Vilken kväll: Mikas jätteskott, 10-1 och hattrick av Ovetjkin och Saad

Tampa. Mika Zibanejad väckte förgäves New York Rangers med två powerplaymål hemma mot Colorado. Viktor Arvidsson och Filip Forsberg gjorde mål, men Nashville föll ändå mot Boston. Rickard Rakell och Henrik Zetterberg avgjorde för sina lag. Men största skrällen var ändå Chicagos överkörning av mästarna Pittsburgh med 10-1, där Brandon Saad gjorde hattrick. Även Alexander Ovetjkin inledde säsongen med ett hattrick när Washington vände och vann i Ottawa.

 

I ett alltmer ålderstiget Boston, som till och med saknade Patrice Bergeron och David Backes, var det ungdomarna som klev fram när Stanley Cup-finalisterna Nashville kom på besök.

21-årige David Pastrnak visade vägen med 1-0 framspelad av 20-årige Charlie McAvoy. Viktor Arvidsson stack emellan med 1-1 innan debutanten Jake DeBrusk, 19 år, satte 2-1. Något som fik pappa Louie, med 401 NHL-matcher på meritlistan i fyra olika lag, att torka en tår ur ögonvrån där uppe på läktaren i TD Garden.

McAvoy spädde på till 3-1 när han från sin backplats följde upp i en påpasslig andravåg mot Pekka Rinne. Förutom David Krejci fick också DeBrusk en assistpoäng där.

I Nashville var förstakedjan med Ryan Johansen, Filip Forsberg och Viktor Arvidsson återförenad och lika vass som i fjol. De svarade för två mål och tre assist, när Nashville på slutet var nära att ta matchen till förlängning.

När Brad Marchand gjorde 4-1 i tom bur i boxplay med 2.53 kvar såg det helkört ut för Nashville.

Med Boston drog på sig ytterligare en utvisning och med Rinne i båset kunde Scott Hartnell, i sin comeback klubben, göra 2-4 i spel sex mot tre.

När så också Filip Forsberg reducerade, med 34,9 sekunder kvar låg 4-4 inom räckhåll, men Nashville fick börja säsongen med en förlust mot ett Boston där ungdomarna räddade segern.

Viktigt ändå med Nashvilles 3-4-mål. Viktigt att Filip Forsberg gjorde mål redan i premiären. Hans 31 seriemål förra säsongen kom ju nästan uteslutande efter nyår. Kan Nashville få fart på hans målskytte tidigt, kan det blir riktigt många mål från hans klubba den här säsongen. Till hans mål hade Ryan Johansen två assist och Viktor Arvidsson mål och assist.

Mattias Ekholm bildade backpar med P.K. Subban och var rejält skottvillig. Han hade fyra skott mot mål, varav två blockades.

Calle Järnkrok spelade också, men Pontus Åberg fick finna sig i att stanna på läktaren i den här premiären.

Det var ju länge osäkert om Matt Duchene ens skulle spela i Colorado den här säsongen. Men när laget begick sin premiär i Madison Square Garden var han inte bara med, han var den som gjorde första målet på Henrik Lundqvist säsongen 2017-18. För assisten svarade förresten de färska Coloradospelarna Patrik Nemeth och Nail Jakupov.

Colorado gick fram till 2-0 innan Mika Zibanejad visade vilket fantastiskt bra skott han har. Två gånger på två minuter skickade han på mörsare mot Semjon Varlamov. Ryssen kunde inte ta någon av dem. På två minuter såg Mika själv till att Rangers kvitterade. 2-2 kom med bara två sekunder kvar till pausvilan.

Tyson Barrie sköt 3-2 i slutet av andra perioden och när Rangers jagade kvittering på slutet kunde Gabriel Landeskog fastställa slutresultatet till 4-2 med ett mål i tom bur. Duchene fick sin andra poäng med assist till det målet.

Rangers förde spelet, men gästernas kontringar avgjorde. Kedjan med Chris Kreider, Mika Zibanejad och Pavel Buchnevich hade 14 skott på mål.

– Vi sa innan att vi inte skulle ge upp kontringar mot dem, men det var det vi gjorde, säger en besviken lagkapten Ryan McDonagh efter att Rangers vunnit skotten med 39-26 och ändå förlorat mot laget som var klart sist i NHL i fjol.

Varlamov gjorde 37 räddningar. Ryssen släppte bara Zibanejads projektiler.

– Målvakten var bra några gånger, men fokus måste ändå ligga på vårt försvar. Vi ska inte ge dem så många kontringar, säger Rick Nash, besviken att inte laget kunde prestera bättre i säsongspremiären hemma.

– En tuff start, tyckte han.

– Två poäng är en bra start på säsongen, konstaterade Colorados lagkapten Gabriel Landeskog med ett brett leende i katakomberna under Madison Square Garden.

