Här är svaren på frågorna inför säsongen

Pittsburgh är Stanley Cup-mästare i år igen. Säsongen är över och alla frågetecken uträtade kring vad som skulle hända.
Jag ställde tio frågor inför säsongen, som jag ville ha svar på. Nu är det dags att se hur det gick. Allt blir sannerligen inte som man trott.
Vad ska Las Vegas nya NHL-lag heta och vad blir deras färger?
Det blev Vegas Golden Knights, med en riktigt snygg riddarhjälm som symbol i färgerna guld och svart. Namnet är kopplat till ägaren Bill Foley och hans anknytning till det militära. Att laget heter bara Vegas och att Las tappades bort på vägen är dock lite konstigt. Har ännu inte fått någon vettig förklaring på det.
Kommer John Tortorella att coacha Columbus hela säsongen?
Okej, frågan var ställd strax efter USA med Tortorella som coach gjort fiasko i World Cup. Frågan var berättigad då, för alla trodde att ”Torts” gjort sitt som coach. Så fel vi alla kunde ha. Under Tortorella förvandlades unga Columbus till ett av NHL:s roligaste lag att titta på. I tuffa Metropolitan Division plockade Columbus 108 poäng och slutade trea. Totalt tog bara Washington, Pittsburgh och Chicago mer poäng i hela ligan. Under Tortorellas ledning vann laget 16 raka matcher under vintern och gjorde Alexander Wennberg till en nyckelspelare. Speciellt i powerplay, som ett tag var ligans bästa. Laget gjorde en riktigt bra första omgång i slutspelet mot blivande mästarna Pittsburgh och William Karlsson fick tillräckligt självförtroende för att åka och vinna VM-guld med Tre Kronor. Tänk så det kan gå.
Vilken ny svensk slår igenom i år?
Länge låg väl Wennberg bra till. Han låg länge med i toppen på NHL:s assistliga, men tappade på slutet. Så svaret blir i stället Viktor Arvidsson. Nashvillespelaren klättrade ända upp till förstakedjan och slutade som delad skyttekung med Filip Forsberg i laget, båda med 31 mål. Hans 61 poäng räckte till femte plats i svenskligan och i slutspelet var det bara Erik Karlsson som hade fler assist av svenskarna. Det 176 centimeter korta energipaketet från Kusmark i Västerbotten visade att man kan komma långt utan längd i världen hårdaste liga.
Gör Filip Forsberg 40 mål?
Ja. Det blev exakt 40 mål. 31 i serien och nio i slutspelet. Fram till Lucia hade han gjort två. Han hade ett hysteriskt februari med två raka hattrick. Kommer han bara igång med målskyttet tidigare kommande säsong blir han den som slår Håkan Loobs målrekord på 50 för en säsong.
Gör Connor McDavid över 100 poäng?
Klart han gjorde. Faktiskt exakt 100 (30+70) i grundserien. Till det nio till i slutspelet. Han är den största talangen NHL sett sedan Sidney Crosby debuterade. Som han lyfte Edmonton till nya höjder och bidrog med poäng hela tiden. Han hade egentligen inga svackor alls och vann poängligan sin första hela säsong. Elva poäng före Sidney Crosby.
Klarar Detroit 26:e raka slutspelet?
Nej, den otroliga rekordsviten av slutspel bröts. Den yngre generationen har inte tagit över som förhoppningen var och varken anfallet eller försvaret höll slutspelsklass. Det var egentligen bara en spelare som gjorde det, Henrik Zetterberg. 35-åringen var lagets klart bäste spelare med 20 poäng före tvåan, Gustav Nyquist. De nya spelarna Frans Nielsen och Thomas Vanek var stabila, men inte alls av den kaliber man är van vid då det gäller Detroit. Zäta och Nyquist i poängtopp alltså, men i övrigt var det ett lag utan den svenskdominans man vant sig vid. Både Jonathan Ericsson och Niklas Kronwall missade runt en tredjedel av matcherna. I höst väntar nya tider i en ny arena.
Hur många poäng gör Sedinarna ihop med Loui Eriksson?
Bara 118. Förväntningarna var stora då Tre Kronors succékedja från när VM-guldet bärgades i Globen 2013 var stora. Men de infriades inte alls. Loui gjorde sin sämsta säsongen sedan han kom till NHL 2006-07. Elva mål och 13 assist på 65 matcher är en bit från de 30 mål och 33 assist han levererade i Boston säsongen innan. Daniel Sedin hade 15 + 29 och det var hans sämsta också sedan debuten i NHL 2000-01. Henrik Sedin hade 15 + 35, siffror han inte nådde de inledande säsongerna och bara fem ifrån förra säsongens. Tiden har sprungit ifrån tvillingarna, men det hindrade dem ju inte från att bjuda på några oförglömliga artistnummer också den senaste säsongen.
Kan någon på allvar utmana Erik Karlsson?
Den frågan var ställd med utgångspunkt från hans 82 poäng på 82 matcher säsongen innan, då han jämfördes med Bobby Orr. Det blev inte lika många poäng senaste säsongen, eftersom Ottawa bytte spelsätt och spelade betyligt mer defensivt. Det visade sig att Erik klarade det också alldeles utmärkt. Han gjorde en bättre säsong, som en mycket mer komplett back. Brent Burns gjorde fem poäng mer än Erik och även Victor Hedman sköt sig förbi med ett mål i tom bur i Tampas sista sekund av säsongen. Men 71 poäng på 77 matcher var inte dåligt av Erik, som även fick se sig slagen av tre spelare då det gällde istiden per match. Och i assistligan fick han stryk med två av Hedman. Men i slutspelet klev han fram och var outstanding bäste back när Ottawa gick till semifinal. Där pressade laget blivande mästarna Pittsburgh till förlängning i match 7. Poängligan för backarna vann han fyra poäng före P.K. Subban och Mattias Ekholm.
Vilken blir den stora trejden innan transferfönstret slår igen 1 mars?
Skulle väl ha varit Kevin Shattenkirk från St. Louis till Washington. Det gjorde ett redan bra lag ännu bättre med den allroundkunnige backen i laget. Men i slutändan gick det ju som vanligt för Washington, som åkte ut i andra omgången igen i slutspelet. Så i stället säger jag Ron Hainsey. Den 36-åriga backen från Carolina kom till Pittsburgh och fick för första gången i en lång karriär spela slutspel. Då gick han hela vägen och i ett skadedrabbat försvar blev han en viktig kugge med sina två mål och sex assist.
Klarar Washington favoritskapet i år?
Nej. Jag har ju redan svarat på den frågan, men efter en säsong som inte var lika övertygande som den innan, stod ändå laget där med mest poäng inför slutspelet och därmed ett tyngande favoritskap. Coachen Barry Trotz hade testat med olika anfallskombinationer, han hade fått in ytterligare en toppback och allt såg så bra ut. Men i andra omgången väntade återigen Pittsburgh. Serien gick till en match 7 som Pittsburgh vann med 2-0. Alexander Ovetjkin blev lite av syndabock även om inte heller målvakten Braden Holtby gjorde sitt bästa slutspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.