Den billiga ryssen som frälste gotländsk hockey är död

Alexej Salomatin är död. Han blev bara 51 år.

Han var en av de bästa ryska spelare som spelat i svensk hockey. Från 1993 till 1998 spelade han 197 elitseriematcher för Västerås och HV 71 och gjorde 133 poäng.

Men det var till Gotland och Roma han kom för sin första anhalt i Sverige 1992 från spel med CSKA i Moskva i hösta ryska ligan. CSKA var hans moderklubb, men de flesta säsongerna i Ryssland spelade han i Spartak Moskva där 27 poäng säsongen 1988-89 var hans bästa.

Det blev en oförglömlig säsong för gotländsk hockey. Roma låg i division 1, som då var näst högsta serien. Efter en strålande säsong såg Salomatin till att Roma fick spela om en plats i elitserien.

Det blev visserligen respass i första playoff-omgången mot Timrå efter en säsong där Salomatin svarade för 17 mål och 26 assist på 26 matcher.

Men Roma var nära att skrälla. De föll bara med 1-2 i Timrå och ledde med 4-2 hemma i en fullpackad ishall i Rävhagen en bra bit in i tredje perioden. Med det resultatet var Roma vidare. Då gjorde Timrå tre snabba och Salomatins tid på ön var slut.

Han hade ett fantastiskt samspel med landsmannen Jevgenij Chizmin som på 32 matcher gjorde 25 mål och assisterade till 16 den säsongen.

Bäste gotlänning var trea i interna poängligan. Lillebror Anders i brödraskaran Loob där alla fyra tog sig till spel i elitserien, hade tio mål och 28 assist på 31 matcher.

Efter mina år på Gotland hade jag den säsongen flyttat till Stockholm, men såg några matcher med Roma på bortais. Minns en match i norra Stockholm, tror det var Täby. Minnesbilden är att Roma vann med 8-0 och Salomatin var inblandad i sex av målen.

Jag kan minnas fel vad gäller siffrorna, men minnesbilden av en stor, spelskicklig och teknisk ryss som dominerade eftertryckligt, den är i alla fall klar.

Dåvarande Roma-tränaren Peter Lindström, assisterande i Malmö Redhawks 1997-98, berättar för Radio Gotland om ett minne som säger lite om Salomatins storhet på den nivån. Mot Arlanda fick Roma två man utvisade. Salomatin och Chizmin och ytterligare en Roma-spelare höll då pucken mellan sig i 1.25 i spel tre mot fem.

De båda ryssarna var billiga värvningar, som Peter Lindström hittade i Moskva strax efter att muren fallit. De fick 6 000 kronor var i månadslön och delade en lägenhet i Visby.

Roma kunde givetvis inte behålla den bästa spelaren som representerat en gotländsk klubb. Håkan Loob var bra när han spelade i Roma, men hade inte slagit igenom på riktigt då.

Elitserieklubbarna hade givetvis uppmärksammat vilken guldklimp de hittat på Gotland och redan säsongen efter spelade han i Västerås. Det blev också elitserien för HV 71 innan han 1998 flyttade till Esbjerg i Danmark.

Spelet i Västerås 1994-95 med 35 poäng på 37 matcher fick ryska lagledningar att plocka ut honom till VM-laget det år. Ett VM som spelades i Stockholm och Gävle och där Ryssland slutade femma. Det var VM-turneringen där Curre Lindströms Finland slog Tre Kronor i finalen i Globen.

Salomatin berättade att hans livs stora misstag var att han bytte klubb från CSKA till Spartak hemma i Moskva. Bytet gjorde att förbundskapten Victor Tichonov därför vägrade ta ut honom till flera turneringar där han hade haft chansen att vinna VM-guld och kunnat få en framtida karriär i NHL.

Som junior tog han både guld och brons med U18-landslaget.

Salomatin kom tillbaks till Sverige för kortare sejourer i Kalmar, Trollhättan, AIK i allsvenskan och Haninge där han avslutade karriären säsongen 2002-03.

2011-12 var han tillbaka i Stockholm som coach för Ormstas damlag i högsta serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.