Henrik Lundqvist startade i sin 12:e raka säsongspremiär. Så många premiärstarter har ingen annan målvakt gjort i Rangers historia.

Washington var illa ute i Ottawa, men i underläge 1-3 klev Alexander Ovetjkin in i huvudrollen. På 6.33 hade han vänt på matchen till 4-3 med sin karriärs 19:e hattrick. Med det är Ovetjkin bäst av de spelare som spelar just nu.

Mark Stone räddade dock förlängning och straffar med sitt andra mål. Ovetjkin, som var rejält het i premiären, satte också ett fjärde mål för kvällen då han satte sin straff innan Jevgenij Kuznetsov avgjorde på sin. Kuznetsov var också het. Han hade en assist på alla tre Ovetjkins mål.

Washington vann alltså med 5-4 utan en enda svenskpoäng av Nicklas Bäckström och André Burakovsky.

Nattens märkligaste match var ändå toppmötet i Chicago där Pittsburgh spelade sin andra raka match efter onsdagens premiär. Uppenbarligen blev det för mycket så här tidigt, för Chicago fullkomligt körde över mästarna och vann med förkrossande 10-1. Det blev av bara farten nytt målrekord för Chicago i en premiär. Det är också första gången sedan Calgary 1989 det blir så många mål i en premiärmatch. Det har faktiskt bara skett fem gånger genom tiderna i ligan.

Chicago gjorde 4-0 efter 9.16 av matchen. Då hade laget gjort fyra mål på 2.55 på ett lag som fullständigt rasade ihop försvarsmässigt. För Antti Niemi blev det heller ingen kul debut i Pittsburgh. Först snubblade han på spelarbänken när han skulle gå in på isen. Efter fyra insläppta mål på 13 skott fick han sätta sig och Matt Murray kom in. Det hann ändå bli 5-0 innan första perioden var över.

Phil Kessel framspelad av Jevgenij Malkin och Sidney Crosby tröstmålade i powerplay i början på andra perioden innan Chicago gjorde tre till.

För Brandon Saad var det en trevlig återkomst till Chicago. Han gjorde sitt livs andra hattrick. Han gjorde även ett hattrick i sin första träningsmatch tillbaka i Chicagos tröja. Patrick Kane trivdes också med mål och fyra assist. Ryan Hartman hade samma facit och Nick Schmaltz med två mål och en assist.

Gustav Forsling spelade i Chicago och assisterade till Kanes mål som betydde 6-1.

Carl Hagelin var ensam svensk i Pittsburgh, men han vill nog helst glömma att han spelade den här matchen.

Anaheims ankor var rejält skadeskjutna hemma i premären mot Arizona men vände och vann med 5-4. Anaheim saknade Getzlaf, Kesler, Miller, alla med förnamnet Ryan, samt Sami Vatanen, Hampus Lindholm och Patrick Eaves. Då klev Rickard Rakell fram och avgjorde med 3.30 kvar. Fjolårets svenska skyttekung i NHL stod också för assist till Corey Perrys båda mål. Jakob Silfverberg spelade fram till ett.

Dennis Rasmussen gjorde sin första match i Anaheims tröja.

I Arizona hade Alex Goligoski tre assist och Oliver Ekman Larsson stod för en i powerplay när Niklas Hjalmarsson debuterade i sin nya klubb.

I Detroit var det stor invigningsfest av nya Little Ceasars Arena och hemmaseger med 4-2 över Minnesota sedan Henrik Zetterberg gjort det avgörande målet, framspelad av Gustav Nyquist och Mike Green.

Men det började inte bra. Minnesota tog ledningen genom Ryan Suter. Målet dömdes dock bort för interference på målvakten. Gustav Nyquist hade också ett friläge och öppet mål, men Devan Dubnyk gjorde en otrolig räddning. Han var helt överspelad men slängde sig på rygg och kastade ut ena armen och räddade med den.

Niklas Kronwall saknades i Detroit.

Jonathan Drouin kom till Montreal från Tampa under sommaren och avgjorde på straff mot Robin Lehner när Buffalo bortabesegrades med 3-2. Drouin hade också en assist i matchen.

Båda målvakterna gjorde en kanonmatch och höll nere siffrorna. Carey Price i Montreal räddade 43 skott och Lehner 38.

Jacob de la Rose spelade i Montreal, men fick bara 9.37 i speltid.

Jacob Josefson debuterade för Buffalo där han spelade i fjärdekedjan med Johan Larsson.

I Los Angeles fanns det för första gången sedan Mattias Norström 2007 svenska backar i laget igen. Oscar Fantenberg gjorde sin NHL-debut och Christian Folin sin första match i nya klubben. Fantenberg spelade 17.05 och Folin 20.46. Forwarden Adrian Kempe spelade 9.44 när Kings vann med 2-0 över Philadelpia. Robert Hägg gjorde sin andra NHL-match i det laget och fick 18.57 i speltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.