Februari-Filip skiner ända in i juni

Solsken

Februari-Filip skiner i maj

Filip Forsberg hade en tuff höst. Kom igång med målskyttet vid Lucia och öste in puckar i februari. Sedan gick det lite tyngre igen, men i semifinalen mot Anaheim lossnade allt. Fem mål där och åtta totalt i slutspelet där han överlägset är den bästa spelaren i plusminus-ligan (före Rickard Rakell och Viktor Arvidsson och med Erik Karlsson på sjätte plats). Forsberg är också den som skjutit flest skott på mål i slutspelet med 53, efter Jakob Silfverberg på 61.

Pittsburghs topp och bredd

Tre saker som imponerar med Pittsburgh. Målvakterna. Spelar ingen roll vem som står. Båda otroligt bra. Jevgenij Malkin. Den ryska bjässen har varit en maskin hittills. Sju mål och 17 assist på 18 matcher gör 1,33 poäng i snitt per match. Inget annat än imponerande. 10 poäng i powerplay lägger honom i topp där också ihop med Phil Kessel. Djupet. När skadorna drabbade laget plockades bara nya spelare in och de glänste direkt. Jake Guentzel kom in och nu leder han skytteligan ihop med Jakob Silfverberg. Matt Murray kom in och spelade mästarhockey direkt i målet. Carter Rowney kom från ingenstans och assisterade till tre mål i match 5.

Fint sällskap

När Colton Sissons gjorde hattrick och tog Nashville till klubbens första Stanley Cup-final hamnade han också i ett litet med fint sällskap. Bara fyra spelare före honom har gjort hattrick i en avgörande semifinal. Det är Mike Bossy, 1983 i New York Islanders, Jari Kurri, för Edmonton 1985, Wayne Gretzky i Los Angeles 1993, samt Patrick Kane, för Chicago mot Los Angeles 2013. Rätt vass kvintett.

Alligatorvarning

Ryan Johansen

Nashville tar sig till en historisk Stanley Cup-final. Då får inte lagets bästa poängplockare och näst viktigaste spelare, efter Pekka Rinne, vara med. Man kan inte annat än lida med Ryan Johansen. Fantastiska bilder när man såg honom med kryckor hoppa ut på mattan på isen efter segern i Conference-finalen, för att vara med på lagbilden med den bucklan. Hur ska nu Nashville klara sig utan honom? De kommer säkert att vinna finalmatcher, men räcker det till fyra? Tänk att äntligen nå finalen och då får inte den bäste vara med…

Ottawas ras

Hur förklarar man 0-7 i en Stanley Cup-semifinal? Trötthet? Övermod? Kanske mer det senare i Ottawas fall mot Pittsburgh i match 5. Coachen Guy Boucher har gjort ett fantastiskt jobb med laget och hittat rätt spel. När laget inte spelar utifrån sitt säkra försvarsspel är det ett tämligen medelmåttigt lag. Men med det spelet kan det rubba vilket annat lag som helst. I fyra matcher av sex mot Pittsburgh har Ottawa hållit regerande mästarna på ett enda mål per match. När laget försökte utmana Pittsburgh på deras offensiva spel stod det raskt 0-4 efter en period. Natten till fredagen avgörs dramat i slutspelets tredje match 7. Orkar Ottawa hålla fokus på sitt försvar i 60 minuter? Eller kommer superstjärnorna Jevgenij Malkin och Sidney Crosby att segra till slut?

Grisade och glömde lira

Nashville gjorde givetvis ett kanonjobb defensivt för att stoppa Anaheims vassa anfall, men påvisade också Kalifornien-lagets briser i sitt försvar. Samtidigt var det trist att se hur ensidigt Anaheim försökte grisa sig till segern. Ryan Kesler har jag aldrig gillat. Nu var han värre än någonsin tidigare. Och Ryan Getzlaf och Corey Perry har heller inga problem med att ta till vilka knep som helst för att vinna. Samtidigt är det en trio fantastiskt duktiga hockeyspelare. Vad hade hänt om de struntat i att svina och lirat i stället? Då hade Rickard Rakell och Jakob Silfverberg fått bättre hjälp i det kreativa spelet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.