Här är NHL:s maratonkväll – match för match

Tampa. Efter Jespers Bratts sensationella NHL-debut med ett mål och en assist, samt belöningen matchens andra stjärna, när New Jersey slog Colorado med 4-1, fortsatte NHL:s maratonkväll med ytterligare 14 matcher på lördagskvällen.

Ovetjkin åtta mål redan

Alexander Ovetjkin är i en osannolik form redan nu. Efter hattrick och ett straffmål mot Ottawa sköt ryssen inte mindre än fyra mål när Washington körde över Montreal med 6-1 hemma. Det var en osannolik start där Ovie redan efter 20 sekunder gjorde 1-0. När André Burakovsky och Nicklas Bäckström spelade fram T.J. Oshie till 2-0 efter 46 sekunder var Carey Prices i Montreal mål rejält omskakad. Men det skulle komma mer.

Efter 2.51 gjorde Ovetjkin 3-0. Han fullbordade sitt äkta hattrick efter 18.10. Jevgenij Kuznetsov assisterade till de två sista. Bäckis också på 3-0 som kom i powerplay. Efter den perioden återkom aldrig Price i matchen.

Det har inte hänt sedan NHL:s premiärår 1917 att en spelare gör hattrick i sina två första matcher för säsongen.

Ovetjkin gjorde sitt fjärde till 5-1 i andra perioden och har nu inlett med sju mål plus ett straffmål på två matcher.

Var ska det sluta?

Matchen innehöll också ett annat historiskt mål. Nathan Walker avslutade målskyttet i sitt livs första NHL-match. Men inte bara det. Han är också den första spelaren i ligan från Australien.

Vegas, sen vändning och Neal igen

Nya Vegas Golden Knight ger sig aldrig. Laget var klart bättre än hemmalaget Arizona, men Antti Raanta höll kvar sitt nya lag i matchen. Det såg till och med ut att hålla till seger efter Tobias Rieders tidiga mål. Men Vegas gjorde precis som i sin första match, kom tillbaka på slutet och så avgjorde James Neal. Nate Schmidt, en av Vegas bästa, tryckte till slut in 1-1, framför näsan på Niklas Hjalmarsson, med 1.12 kvar av ordinarie matchtid. I förlängningen klev James Neal fram igen och säkrade lagets andra raka 2-1-seger. Schmidt spelade fram. James Neal har nu gjort 75 procent av lagets mål. Tre av fyra med andra ord…

Svänggänget från Toronto

Torontos kids fortsatte en trend från förra säsongen med att köra över sina motståndare i första perioden, för att sedan tvingas fightas om segern på slutet. Ett bevis på att det unga laget är mycket bra offensivt, men har svårt att knyta ihop det alla gånger för att vinna matcher. Nu blev det seger till slut med 8-5 i en match mot New York Rangers som säkert kommer att få publiken i Toronto att återvända för att se sitt hockeylag.

Efter 5-2 i första perioden såg Toronto till att skicka Henrik Lundqvist till bänken. Henke släppte fem mål på 18 skott. Zach Hyman gjorde två av målen, vid det första framspelad av William Nylander. Mika Zibanejad inledde Rangers comeback i mittperioden med 3-5 efter 7.43. Hans tredje mål för säsongen. Perioden var dock Mats Zuccarellos. Han assisterade Zibanjead och Marc Straal till 4-5 innan han själv skickade in 5-5. Norrmannen hade ytterligare en assist i första perioden. Toronto hade, som så ofta förra säsongen, tappat en stor ledning och det var match igen i Air Canada Centre.

Toronto kom dock tillbaka i tredje och vann med 8-5 till slut, efter ytterligare en Nylander-assist. Förutom Hymans två mål, hade Toronto sex olika målskyttar. Toronto har börjat med två raka segrar och 15 mål på två matcher. Imponerande.

Calle Rosén NHL-debuterade. Det blev väl ingen supersuccé då han var inne på två av Rangers mål. Men han fick testa NHL-hockey i 14.32 och vara med och vinna.

Victor Rask nära bli matchvinnare

Victor Rask såg ut att bli matchvinnare när han gjorde 4-3 med 1.34 kvar hemma mot Minnesota. Men med en enda sekund kvar kvitterade Mikko Koivu. Matchen gick till straffar där ändå Carolina kunde säkra säsongens första seger. Som väntat var svenskarna inblandade i det mesta i Carolina. Nyförvärvet Marcus Krüger inledde med att spela fram till säsongens första mål, som Joakim Nordström gjorde. Elias Lindholm hade två assist och Rask också en framspelning förutom sitt mål.

Svenska premiärmål

Både John Klingberg och Mattias Janmark gjorde sina första mål för säsongen. Men deras mål blev Dallas enda och därför blev det förlust med 4-2 i St. Louis. Även där nätade en svensk för första gången den här säsongen. Carl Gunnarsson gör inte många mål, men nu sköt han 1-0 i en förstaperiod där St. Louis gick fram till 3-0. Dallas skapade betydligt mer än hemmalaget, men Jake Allen gjorde en kanonmatch i målet med sina 38 räddningar.

Chicago förödande effektiva

Inte bara Toronto gör mycket mål. Chicago har också gjort 15 mål på sina två första matcher. Efter 10-1 på Pittsburgh tryckte de dit Columbus med 5-1 i natt. Columbus höll spelet väl uppe och vann till och med skotten, men Chicago var mördande effektiva. Patrick Kane, Jonathan Toews och Brandon Saad hade alla två poäng. Gustav Forsling fick en assist på Kanes 1-0 och i Columbus hade Gabriel Carlsson en assist på Sonny Milanos tröstmål.

