Ungdomen viktigast när Arizona inleder en ny era

Det här är Dagens NHL:s förhandstitt på NHL-lagen inför säsongen 2017-18. Det blir ett lag per dag fram till premiären 4 oktober. Det blir lite om förändringar i laget, vad man kan vänta sig av laget som helhet, svagheter och styrkor, samt frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut. Det blir givetvis lite extra fokus på de svenska spelarna i varje lag.

Jag kallar serien från ”Från Anaheim till Winnipeg”, vilket geografiskt inte är jättelångt med NHL-mått mätt. Men den ska också ta er läsare till alla de andra 29 orterna i Kanada och USA, som också är lyckligt lottade att ha ett NHL-lag.

Från Anaheim till Winnipeg

I dag: Arizona Coyotes

Efter en riktig fiaskosäsong satsar Arizona-laget nytt. Igen. Och den här gången blev det en rejäl storstädning av blott 28-årige general manager John Chayka, som tillträdde förra hösten. Laget tar avstamp mot en osäker framtid för första gången utan Shane Doan i laget. Den 40-åriga trotjänaren fick inget nytt kontrakt och meddelade för någon vecka sedan att han också slutar med hockeyn.

Doan spelade 20 av sina 21 NHL-säsonger i Coyotes. Nu är det upp till en yngre generation att överta ledarrollen på allvar och de leds av nye coachen Rick Tocchet.

På isen har redan Oliver Ekman Larsson gjort det. Det blir med största sannolikhet också han som kommer att få kaptensrollen. Det är också mycket kring Tingsryds-talangen det nya bygget sker. Ekman Larsson, med sitt spelsinne, skridskoåkning och vassa skott har möjligheten att bli en av ligans bästa backar.

Men laget har fått in en hel del nya spännande spelare också.

Bara tre lag gjorde mindre mål än Arizona i fjol. I den nya offensiven får Derek Stepan en nyckelroll. Han kommer från New York Rangers och var den stora stjärnan i 2010 års JVM-vinnande kanadensiska lag. Nu blir han given förstecenter i ett lag med en hel del spännande unga forwards.

36-åriga veteranen Radim Vrbata gjorde en bra comeback förra hösten och slutade som poängkung. Nu är tjecken i Florida i stället och andra måste ta över och göra de poäng han bidrog med.

Max Domi gjorde en helt okej andrasäsong med 38 poäng efter succédebuten med 52 säsongen innan. Anthony Duclair gjorde också en bra debut ihop med Domi. Men 44 poäng säsongen 2015-16 följdes av bara 15 och en hel del spel i farmarlaget förra året. Ändå fick han till slut ett nytt ettårskontrakt. Den 22-åriga liraren måste verkligen komma tillbaka den här säsongen.

Amerikanen Christian Dvorak var fjolårets genombrottsman med 33 poäng. Den alla tror ska få sitt genombrott den här säsongen är Clayton Keller, som kommer från collegehockey i en säsong. Han debuterade redan i våras med tre matcher och valdes som sjua i draften 2016.

En som måste ta en plats den här säsongen är också Kanadas lagkapten från JVM förra året Dylan Strome. Han förväntas bli näste center efter Stepan lagets framtidsbygge ska vila på. Strome, som gjorde imponerande 354 poäng på 219 matcher i juniorligan OHL, har ägnat sommaren åt att bygga på sig mer muskler, men också att förbättra sin skridskoåkning.

Lagets stora värvning i försvaret är trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson. Han kommer att få en helt ny roll här än i Chicago. Där var det andra spelare som stod för ledarrollen och smålänningen kunde koncentrera sig på sitt uppoffrande slitgöra på isen.

Här förväntas samma spel på isen, ja ännu mer än i det betydligt mycket bättre laget som Chicago är, men också att han så som en meriterad spelare med rutin ska vara med och lära upp de yngre spelarna.

För Ekman Larsson kommer Hjalmarsson att betyda massor. Han får en rutinerad svensk att diskutera med och förmodligen kommer de att bilda backpar också. Något som gör att Olivers sjunkande poängrad säkert vänder uppåt igen. Hans målskörd halverades nästan i fjol.

19-årige Florida-födde Jakob Chychrun gjorde en bra rookiesäsong i försvaret. 20 poäng på 68 matcher för en kille född 1998 är verkligen helt okej. Spännande att se vilket steg han tar den här säsongen.

Den tredje nyckelvärvningen återfinns i målet. Mike Smith är en annan veteran som försvann. Nu ska i stället Henrik Lundqvists sidekick i New York Rangers Antti Raanta få sitt första jobb som förstemålvakt. När Raanta vickat för Henke har han gjort det föredömligt. Blir en helt annan sak att ha huvudansvaret i ett bottengäng.

Arizona har inte spelat slutspel på fem säsonger och gör det inte i vår heller. Laget spelar i Pacific Division, där det lär bli en uppdelning rätt snabbt mellan de bästa och bottenlagen. Det är i den senare kategorin Arizona får slåss. Laget har nu nykomlingen Vegas att se till att ha bakom sig. Men att få in alla unga spelarna i NHL-spelet blir ändå lagets viktigaste uppgift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.