Ny svensk duo viktigare för Vancouver än Sedinarna

Det här är Dagens NHL:s förhandstitt på NHL-lagen inför säsongen 2017-18. Det blir ett lag per dag fram till premiären 4 oktober. Det blir lite om förändringar i laget, vad man kan vänta sig av laget som helhet, svagheter och styrkor, samt frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut. Det blir givetvis lite extra fokus på de svenska spelarna i varje lag.

Jag kallar serien från ”Från Anaheim till Winnipeg”, vilket geografiskt inte är jättelångt med NHL-mått mätt. Men den ska också ta er läsare till alla de andra 29 orterna i Kanada och USA, som också är lyckligt lottade att ha ett NHL-lag.

Från Anaheim till Winnipeg

I dag: Vancouver Canucks

 

Under en massa år har Daniel och Henrik Sedin varit det mest spännande med Vancouver. Men frågan är om det inte är två andra svenskar som snor den rollen i år. Nye målvakten Anders Nilsson ska nämligen vara backup till nye förstemålvakten Jacob Markström. Det kommer att bli mycket intressant att följa, speciellt som Vancouver återigen väntas göra en svag säsong och vara långt från slutspel. Många ser också Jacob och Anders som strålande bra målvakter – bakom en förstekeeper.

Sedinarna spelar ändå ut sitt kontrakt och har en gång för alla sagt inför den här säsongen, att de inte tänker spela NHL-hockey någon annanstans än i Vancouver. Frågan är hur nybygget av laget, för ett sådant pågår, kommer att fungera den här säsongen. Mycket av det har också att göra med vilket bud de legendariska bröderna kommer att få nästa sommar. För hur bra det än går för de vid sidan av Sedinarna vågar väl knappast general managern Jim Benning att inte erbjuda dem nytt kontrakt.

Bröderna kommer givetvis att bidra med en hel del också den här säsongen, även om deras produktion sjunkit. Tacka för det med den nivån de vant oss vid. Men det handlar om två laglojala yrkesmän som aldrig fuskar i sitt jobb. Det är ändå flera av de nya som tog ett kliv förra säsongen som är mer intressanta.

Loui Eriksson vid sidan av Sedinarna blev inte den jättesuccén många trott. Loui hade svårt att hitta sin roll och gjorde sin sämsta NHL-säsong sedan debutåret.

Bo Horvat såg exempelvis till att det i våras för första gången på 17 år inte var en svensk i topp på lagets interna poängliga. Han har ändå en hel del han kan utveckla. Men också Brock Boeser blir spännande att se efter fyra mål på bara nio matcher han spelade förra säsongen. Och unga backen Troy Stecher var femma bland rookiebackarna med sina 24 poäng.

Sam Gagner, Michael del Zotto och Alexander Burmistrov är också intressanta nyförvärv, som ledda av Sedinarna kan ställa till det för motståndarna i många matcher. Speciellt del Zotto blir intressant att följa. Kan han hitta tillbaks till sin talang?

24-årige schweizaren Sven Bärtschi visade också framsteg och gjorde sin bästa säsong.

I backlinjen finns återigen Alexander Edler som lojalt gör sitt jobb. Jämten går nu in på sin tolfte säsong i Canucks.

Det verkar dock inte bli någon NHL-premiär för Anton Rödin. Han fick nytt kontrakt igen trots all otur med skador som helt förstörde hans förra säsong. Nu får han börja om i AHL och det är nog en vettig väg att gå. Jag vill så gärna se vad en frisk i form Rödin kan göra i NHL.

Men som helhet är inte laget tillräckligt stark för att vara med och fightas om en slutspelsplats. Det handlar mer om ett utvecklingsarbete på sikt i laget numera. Topparna är för få och tiden definitivt förbi när Vancouvers fans kunde lita på Daniel och Henrik. De får mer lita på Jacob och Anders den här säsongen.

Hittills har inte Markström riktigt visat att han är en förstemålvakt. Nu sedan Ryan Miller lämnat laget måste han bevisa det. Anders Nilsson är en strålande målvakt, men hamnar till och från i djupa dalar. Han har ännu inte gjort en hel bra NHL-säsong, även om han 2014-15, var KHL:s bäste burväktare. Kapaciteten finns där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.