Viktig säsong där John Tavares avgör New York Islanders framtid

Det här är Dagens NHL:s förhandstitt på NHL-lagen inför säsongen 2017-18. Det blir ett lag per dag fram till premiären 4 oktober. Det blir lite om förändringar i laget, vad man kan vänta sig av laget som helhet, svagheter och styrkor, samt frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut. Det blir givetvis lite extra fokus på de svenska spelarna i varje lag.

Jag kallar serien från ”Från Anaheim till Winnipeg”, vilket geografiskt inte är jättelångt med NHL-mått mätt. Men den ska också ta er läsare till alla de andra 29 orterna i Kanada och USA, som också är lyckligt lottade att ha ett NHL-lag.

Från Anaheim till Winnipeg

I dag: New York Islanders

New York Islanders har svårt att locka publik, laget går inte till slutspel och snart har det ingen arena att spela sina matcher i. Det forna storlaget är rejält på dekis en säsong då också storstjärnan John Tavares går in på sitt sista år på kontraktet.

Vad väljer Tavares att göra efter den här säsongen? Det valet bestämmer också Islanders närmaste framtid.

2009 valdes Tavares först i draften. 27-åringen har ända sedan debuten varit en av ligans bästa offensiva spelare. Konstant ligger han på runt 30 mål, till och med 38 som bäst 2014-15. Men det är också nu han är i den åldern att han ska börja utmana om Stanley Cup-segrar. Det gör han knappast i Islanders.

Tavares vann poängligan klart förra säsongen även om Anders Lee var vassaste målskytten med 34 fullträffar. Tavares och Lee måste vara i toppen i år också om det ska bli en anständig säsong för laget. Detsamma gäller Brock Nelson.

Det står således en massa på spel för Islanders inför en säsong där Jordan Eberle från Edmonton egentligen är enda nyförvärvet. Han har dock potentialen att få ytterligare fart på lagets offensiv. Tavares och Eberle vann också JVM-guld ihop 2009. Så där kan det finnas en kemi.

Efter en bedrövlig start förra säsongen kom förre storbacken Dough Weight in som huvudcoach efter sparkade Jack Capuano, men trots en vass spurt lyckades inte Islanders nå slutspel. Speciellt Tavares var strålande i den spurten med 34 poäng på 35 matcher efter Weights tillträde. Blir spännande att se vad han kan göra när han har ansvaret för laget från start på säsongen.

Kristers Gudlevskis är också ny, från Tampa. Ni minns säkert den lettiske målvakten som i OS i Sotji höll på att knäcka Team Canada med alla sina stjärnor. Till slut vann Kanada med 2-1 efter en stormatch av letten. Ändå lär Kristers få spela i AHL då Thomas Greiss och Jaroslav Halak tar hand om målvaktsposten framför ett försvar som förhoppningsvis utvecklas ännu mer under Weights ledning även om tappet av rutinerade Travis Hamonic kommer att kännas.

Men som helhet känns det som att Islanders går mot en ny mellanmjölkssäsong, trots att det kan vara en av de viktigaste i klubbens historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.