Pirater + hockeyfans = megafest i solen

Vad har prirater och hockey med varandra att göra kan man fråga sig. Men när det gäller Tampa är steget inte så långt alls.

De två tillsammans blir än mer tydligt 26-28 januari nästa år då NHL:s All Star-evenemang kommer till Tampa samtidigt som staden firar sin årliga stora priratfest Gasparilla.

Det kommer att bli två helt olika världar som möts på några kvarter i downtown Tampa ett par spännade dagar.

Gasparilla är festen där Tampa firar sitt förflutna som ett center för pirater i Karibien och Mexikanska gulfen. Folk klär ut sig till pirater och en jättelik parad med runt 100 fordon kör genom gatorna och kastar plasthalsband i vackra färger till folket. Samtidigt flöder spriten – en gigantisk gatufest helt enkelt med olika uppträdanden. Ungefär som Vattenfestivalen var i Stockholm för ett antal år sedan om någon minns den.

USA älsar sina parader. I Tampa är piratfesten Gasparilla den största.

Alla unga och gamla klär ut sig och blir pirater för en helg.

Kajerna fylls med båtar där festen pågår långt in på småtimmarna.

 

”Gasparilla blir inte de enda i stan med löständer den helgen”, som Tampas borgmästare Bob Bockhorn träffade konstaterade på torsdagens pressträff dit också NHL:s kommisionär Gary Bettman tagit sig.

Bettman hade åkt tidigt på morgonen från Pittsburgh och Stanley Cup-finalen till New York för att byta plan ner till Tampa.

”Åker till Nashville efter det här. Inte alla som tar vägen från New York till Nashville via Tampa”, skojade Bettman, som också berättade i berömmande ordalag om hur organisationen kring Tampa Bay Lightning arbetat på ett bra sätt och gjort klubben till ett föredöme på många sätt i NHL. Klubben röstades ju fram till den bästa av alla proffsklubbar i Nordamerika av ESPN i höstas.

”Jag minns första gången jag kom ner hit. Ismaskien stod ute på parkeringen. Den fick inte plats i den första arenan och spelarna värmde upp utomhus på gräset. Jag tänkte, här har de en del jobb att göra.”

Han mindes också när han kom några år senare och ägarna hade lovat att en ny arena skulle byggas där i dag Amelia Arena står. Men av olika anledningar kom aldrig bygget igång.

”När de visade mig platsen för bygget hade de också hyrt in en bulldozer som flyttade runt lite jord. Allt för att jag skulle få intrycket att bygget visst var igång”, berättade Bettman.

Bygget blev till slut av och när Jeff Vinik köpte klubben 2010 tog verkligen utvecklingen fart. Just nu har arbetet börjat med att utveckla området kring arenan ännu mer och Vinik, med en av sina polare Bill Gates, ligger bakom.

Tampa har redan haft stora evenemang de senaste åren, som collegeslutspelet i hockey 2016 och collegefinalen i amerikanska fotboll i januari i år. All Star blir 2018 års stora evenemang följt av något varje år fram till 2021 då Super Bowl återkommer för femte gången till staden.

All Star för NHL-stjärnorna och -fansen kommer till Tampa för andra gången. Första var 1999. Men det evenemanget har också blivit större. Ihop med Gasparilla kommer det att bli en megafest utan dess like.

”Varje gång jag har träffat Gary har jag frågat honom om det inte är dags för en All Star-match snart igen i Tampa”, berättade Jeff Vinik.

”Han har inte bara frågat det en gång varje gång vi mötts. Det har varit som en skiva som hakat upp sig”, la Bettman till och herrarna med en massa makt skrattade gott.

Bettman har även andra planeer för Tampa avslöjade han.

”Det vi har funderat på är också en utematch. Men beroende på klimatet är det en del detaljer som måste ses över”, fortsatte Bettman, som också fick frågan igen om att det säkert blir en All Star-weekend, att den inte ställs in för att det plötsligt händer något och NHL-spelarna ska åka till OS.

”Abolut inte. Finns inget som kan hända för att det skulle ske”, underströk Bettman, till synes trött på den frågan.

Det blir inget OS-deltagande 2018 punkt slut. I stället får alla NHL-fans boka biljetter till Tampa. 2 600 hotellrum finns klara för helgen.

Ett lokalt problem dök upp på pressträffen. I vanliga fall bokar Tampa-bor hotell nära downtown så de kan festa ordentligt. Nu har de redan märkt att priserna plötsligt fördubblats beroende på anstormningen av hockeyfans. Borgmästaren Bockhorn (gillar det namnet) hade ingen lösning på det just nu, men det kan bli möjlighet att ta sig med bussar till och från innerstaden så folk slipper köra med risk för att åka dit för rattfylla.

Det har också kommit in en förfrågan från Gasparilla om inte All Star just den här helgen kunde byta namn till All Starrrrrr.

Allt beroende på pirattemat…

Victor Hedman får nära om han tas ut till All också nästa säsong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.