Mot Henrik Sedin har inte Erik Karlsson en chans

Ottawas lagkapten Erik Karlsson hade spelat 324 raka NHL-matcher fram till han medvetet, med olyckligt, kom ivägen för en puck mot Philadelphia tidigare i veckan.

Han kunde därför inte spela det som skulle blivit hans 325:e match i svit sedan april 2013.

Men å andra sidan var det väl bara en tidsfråga innan det skulle hända. I nya försvarstarka Ottawa har Erik visat att han kan spela det spelet också den här säsongen. Inte minst blockandet av puckar har blivit hans specialité. Han har ställt sig ivägen för flest puckar i hela NHL.

Det krävs något extra för att göra det i världens bästa liga med spelare som skjuter hårt som en häst sparkar.

Erik Karlsson har ändå gjort det 201 gånger. Tvåan Kris Russell i Edmonton har gjort det 193.

324 matcher i rad är ändå en faslig massa matcher, men långt ifrån ligans verkliga stålmän.

Andrew Cogliano i Anaheim är den som har längsta nu levande sviten med 781 matcher. Och inte bara det. Han är unik på ett annat sätt också. Han har nämligen aldrig missat en NHL-match i hela sin karriär. Från det att han debuterade i NHL, har han bara fortsatt att spela. Som en evighetsmaskin.

Ganska enastående om man tänker på det. Speciellt då den 29-årige kanadensaren debuterade i Edmonton 2007. Därefter har han radat upp nio säsonger med 82 matcher och en med 48 (lockoutsäsongens maxantal). Hittills är han uppe i 77 matcher den här säsongen och inget talar väl för att det inte skulle bli 82 i år igen.

Värst av alla är dock Doug Jarvis med 964 i rad. Han spelade för Montreal, Washington och Hartford 1975-88 och vann Stanley Cup fyra gånger med Montreal. Numera är han assisterade coach i Vancouver.

Garry Unger spelade 914 matcher i rad från Toronto 1968 till Atlanta Flames 1979. Centern spelade också i Detroit och St. Louis.

Steve Larmer hann med 884 matcher i rad. Det är han Cogliano får sikta in sig på. Larmer spelade elva raka säsonger i Chicago från 1982. Han avslutade med två säsonger till i New York Rangers där han slutade 1995.

Craig Ramsay hann med 776 raka matcher. Också det för en och samma klubb. Han representerade nämligen bara Buffalo 1971-85. Han missade de två första matcherna på 1972-73 års säsong. Därefter spelade han alla till säsongen 1982-83.

Kanadas World Cup-back Jay Bouwmeester spelade 737 matcher i rad från mars 2004 till november 2014. Han spelade i Florida, Calgary och sin nuvarande klubb St. Louis under sviten, där han för övrigt också vann ett OS-guld.

Svenske rekordinnehavaren Henrik Sedin ser till att placera sig högt totalt genom historien i NHL. Hans 679 matcher i rad fram till januari 2014 blir något att bita i för framtida generationer och nuvarande unga svenska NHL-spelare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.