Rysk roulette i Las Vegas

Las Vegas är känt för att man kan spela på det mesta där. Säkert går det att spela rysk roulette någonstans också om man bara lägger upp tillräckligt med pengar och har en dödslängtan.

Finns säkert de som tycker att NHL:s färskaste lag spelar rysk roulette nu också när man satsar på att bygga sitt nya lag kring ryska stjärnor.

Vadim Sjipatjov har kontrakterats för två år med en lön på 4,5 miljoner dollar per år.

Nu ryktas det också att representanter från Vegas är i Köln för att även kolla in Sjipatjovs kedjekamrat Jevgenij Dadonov.

Rykten har ett tag också sagt att Ilja Kovaltjuk vill tillbaks till NHL. Färska rykten placerar också honom i laget vid The Strip.

Skulle detta stämma, skulle alltså NHL:s nya lag få en ren rysk kedja med spelare som inte spelar i NHL just nu. Tillsammans skulle trion tillföra massor av rutin och skicklighet, som skulle bli den viktiga basen för det nya NHL-laget.

– Vi behöver skicklighet och den är svår att hitta i expansionsdraften. Han är en skicklig center. Sådana är mycket, mycket, mycket svårt att hitta, understryker Golden Knights general manager George McPhee apropå Sjipatjov.

– Vadim är en väldigt skicklig spelfördelare som har haft en imponerande karriär i KHL. Vi tror han kan bli en spelare som kommer att ha stor inverkan också i NHL, fortsätter McPhee.

Det är bara att hålla med honom. Sjipatjov är en av de absolut bästa spelarna utanför NHL. Vid 30 års ålder tar han nu steget över till ett helt nytt hockeyliv i NHL efter fyra synnerligen framgångsrika år med KHL-klubben SKA St. Petersburg. Under de åren var han med och vann Gagarin Cup både 2015 och i år.

Senaste säsongen slutade han trea i KHL:s poängliga med 76 poäng (26 mål och 50 assist) på 50 matcher. Onekligen imponerande.

Förra säsongen vann han VM:s poängliga med 18 poäng. Han hade även flest assist med tolv, när Ryssland tog brons på hemmaplan.

Han har fått ett sent genombrott. Så sent som 2008-09 spelade han i ryska tredjedivisionen med Severstal Tjerepovets andralag.

Första gången han visade sina kvaliteér i VM var 2014 i Vitryssland. Han bildade VM:ets överlägset bästa kedja ihop med Artim Panarin och Jevgenij Dadonov. Deras tekniska och skickliga sätt att spela hockey charmade alla och slutade med ett VM-guld. Panarin fick chansen i Chicago i NHL 2015 och utsågs direkt till Årets Rookie.

De båda andra stannade i Ryssland, men nu är det helt klart att en av dem kommer till NHL. Kanske också 28-åriga Dadonov alltså. Han gjorde sin bästa säsong hittills i KHL i år med 66 poäng (30+36) på 53 matcher. Dadonov har också NHL-erafrenhet från 55 matcher med Florida 2009-12. Under samma period spelade han 155 matcher i AHL, så han vet vad det handlar om att spela hockey på en liten rink.

Kovaltjuk skulle vara den perfekta tredje länken i en ren rysk Las Vegas-kedja där hans rutin från 848 matcher med NHL-lagen Atlanta och New Jersey skulle komma väl till användning. Han debuterade redan 2001 och efter sju och en halv säsong kom han till New Jersey 2010, där jag själv såg hans debut mot bland andra Rickard Wallin och Jonas Gustavsson i Toronto.

Men stopp nu.

Bara Sjipatjov har ännu skrivit på. Dadonov kanske fick sig en tankeställare vad gäller en comeback på fredagen då han mötte Alexander Edler i VM-premiären. Det mötet visade Jevgenij att det kan göra ont att möta NHL-backar.

Och vad gäller Kovaltjuk är det en lång väg innan ens 34-åringen, som gjorde 78 poäng (32+46) på 60 matcher senaste säsongen, får tillåtelse att återvända till NHL.

Bakgrunden är den att Kovaltjuk skrev på ett gigantiskt 17-årigt kontrakt med New Jersey innan kontraktsbegränsningarna infördes. Det blev ingen supersuccé och 2013 meddelade Kovaltjuk att han ville bryta kontraktet och återvända hem till Ryssland.

NHL och i synnerhet New Jersey blev givetvis allt annat än glada över att han stack hem igen. Efter fyra säsonger i KHL, där den senaste är hans bästa, vill han nu plötsligt tillbaks till NHL. Helst dock till New York eller Florida.

Men med de preferenserna skulle väl heller inte Las Vegas vara så dåligt för Ilja.

Men som sagt vägen är långt tillbaka. New Jersey äger fortfarande rättigheterna till honom i NHL. Kovaltjuk har fortfarande tolv år kvar på kontraktet värt 77 miljoner dollar. Drygt en halv miljard svenska kornor alltså.

Om Vegas vill ha honom måste de förmå alla de andra 30 lagen att godkänna det.

Även om argumentet att det skulle vara bra för hela ligan om det nya laget fick den här fixstjärnan är det oklart om alla lag skulle ställa upp på den lösningen. New Jersey kanske inte ens är intresserade att se honom över huvudtaget i NHL igen.

Det finns dock en annan lösning där också New Jersey skulle få ut något av det. New Jersey kan skriva ett nytt kontrakt med Kovaltjuk. De kan sedan i en bytesaffär byta bort honom till ökenstaden i Nevada. Då skulle Devils kunna få en spelare eller draftval i utbyte mot ryssen.

Men de skulle också tvingas möta honom och senaste säsongen visar att Kovaltjuk fortfarande är en vass målskytt. Till det har han också visat att han är en bra framspelare.

– Det är upp till oss att skapa en omgivning som gör att en spelare som Vadim gör succé, fortsätter McPhee.

Om den är helrysk eller inte återstår att se.

Före Sjipatjov hade Vegas bara skrivit kontrakt med en spelare. 21-årige collegespelaren Reid Duke från Kanada blev den första gyllene riddaren. Återstår att se om han hamnar i NHL eller längre ner i den nya organisationen.

I samband med den årliga prisutdelningen 21 juni, som passande nog hålls i Las Vegas, kommer Golden Knights att presentera sitt lag.

För de som inte vet vad rysk roulette är så handlar det om ett livsfarligt sätt att leka med en revolver. En patron placeras i revolvertrumman, som sedan snurras godtyckligt. När den stannar sätter man revolvern mot sitt huvud och trycker av. Enligt wikipedia är överlevnadschansen 83,3 procent vid första försöket.

Undrar vad procentsatsen ligger på för en succé för Golden Knights ryska satsning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.