Yzerman trejade bort sitt toppval från draften 2013

Tampa. 2013 valde Tampa Bay Lightnings general manager Steve Yzerman Jonathan Drouin som trea totalt i draften.
Liraren med den fantastiska spelförståelsen, tekniken och de rappa benen från Ste-Agathe-des-Monts i Quebec spåddes en lysande framtid i NHL.
På torsdagen trejdade Yzerman iväg Drouin hem till Montreal i utbyte mot 18-årige ryska backtalangen Michail Sergatjev, som valdes som nia i draften förra sommaren. Det är tredje valet i första rundan Yzerman nu trejdat bort sedan han kom till Tampa.
Yzerman brottas med att förlänga kontrakten för Tyler Johnson och Ondrej Palat, två av delarna i Trillingkedjan, samt att skaffa en backup-målvakt till Andrej Vasilevskij.
Drouin skulle också skriva nytt kontrakt efter 1 juli. Han ville efter senaste säsongens genombrott ha ett långt kontrakt på upp mot fyra-fem miljoner dollar per år.
Men då valde alltså Yzerman att skicka iväg Drouin i stället.
Senare på torsdagen blev det klart att Drouin skrivit ett sexårskontrakt med Montreal värt totalt 33 miljoner dollar. Med Tampa hade han inte ens inlett kontraktssamtal.
En annan av Yzerman to-do-punkter är att stärka upp försvaret bakom svenska toppbackarna Victor Hedman och Anton Strålman. Världsmästarbackarna, som vi får kalla dem efter VM-guldet i Köln.
– En bra ung back som kan förflytta pucken var vår första prioritet. För att få det var vi tvungna att släppa Jonathan, en talangfull ung spelare han också, säger Steve Yzerman om trejden i ett konferenssamtal sen eftermiddag här i Tampa.
Med den här trejden löser Yzerman på sikta backproblemet och på kort sikt lösgörs pengar som kan användas för Johnsons och Palats kontrakt. Det kan till och med bli pengar över för att skaffa ytterligare en back. Han riskerade ändå att tappa Drouin i nästa veckas expansionsdraft när nya Vegas Golden Knights ska välja sitt lag. Nu kan Tampa skydda alla sina viktigaste spelare.
Nu satsade Yzerman återigen på en ung ryss. 18-åringen lär väl knappast göra någon stor inverkan redan kommande säsong efter sina blott fyra NHL-matcher senaste säsongen med Montreal.
Men Tampas organisation har tidigare visat att man är oerhört duktig på att utveckla unga spelare. Speciellt ryssar. Nikita Kutjerov är väl det mest lysande exemplet. Målvakten Andrej Vasilevskij, ett annat, samt Vladislav Namestnikov av spelare i årets trupp.
– Han kommer att få chansen att ta en plats i höst. Det är en stark, fysisk, skridskoskicklig ung back med ett bra skott. En sådan spelare det är svårt att hitta. Vi tror han kommer att bli en bra back under lång tid i en den här ligan, beskriver Yzerman sin nyaste spelare.
Sergatjev spelade 50 matcher i Ontario Hockey Leauge senaste säsongen med Windsor Spitfire där han gjorde tio mål och assisterade till 33. Totalt har han gjort 100 poäng på 117 matcher i ligan. Han avslutade säsongen med att vinna mästerskapet Memorial Cup och han spelade i det ryska juniorlandslaget som tog brons i JVM i vintras.
Scotty Bowman kallade Drouin en potentiell en-poäng-per-match-spelare och lagets grundare Phil Esposito har jämfört hans passningsspel med Wayne Gretzkys.
Därför var Drouin en av de hetaste på spelarmarknaden och ett bra värde för Tampa.
Frågan är dock om Michail Sergatjev blir den storback han förutspås. Blir han det blir det här en bra trejd, annars är Sergatjev mot ett draftval i andra rundan 2018 inte en bra affär för Tampa.
Det svaret får vi och Yzerman inte förrän om några år.
Tampa tappar i alla fall en av sina mest underhållande spelare, för det är han när han är på rätt humör. Möjligen är det det hängande huvudet när det går emot och hans hemlängtan som ändå till slut gjorde att trejden blev verklighet. Ihop med lönetaksargumenten givetvis.
Drouin är, som alla lirare, ingen grovjobbare och heller inte den som använder sina ypperliga skridsoåkning till backchecking så ofta.
Men han är också bara 22 år. En hårt jobbade fysisk spelare hade han aldrig blivit eftersom han är ganska liten. Och backcheckingen hade han säkert lärt sig.
Jag tror mer det handlade om mentaliteten. Det hängande huvudet.
Få om ens någon annan spelare visar det i det här Tampalaget. På gott och ont.
Möjligen har ledningen tyckt att Drouins attityd varit f ö r dålig.
När Yzerman fick frågan om de problem som funnits tidigare med Drouins attityd svarade han undvikande att det var enbart för att Montreal kunde erbjuda det Tampa ville ha som det blev en affär som såg ut så här.
Redan 2014-15 när Tampa gick till Stanley Cup-final mot Chicago spelade Drouin 70 matcher i serien, men det blev bara sex i slutspelet. En besvikelse för honom själv.
Hans tid skulle komma. Det var så lagledningen tänkte och inför 2015-16 lades ribban högt. På försäsongen försökte man få till ett radarpar i Drouin och Steven Stamkos. Det såg också ut att bli perfekt för unge Drouin tog för sig var bäst i laget innan premiären.
Möjligen blev förväntningarna för tunga för när serien startade sjönk istiden och poängen kom inte i den utsträckning alla trott.
Till slut petades han och det var då hans agent framförde önskemålet att han ville bli trejdad till någon annan klubb.
Han skickades också ner till farmarlaget Syracuse där det började bra, men efter ett tag ledsnade Jonathan på hela situationen. Han lämnade Syracuse och åkte hem till Montreal utan att spela hockey alls.
Han fick epitetet gnällspik och många trodde att en lysande NHL-karriär var över innan den ens startat.
Men Yzerman visade här stort ledarskap och lyckades övertala Drouin att komma tillbaka till Syracuse. Han spelade 17 matcher i AHL och gjorde elva mål.
För Yzerman handlade det inte bara om att rädda ”sitt” draftval. Skadekrisen inför slutspelet var akut i Tampa och alla krafter behövdes.
När Drouin kom tillbaks till Tampa igen gjorde han succé direkt. Mål i första matchen i comebacken och han blev en av de bästa spelarna i slutspelet. På 17 matcher gjorde han fem mål och nio assist när Tampa tog Pittsburgh till förlängning i semifinalens match 7.
Den senaste säsongen gjorde han en mycket bra säsong med 21 mål och 32 assist på 73 matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.