Tre Kronor kan få kanonbackar till VM

Det ska spelas massor av hockey innan det är dags för VM i Tyskland och Frankrike i vår.

Men när vi kommer in på den här sidan om nyåret blir det mer och mer intressant hur det ser ut i de olika Divisions kring vilka lag som ska ta sig vidare till slutspel. Å andra sidan blir det också mer och mer spännande att se vilka spelare som kan hamna utanför och då bli potentiella VM-hjältar i Tre Kronor.

Tittar vi på de svenskar som just nu är utanför slutspelet kan Tre Kronor få ett kanonlag på backsidan i VM. Fem av de sju World Cup-backarna är just nu på jakt efter slutspelsplatser och till dem kan också läggas John Klingberg, som inte fick åka med till Toronto.

På målvaktssidan finns också de två svenskarna med bäst räddningsprocent, Anders Nilsson och Robin Lehner, båda Buffalo. Nilsson var stor bronshjälte 2014 i Vitryssland, men Lehner har ännu inte spelat ett VM.

Framåt skulle Filip Forsberg, Victor Rask, Loui Eriksson och Gabriel Landeskog bli tunga spelpjäser.

Om vi tittar närmare på de båda Conferenserna är faktiskt Detroit sist i väst. Förmodligen skulle bara Gustav Nyquist, skyttekung i VM i våras, vara aktuell för ett VM-lag då Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall behöver all tid i världen för att ta hand om sina kroppar.

Buffalo är näst sist och har som sagt två målvakter att bidra med då Johan Larsson blev skadad.

Favorittippade, men skadedrabbade Tampa, är också en bit från slutspel. Därifrån skulle det samspelta backparet Victor Hedman och Anton Strålman kunna vara med. Hedman som blivit en poängfaktor av stor vikt i NHL den här säsongen.

Ottawa bidrar med en annan poängstark och sevärd back i Erik Karlsson. En ledare i laget som också lagt en helt ny dimension av försvarsspel till sin arsenal.

Från Carolina, som just nu är i storform och klättrar, skulle då detta skrivs på måndagen, en trio bli aktuell. Victor Rask är poängtvåa i klubben och gör sin hittills bästa säsong. Men även Elias Lindholm och rollspelaren Joakim Nordström skulle göra bra ifrån sig i ett svenskt VM-lag.

I öst är Colorados spelare mer eller mindre VM-klara redan nu. Laget är råsist i NHL och vem skulle inte tacka nej till revanschjagande Gabriel Landeskog och Carl Söderberg i Tre Kronor?

Oliver Ekman Larsson, som gjorde stor succé i Prag-VM 2015, har haft en tung säsong. Men ett VM skulle kunna ge honom tillbaka tron på sig själv efter en usel säsong för Arizona.

John Klingberg var också med i VM 2015, men fick inte spela World Cup. Om Dallas missar slutspel får han en ny chans, även om inte heller hans säsong hittills varit lika bra som den förra.

Vancouver lär också missa slutspel, men Sedinarna ska vi nog inte hoppas på. Kändes som World Cup var avskedet i Tre Kronor. Men Loui Eriksson, landslaget bästa målskytt på 2010-talet, kommer säkert igen. Kanske också Anton Rödin om han få ordning på sin skadedrabbade kropp.

Men den riktiga vinstlotten för Rikard Grönborg blir om Nashville missar slutspel. Vad sägs om Filip Forsberg, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm i VM? Viktor Arvidsson skulle klara sig lika elegant i ett VM som han gjort i NHL.

Men som dom säger här över ”it’s a ton of hockey to play before that”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.