Ny generation får lära känna Pelle Lindbergh

Hösten 1985 omkom Pelle Lindbergh i en bilolycka strax utanför Philadelphia. Våren innan hade han tagit Flyers till Stanley Cup-final och han blev den förste spelande spelaren i NHL som tilldelelads ett av de stora prisen.

Han fick Vezina Trophy, som NHL:s bäste målvakt. Det var 22 år innan Henrik Lundqvist som andre svensk fick samma pris.

2006 gav sportjournalisten Thomas Tynander ut boken ”Pelle Lindbergh – bakom den vita masken”. Nya generationer fick lära känna den talangfulle stockholmaren med Bernie Parent som idol. Hur han från knappa omständigheter förverkligade sin dröm att bli NHL-proffs efter att ha skolats i Hammarby och AIK innan han 1979 draftades av Parents klubb Philadelphia Flyers.

I år fyller Flyers 50 år och då är det dags för en nyutgåva av Thomas Tynanders bok. I april kommer den på bokförlaget Pintxo.

Den har varit eftertraktad och tog slut. Därför är det glädjande att ett nytt förlag klev in och gav ut en nyutgåva om svensk NHL-historia i dess inledning.

Vad som var gripande med boken var inte bara hela historien om Pelles karriär. Tynander hade gjort massor med intervjuer med folk omkring Pelle de där sista ödesdigra dagarna. Historien är väldigt gripande även om man inte kände Pelle eller ens har sett honom spela.

Jag kände honom ganska väl. Besökte honom i hans hem utanför Philadelphia och hann även se honom spela i klassiska Forum.

Men det ska jag berätta om någon annan gång.

Alla kapitel ska vara uppdaterade i nyutgåvan.

Det finns också nytt material. Bland annat berättar Bernie Parent om Pelle, som återigen firades i Philadelphia i december förra året. Inför 50-årsjubileét hade fansen röstat fram de bästa spelaran genom åren. Parent valdes som förste målvakt. Pelle som tvåa.

Med vid ceremin i Philadelphia före jul fanns också Pelles dåvarande fästmö Kerstin. Hon berättar också i nya boken om känslorna att komma tillbaka till Philadelphia igen efter 31 år.

Ni som är intresserade kan förhandsbeställa boken på den här adressen: http://pintxoforlag.tictail.com/product/pelle-lindbergh

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.