Det här är Dagens NHL:s förhandstitt på NHL-lagen inför säsongen 2017-18. Det blir ett lag per dag fram till premiären 4 oktober. Det blir lite om förändringar i laget, vad man kan vänta sig av laget som helhet, svagheter och styrkor, samt frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut. Det blir givetvis lite extra fokus på de svenska spelarna i varje lag.
Jag kallar serien från ”Från Anaheim till Winnipeg”, vilket geografiskt inte är jättelångt med NHL-mått mätt. Men den ska också ta er läsare till alla de andra 29 orterna i Kanada och USA, som också är lyckligt lottade att ha ett NHL-lag.
Från Anaheim till Winnipeg
I dag: Edmonton Oilers
Redan första hela säsongen i NHL dominerade Connor McDavid. Han gav hela laget ett lyft Edmonton Oilers fans inte sett på massor av år. För första gången på elva år blev det slutspel. Bara en sådan sak…
Frågan en hel hockeyvärld nu ställer sig är hur bra kommer McDavid att vara sitt andra år i NHL? Han vann poängligan förra säsongen och utsågs till NHL:s bäste spelare. Allt helt rättmätligt. Vem ska kunna utmana honom i år? Och hur mycket över 100 poäng kommer den vindsnabbe kanadensaren att göra?
Coachen Todd McLellan och general manager Peter Chiarelli har också fått en säsong på sig att se hur laget som helhet ska kunna bli ännu bättre kring den självklare stjärnan McDavid.
Mycket har inte hänt på värvningsfronten. Rutin har dock tillförts i form av 34-årige finländaren Jussi Jokinen närmast från Florida och Chris Kelly har fått ett tryout-kontrakt. Det lär komma mer under säsongen för med sista året på McDavids rookiekontrakt finns pengar över till förstärkningar efter nyår.
Men när man pratar Edmonton är det givetvis ung talang man är mest nyfiken på. Leon Draisaitl gjorde också en supersäsong i fjol och fick ett drömkontrakt fram till 2025. Men tysken måste nu också leva upp till det fina kontraktet. Kanske är det dags för Jesse Puljujärvi att slå igenom i år. Den svenskfödde finländaren är bara 19 år, valdes som fyra i draften förra året och spelade 28 matcher i NHL i fjol. Han hade det dock tungt. Matchningen i AHL fungerade bättre och nu kan det vara dags för talangen.
Ledda av sin unga lagkapten var det en rad spelare som lyfte sig förra säsongen. Cam Talbot gjorde en kanonsäsong i mål och stod inte mindre än 73 matcher av 82, Milan Lucic trivdes perfekt bland ungdomarna och Ryan Nugent-Hopkins såg spelmässigt bättre ut än tidigare. Jordan Eberle blev trea i den interna poängligan, men fick ändå lämna för New York Islanders.
Största lyftet svarade dock ett par svenska backar för. Adam Larsson var ena halvan i jättedealen med New Jersey där Taylor Hall fick flytta österut. Tillsammans med värmlänningen Oscar Klefbom hittade de rätt direkt. De blev Edmontons bästa backpar, men potentialen att bli ett av ligans främsta. Tidigare defensive Klefbom klev verkligen fram och gjorde tolv mål och 26 assist. Deras utveckling den här säsongen blir också oerhört intressant att följa, då de bara är en del av det svenska backundret.
Edmonton kommer utan tvekan att fightas med Dallas och Anaheim om vilket lag som ska vara bäst i Western Conference. Edmonton har också en bra chans att gå längre i slutspelet än i fjol, där laget redan i första omgången skickade ut Stanley Cup-finalisterna från 2016 San Jose.
Äventyret tog slut i andra omgången efter en tuff matchserie mot Anaheim, som gick till en sjunde match. Laget kan ta sig längre den här säsongen, men vinner knappast Stanley Cup. Laget är ännu inte tillräckligt stabilt och behöver samla på sig mer slutspelsrutin för att gå hela vägen.