Coachningen av Henke och Raanta kan ta Rangers till cupen

213

Henke Lundqvist

 

Det har varit mycket spekulerande kring målvaktsparet i New York Rangers de två senaste veckorna. Först petades Henrik Lundqvist i fyra raka matcher till förmån för en Antti Raanta som kom in och storspelade.

Sedan återkom Lundqvist och då storspelade han.

Förra måndagen utsågs Raanta till NHL:s andra stjärna veckan innan. Den här måndagen var det Lundqvists tur att få exakt samma utmärkelse.

Frågan är om det någonsin hänt tidigare att ett lags båda målvakter får den utmärkelsen veckorna efter varandra.

Så vad är svaret på frågan om Lundqvist definitivt är utbytt mot Raanta som förstemålvakt.

Glöm det.

De två senaste veckornas imponerande insatser på isen var följden av minst lika imponerande insatser vid sidan av.

Här är coachen Alain Vigneult den store vinnaren och bakom honom doldisen Benoit Allaire.

Den senare är målvaktstränare i Rangers. Ett jobb han har haft de senaste 13 säsongerna. Alltså under hela Lundqvists karriär i NHL och lite till.

Allaire var en av de första målvaktscoacherna som tog till sig hybridstilen, blandningen av att stå upp och använda butterflystilen. I Phoenix gjorde han både Sean Burke och Nikolaj Chabibulin till mycket bättre målvakter. Vad han har gjort under åren med Henke i Rangers visar också vad han kan.

Det är fingertoppskänsla som den vi sett de två senaste veckorna i Rangers som till slut bygger mästarlag.

Jag säger inte att New York Rangers på två veckors bra målvaktsspel är favoriter till att vinna Stanley Cup. Men lyckas coacherna hålla båda målvakterna alerta så att de är matchvinnare när se spelar, har laget tillsammans med säsongens återfunna målskytte ett par komponenter som tar dem närmare bucklan.

För Henkes del är det inget snack om att han är ettan. Det är han som ger laget säkerhet och sätter skräck i motståndarna.

Men för att orka spela på den nivå måste han också stå över en del matcher. Det blir allt mer viktigt ju äldre Henke blir. Det är något han själv också måste inse även om han verkar vilja stå alla 82 matcherna om han får.

Och ju mer Raanta får komma in och spela en avgörande roll, desto mer växer han av det. För det är viktigt att han tar en större del av seriematcherna så spetskompetensen i form av Henke kan användas när det som bäst behövs – i slutspelet.

Det är här Allaires erfarenhet och kunnande och ytterst Vigneaults fingertoppskänsla ställs på sin spets. Kan de hålla båda målvakterna nöjda och i bra form kan den här upplagan av New York Rangers nå mycket långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.