Ser redan fram mot måndagens möte i Toronto, då Chicago kommer som gäster. Vinner ena laget med 9-8 typ?

Shorthand-special i Brooklyn

Efter 0-5 i premiären mot Columbus satte John Tavares full fart från start i NY Islanders hemmapremiär och han verkar trivas med nya kantkamraten Jordan Eberle. Han sköt de två första målen, som också blev till 4-0 mot Buffalo. Fyran kom efter 27 minuters spel och då fick kvällens andra svenska målvakt i NHL kliva av isen. Den här gången var det Robin Lehners tur.

Då kom Buffalo igång. Märkligt nog hade Islanders gjort två av sina fyra mål i boxplay så långt. Evander Kane inspirerades uppenbarligen, för han svarade med två shorthand-mål han också till 2-4 efter två perioder. Men närmare än 3-5 i tredje kom aldrig Buffalo innan Islanders kunde fastställa slutresultatet till 6-3 i tom bur på slutet. Tavares hade 2+1 och Casey Cizikas 1+2 i segerlaget. Kane landade på 2+1 i Buffalo.

Mästerlig revansch i finalrepris

Efter 1-10-smällen mot Chicago kom sannerligen mästarna Pittsburgh tillbaka. När Nashville kom på besök i en repris på försommarens Stanley Cup-final hade mästarna fått ordning på försvarsspelet och vann med säkra 4-0. Jevgenij Malkin visade vägen till årets första seger med sitt första mål för säsongen efter bara 1.06. Carl Hagelin fick en assist på det. Sidney Crosby hade två assist. Matt Murray höll nollan efter 26 räddningar

Pontus Åberg säsongsdebuterade i andrakedjan i Nashville med Calle Järnkrok och Scott Hartnell.

Matchens blev riktigt grinig i tredje perioden med totalt 64 utvisningsminuter. Tidigt i perioden blev Crosby utvisad för osportsligt uppträdande efter en bra med hård tackling utdelad av Mattias Ekholm. När en omskakad Crosby skulle ge igen, vem dök då upp för att skydda sin back? Jo, Viktor Arvidsson. Kul att se.

Markström både räddade och assisterade

Jakob Markström släppte in säsongens första skott redan efter 1.08 hemma mot Edmonton. Men Bo Horvat såg till att Vancouver sensationellt kunde vinna hemmapremiären med 3-2 med sina två mål. Hans 3-1 efter 32 sekunder i andra perioden fick Edmonton att byta ut målvakten Cam Talbot.

Markström hade också en del i segern eftersom han storspelade efter den första förargliga pucken bakom sig. Han fick också en assist på Horvats första mål. Även Alexander Edler och Loui Eriksson bokfördes för var sin assist.

Mäktig mittperiod av Calgary

Calgary stod för en mäktig comeback i andra perioden i sin hemmapremiär mot Winnipeg. Gästerna såg annars ganska säkra ut efter Patrik Laines första mål för säsongen fram till 3-1 i slutet av första. Men Calgary kom tillbaka och gjorde fyra i mittperioden. Johnny Gaudreau hade stor del i vändningen med två assist och ett mål. Han hade ytterligare en assist i första perioden till 1+3 totalt när Calgary vann med 6-3.

Mikael Backlund fick också göra mål. Han sköt 6-3 efter bara 16 sekunder i tredje perioden.

Tampa föll ihop i Florida-derbyt

Tampa såg ut att ta sin andra seger på lika många dagar mot Florida, då lagen möttes back-to-back i Sunrise. Förstakedjan med Steven Stamkos, Nikita Kutjerov och Vladislav Namestnikov såg till att laget fick en smakstart med 2-0 efter 4.48. Stamkos spelade fram till båda. De två andra gjorde var sitt av målen. Braydon Point gjorde 3-2 i andra, men på bara 2.28 i tredje perioden rasade Tampa ihop. Florida gjorde 3-0 där och vann med 5-4.

Aleksander Barkov assisterade till två av målen i tredje i en match där återigen Tampa hade svårt att få till skott. Florida vann den delen av matchen med 48-30. Andrej Vasilevskij svarade alltså för 43 räddningar och ändå förlorade laget.

Före matchen blev Tampas J.T. Brown den första NHL-spelaren att demonstrera under nationalsången då han höjde sin knutna högra hand över huvudet.

Fransk Nielsen avgjorde för Detroit

Frans Nielsen blev ende målskytt i straffläggningen. Det gav Detroit andra raka segern för säsongen med 2-1 över Ottawa, som inte hade Johnny Oduya i laget. Han skadade sig i premiären. Nu var Fredrik Claesson ensam svensk på den förlorande sidan.

Äntligen vann Philadelphia

Efter åtta raka matcher utan seger mot Anaheim lyckades Philadelphia vinna med 3-2, sedan Wayne Simmonds avgjort i förlängningen på bortais. Philadelphia var också det bättre laget och vann rättvist även om det satt hårt åt.

Kopitar vaknade till

Efter en mindre bra säsong i fjol var det den gamle Anze Kopitar tillbaka igen i Los Angeles som besegrade San Jose med 4-1 i Kaliforniaderbyt. Kopitar gjorde två mål och spelade fram till ett tredje. Fjärde målet gjorde San Joses Melker Karlsson. Ett präktigt självmål rakt i egen bur fram till 4-1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.