Spännande ryss i Florida – laget som behöver arbetsro

Det här är Dagens NHL:s förhandstitt på NHL-lagen inför säsongen 2017-18. Det blir ett lag per dag fram till premiären 4 oktober. Det blir lite om förändringar i laget, vad man kan vänta sig av laget som helhet, svagheter och styrkor, samt frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut. Det blir givetvis lite extra fokus på de svenska spelarna i varje lag.

Jag kallar serien från ”Från Anaheim till Winnipeg”, vilket geografiskt inte är jättelångt med NHL-mått mätt. Men den ska också ta er läsare till alla de andra 29 orterna i Kanada och USA, som också är lyckligt lottade att ha ett NHL-lag.

Från Anaheim till Winnipeg

I dag: Florida Panthers

Vad laget från södra Florida i första hand behöver den här säsongen är arbetsro. Det var väldigt turbulent kring laget förra säsongen, men en rad olika byten i organisationen kring laget. Populäre coachen Gerard Gallant (numera i Vegas Golden Knights bås) fick också sparken under uppmärksammade omständigheter. Bob Boughner är ny headcoach från den här hösten. Han kom från San Jose där han var assisterande.

Laget besitter en hel del talang, vilket inte minst märktes 2015-16 då laget vann Atlantic Division. Nu har laget stärkts ytterligare speciellt offensivt med Jevgenij Dadonov från KHL, Radim Vrbata, Arizonas poängkung förra säsongen, samt 23-åriga Henrik Haapala. Finländaren gjorde 60 poäng på 51 matcher i Tappara senaste säsongen, men kan få svårt att anpassa sig till NHL-spelet. Henrik är bara 175 centimeter och väger blott 75 kilo.

28-åringen Dadonov är en mycket spännande värvning. Han spelade 45 matcher för Florida under tre säsonger 2009-12 innan han återvände hem till KHL. Där vann han två Gagarin Cup med SKA St. Petersburg och skytteligan i slutspelet 2015. Han har också tagit VM-medalj i de fyra senaste VM-turneringarna, med guldet i Belarus som topp 2014.

Men laget har också tappat offensiv. Trion Jonathan Marschessault, Jaromir Jagr och Jussi Jokinen gjorde runt 120 poäng förra säsongen. Marschessault skrällde och vann den interna skytteligan med 30 mål. Jagr och Jokinen var också två viktiga ledare i Floridas omklädningsrum. Den saknaden kan bli ännu tuffare att fylla.

Nu är det upp till de två poängbästa från i fjol Vincent Trocheck och Alexander Barkov att visa att de är redo att ta ytterligare ett kliv ihop med de nya.

Ytterligare en sak laget måste klara sig undan, för att ha en chans att utmana om en slutspelsplats den här säsongen, är skadorna. 24-årige jättetalangen Jonathan Huberdeau spelade till exempel bara 31 matcher förra säsongen. Han gjorde ändå 26 poäng på dem och visade klart att han har kapaciteten. Han valdes som trea i draften 2011 och det börjar bli hög tid att han visar det över en hel säsong nu.

Panthers kommer att kunna ställa en superintressant förstakedja på benen där Barkov spelar center med Huberdeau och Dadonov på var sin sida.

På backsidan förstördes stora delar av förra säsongen av skador för Aaron Ekblad. 21-åringen, som valdes först i draften 2014, gör redan sin fjärde NHL-säsong och måste börja bli centralfiguren försvaret byggs kring. Laget har en helt okej ung duo vid hans sida i Mike Matheson och Ian McCoshen, samt rutin i form av Keith Yandle och Jason Demers. Ett bra balanserat försvar framför 38-årige veteranen Roberto Luongo i mål.

Florida kan få en tuff match att ta en slutspelsplats i år också då lag som Montreal, Ottawa och Tampa lär slåss i toppen. Men som sagt, mycket av Floridas säsong handlar i stället om att få arbetsro och bygga ett lag för framtiden. För den ser ljus ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.