå tycker tjänar så det räcker.

Allt tyder nu på att NHLPA kommer att tacka nej till erbjudandet från NHL. Samtidigt rycker deadline för ett OS-beslut närmare. Senast i januari måste det vara klart.
Alexander Ovetjkin i Washington har sagt att tänker åka även om NHL säger nej. Det sa han också inför Sotji-OS och då var det mer förståeligt eftersom OS då gick i Ryssland.

Frågan är vad som händer om han framhärdar och beställer en flygbiljett till Sydkorea. Vad gör NHL då?

Och vad händer om Ovetjkin får med sig ett chartrat plan med NHL-spelare till OS?

Förhandlingarna om det nya kollektivavtalet lär ju knappast bli bättre efter något sådant. Och risken för en ny lockout ökar dramatiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.