Crosby NHL:s självklare kung 2016

crobsy

Sidney Crosby har all anledning att se glad ut efter 2016.

 

Här är tio punkter som jag kommer att tänka på när jag ska tänka tillbaks på vad som hände i och runt NHL under 2016. Vad har ni mina kära läsare för minensbilder? Skriv gärna och berätta.

1) Sidney Crosby

Hockeyvärldens givne kung under 2016. Först styrde han vändningen av Pittsburgh från ett lag som inte kunde vinna till ett som till slut gick hela vägen och vann Stanley Cup. Efter det ledde han det stjärnspäckade Kanada till seger i World Cup och trots att han fick inleda den här NHL-säsongen med en hjärnskakning leder han nu klart skytteligan. Crosby är supertalangen som fortfarande vid 29 års ålder fortsätter att bli bättre. Hans många mål under hösten beror på att han skjuter fler skott från farliga områden närmare målvakten.

2) Pittsburghs förvandling

Den hade ju redan börjar under hösten 2015 sedan Mike Johnston fick sparken till förmån för Mike Sullivan. Den mer anfallsinriktade hockeyn som kom med honom betydde också att lagets storstjärnor kunde utnyttjades bättre. Men i januari kom också en spelaraffär som kom att betyda mycket för att ett redan farligt anfall blev ännu vassare. Carl Hagelin kom från Anaheim. Södertäljetalangen tillförde en speed som ihop med Nick Bonino och Phil Kessel blev ett Stanley Cup-vinnande vapen.

3) Patrick Kane

Amerikanne plockades ihop med Chicagos nya ryssarna Artemi Panarin och Artim Anisimov och resten är, som man brukar säga, historia. De tre kombinerade en teknisk skicklighet med en snabbhet som ingen annan kedja i hela ligan kunde mäta sig med. Panarin blev årets nykomling och med 106 (46+60) poäng blev den stundtals hårt omdiskuterade Kane förste amerikanen i NHL:s historia att vinna poängligan och få Art Ross Trophy.

4) San Jose och St. Louis

”Äntligen!” Så var det många som sa i de här två ständerna i våras. För efter många år med starka lag som ofta funnits med i topptippsen inför ligans start, men sedan falerat i slutspelet, blev det äntligen framgångar. San Jose med en pånyttfödd Joe Thornton som öste in poäng, en av ligans målfarligaste backar i Brent Burns och styrningarnas konung Joe Pavelski, gick laget ända till Stanley Cup-final, den första i klubbens historia. St. Louis tog sig äntligen förbi första omgången efter en ny strålande grundserie. Laget slog ut Chicago med 4-3 i matcher i en av förra slutspelets allra bästa matchsreier.

5) Erik Karlsson

2016 var verkligen Erik Karlsson världens bästa Karlsson. Trist att han inte släpptes loss mer i World Cup. Då hade säkert Tre Kronor spelat final. Med 82 poäng på 82 matcher matchade han ligans allra vassaste poänggörare och slutade på en fantastisk femte plats i hela poängligan. Hans poängfarlighet fick kommentatorer att börja jämföra smålänningen med det ständiga leendet med självaste Bobby Orr. Ändå bestals han på sin tredje Norris Trophy vid NHL:s prisceremoni i Las Vegas.

6) Columbus höst

Avslutningen på förra säsongen för det unga Columbus med den nye coachen John Tortorella var godkänd. Sedan åkte Tortorella till World Cup som coach för USA och misslyckades fullständigt. Förvandlingen av Columbus till ligans bästa lag vid årsskiftet är därmed remarkabel. De unga spelana har tagut till sig Tortorellas prat om hårt jobb hela tiden och de har visat upp en anfallshockey som hela tiden bara har ett enda mål – så fort som möjligt på mål och skjut. Lagets powerplay är överlägset bväst och styrs av en ung svensk från Nacka – Alexander Wennberg. Han har på 33 matcher svarat för 30 poäng (6+24), varav 15 tillkommit i powerplay. Bara lagkamraten Cam Atkinson är bättre i hela NHL.

7) Alexander Ovetjkin

Den ryska målmaskinen fick inte lyfta Stanley Cup det här året heller, men i skytteligan var det ingen som kunde hota honom. Han vann på 50 mål. Han fjärde seger i rad och den sjätte på de senaste nio säsongerna. Man kan heller inte nämna Ovetjkin utan att ta upp Nicklas Bäckström. ”Bäckis” råkade ha 50 assist förra säsongen. Alltså exakt lika många som Ovetjkins mål, men alla målgivande passen gick inte till ryssen. För coachen Barry Trotz särade rätt ofta på Bäckis och Ovie för att sprida offensiven i laget. Men duon ihop var som vanligt en av de vassaste i NHL 2016.

8) Filip Forsberg

Efter en trög höst exploderade Filips målskytte efter nyår. Förutom alla de 33 målen det blev till slut, var Nashville betydligt oftare farligt nära motståndarans mål när Filip var på isen. De 33 fullträffarna räckte inte bara till att bli svensk skyttekung. Han satte också rekord i klubben. Och till slut var det bara nio andra målskyttar som gjorde fler mål än han på hela säsongen. World Cup blev dock en stor besvikelse och precis som vanligt har det varit trögt med målskyttet under hösten. Men han börjar komma igång…

9) Subban vs. Weber

Trejden slog ner som en bomb samma dag Edmonton skickade Taylor Hall till New Jersey för Adam Larsson och Steven Stamkos skrev på för åtta nya år i Tampa. Men den dagens stora nyhet var att Montreal och Nashville bytte backarna P.K. Subban och Shea Weber rakt av. En ung offensiv Subban skulle tillföra ett av ligans mest lovande lag spets på ett nytt sätt. Ett lag som sviktat och raskt rasat i serien säsongen innan skulle få en av de mest stabila backarna i ligan. Vinnare så här långt? Montreal. Weber har också hittat tillbaks till sin offensiv. Men Subban har en del kvar för att nå upp till sin, men spelaran och publiken i Nashville har i all fall fått en ny favorit.

10) Vegas Golden Knights

2016 var också året då NHL fick ett nytt lag. Men det är först 2017 som Golden Knights kommer att spela den historiska första NHL-matchen i Las Vegas.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.