På väg mot tre riktiga skrällar i Stanley Cup

Det börjar dra ihop sig till avgöranden i matchserierna i första omgången av Stanley Cup-slutspelet. Så här är laget i de åtta matchserierna:

Eastern Conference

Montreal-New York Rangers 2-2

Precis så jämnt som förmodat. Efter fyra matcher är det 8-8 i mål där Alexander Radulov och Henrik Lundqvist varit vardera lags bästa spelare. Det säger också en hel del om matchbilden. Montreals anfall mot Rangers försvar. Rangers måste få igång målskyttet och det snabba spel som var så framgångsrikt under seriespelet. Positivt för Rangers är i alla fall att laget visade att de kan vinna i Montreal och segern i natt hemma i Madison Square Garden visar att laget kan vinna där igen. Det var första segern på hemmais i slutspelet sedan maj 2015. Det kan var en viktig visshet inför fortsättningen, där de ändå måste ta en match till i Montreal för att gå vidare.

Pittsburgh-Columbus 3-1

Skadedrabbade mästarna har imponerat och veteranerna Sidney Crosby, Jevgenij Malkin och Marc-Andre Fleury har visat hur viktiga de är. Malkin låg bakom första segern hemma och Crosby den andra. Det var Malkin som låg bakom vändningen från 1-3 till 5-4-segern i match 3. Totalt har duon svarat för tre mål och tio assist. Rookien Jake Guentzel ska heller inte glömmas bort. Fem mål nu efter hattricket i match 3. Fleury kom in och storspelade när Matt Murray skadade sig. Speciellt i de två första matcherna i Pittsburgh. Columbus har haft väldigt svårt att hitta de vinnande vägarna laget gjorde så bra i serien. Försvaret har också darrat betänkligt även om Sergej Bobrovskij gjort vad han kunnat i mål. Bättre blev det ju inte heller när Zack Werenski skadade sig. Laget räddade äran inför hemmafansen med segern i natt, men deras fantastiska säsong tar sannolikt slut på torsdag.

Ottawa-Boston 2-1

Stenhårt här också och Ottawa-ledning tack vare två förlängningsvinster. Alla tre matcherna hittills har vunnits med uddamålet. Resultat Ottawa är vana vid från serien. Erik Karlsson har som väntat varit grym i Ottawa och hans fantastiska framspelning till Mike Hoffman i match 3 visar hans enorma betydelse i laget. Men en spelare som var petad några matcher under serien har verkligen klivit fram. Bobby Ryan gjorde första slutspelsmålet och inte minst avgjorde han senast i förlängningen. Boston handlar nästan bara offensivt om trion Marchand, Bergeron och Pastrnak. Kan Ottawa skärpa till försvaret ytterligare ett snäpp ska de ta sig vidare.

Washington-Toronto 1-2

Den stora skrällserien hittills. Visst visste alla, inklusive Washington, att Toronto var bra. Men att de skulle ha 2-1 inför match 2 i Toronto var det väl ingen som trodde. Laget spelar på en blandning av entusiasm och talang. En livsfarlig mix för ett Washington som har allt att förlora i matchserien. Det har märkts. Laget har darrat och inte lyckats stå emot Toronto som bara fortsätter spela och hela tiden tycks på puckar på mål. Washingtons stjärnor har bara glimtvis visat vad de kan, som i inledningen av match 3. Men det räcker inte. I två matcher har Washington fått rädda sig till förlängning. I tredje var det William Nylander som räddade Toronto vidare till andra raka förlängningssegern. Frederik Andersen har också stått i vägen för det mesta Washington försökt med. Nattens match i Toronto kan avgöra hela serien. Torskar Washington kan fiaskot var ett faktum.

 

Western Conference

Edmonton-San Jose 2-2

Märklig serie där talanglaget Edmonton var bäst i de tre första. Melker Karlsson avgjorde ändå första matchen i förlängningen där Edmonton visade prov på orutin att kunna stänga ner en match. I match 2 och 3 spelade Edmonton felfritt försvarsspel och nollade fjolårets finalister. Bara för att krossas med förnedrande 7-0 i match 4 där San Joses stjärnor klev fram. Joe Pavelski och Logan Couture blev tvåmålsskyttar båda två. Fyra av målen kom i powerplay och Leon Draisaitl lär bli asvtängd för sin fula spearing. Nu gäller det för talangerna i Edmonton att samla ihop sig och hitta tillbaka till det vinnande spelet från match 2 och 3. Rutinerade San Jose, som också fått tillbaka Joe Thornton, är inte att leka med då laget fått smak på avancemang.

Minnesota-St. Louis 0-3

Alla visste det skulle bli en snål serie och efter tre matcher leder St. Louis med 7-3 i mål. Och då har Minnesota inte spelat dåligt. Problemet för dem är att de har haft Jake Allen i sitt livs form emot sig. St. Louis målvakt har tagit 114 av 117 skott och har smått otroliga 97,4 i räddningsprocent. Allen inledde med 51 räddningar i match 1 och gjorde 40 senast. Så här kommer det att se ut i fortsättningen också där det kommer att handla om att spela disciplinerat och inte göra misstag. Alexander Steen är som vanligt en av de viktigaste spelarna i St. Louis, men också Patrik Berglund, speciellt senast, har varit bra. Minnesotas bästa trio från serien Mikael Granlund, Eric Staal och Mikko Koivu måste kliva fram om det här inte ska ta slut redan i natt.

Anaheim-Calgary 3-0

Som väntat tufft och hett på isen, men mer fysiska Anaheim har lyckats bromsa ner farten på Kanada-lagets spel. Ryan Getzlaf och Jakob Silfverberg har varit de ledande spelarna i Anaheim. Silfverberg snittar just nu en poäng per match i de senaste tre slutspelen. Men också Rickard Rakell bidrar. Mikael Backlund har varit en av de bästa i Calgary, vars senaste förlust var knäckande. Laget ledde med 4-1 hemma och föll i förlängningen efter fyra raka Anaheim-mål. Calgary kan säkert ta andra matchen hemma, men eftersom laget inte vunnit på de 29 senaste försöken i Anaheim avgör hemmalaget där.

Chicago-Nashville 0-3

Nästa stora skrällserie där Nashville kan avgöra till 4-0 hemma på torsdag. Plötsligt har laget fått sitt försvarsspel att stämma närmast perfekt och har därmed effektivt stängt ner Chicagos alla rutinerade offensiva stjärnor. Det tog Chicago otroliga 141 minuter och fem sekunder att göra första slutspelsmålet i år. Då var det Dennis Rasmussen som spräckte Pekka Rinnes nolla. Finländaren i mål har givetvis också varit en stor stöttepelare. Han hade för övrigt två assist också i match 2 där Nashville möjligen knäckte Chicago med 5-0. Viktor Arvidsson avgjorde första med matchens enda mål och Filip Forsbergs två mål i match 3 bäddade för Kevin Fialas förlängningsavgörande. Även om Chicago vinner andra matchen borta, har Nashville visat att de kan vinna och vinna stort borta också. Det här slingrar sig inte Chicago ur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.