Kanadensarna blir färre och färre i NHL

Solsken

William Nylander

Torontosvensken får massor av beröm för sitt spel i fem mot fem. Toronto gör många mål framåt och släpper in få med William på isen. Han är den spelare i hela NHL som skapar flest målchanser i snabba spelvändningar. En av de som bidragit till att laget gjort näst mest mål hittills den här säsongen.

Filip Forsberg

Vilken start han fått. Han är NHL:s vassaste målskytt i powerplay med fem fullträffar. Bara Steven Stamkos har gjort fler poäng i spel med en man mer. I skytteligan är bara ryssarna Nikita Kutjerov och Alexander Ovetjkin bättre. Efter nio matcher har han i år skjutit 22 mot 16 skott på mål jämfört med i fjol. I plusminus har han på lika många matcher gått från minus 2 till plus 3.

Henke förbi Sudden

Vancouvers lagkapten Henrik Sedin står nu noterad för hela 786 passningspoäng, vilket betyder att han tagit klivet förbi Mats Sundin i den totala assistligan för svenskar. Nu är bara Nicklas Lidström före. Dit har dock Henke en bit. Lidas stannade på 878 assist.

Duracell-Viktor

Man kan inte annat än älska en spelare som Viktor Arvidsson. Närmare en Duracell-kanin finns inte i NHL:s rinkar just nu. Mot Calgary i tisdags täckte han vid ett tillfälle ett skott. Han fick rejält ont, men innan han visade någon som helst smärta, såg han till att stående på knäna förpassa pucken ut ur zon med en biljardstöt. Först därefter böjde han ner huvudet i en gest som skulle kunna tyda på smärta. Efter ett par sekunder var han på benen igen och åkte till båset. Utan att visa en min. Han togs omhand några byten i omklädningsrummet innan han snart var på isen igen.

Fler svenskar och färre kanadicker

1980 var 82,2 % av NHL:s spelare från Kanada. Att jämföra med 3,3 från Sverige, 11,9 från USA, 0,9 från Finland och 0 från Sovjet. I dag har antalet kanadensaren nästan halverats. De är i dag bara 45,9 av ligan, mot 25,7 % amerikaner och 10,2 från Sverige. De två senaste är all time high. Finlands andel på 4,3 är också landets högsta. Totalt har 80 svenskar spelat i NHL den här säsongen, även om en av dem är (Oscar) Dansk.

 

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Eaves sjukdom

Patrick Eaves fick tas in på intensiven där det visade sig att han drabbats av Guillian-Barrés syndrom. En åkomma som ger sig på kroppens immunsystem och yttre nervsystem. Anaheim-anfallaren lär dock bli helt frisk igen.

Foto: Maja Suslin

Burra bröt tummen

André Burakovsky bröt vänster tumme mot Florida i lördags. 22-åringen är opererad och väntas inte tillbaks i Washingtons anfall förrän två månader.

Parise ryggopererad

Nästa skadeelände drabbade Minnesotas Zach Parise redan på träningslägret inför säsongen. Hans ryggskada visade sig vara så allvarlig att han nu opererat ryggen och blir borta upp till tio veckor. Det har också märkts på lagets offensiv. I fjol var den en av NHL:s bästa. Nu har bara fyra lag gjort färre mål än Minnesota.

Sämsta start sedan 1941

Inledningen på den här veckan med 1-6-1 är mesta mästarlaget Montreals sämsta start sedan 1941.

Pittsburgh blev anti-Niemi

Antti Niemis insats i 1-7-smällen mot Tampa i lördags var väl inte helt igenom något han ska ha beröm för. Det fick han heller inte. Matt Murrays nya backup sattes upp på waivers och hamnade plötsligt i Florida. Där är Roberto Luongo skadad, så Niemi blir backup till James Reimer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.