Vadim Sjipatjov återvänder till Ryssland

Tampa. En av de mest spännande nykomlingarna i NHL den här säsongen, har bestämt sig. Vadim Sjipatjov återvänder till Ryssland och förstärker ännu mer ryssarnas favoritskap i kommande OS.

 

30-årige Vadim Sjipatjov slog igenom sent i KHL och debuterade i VM först 2014 med att ta VM-guld.

2016 var han VM:s kung och vann poängligan även om laget bara tog brons.

I KHL vann han Gagarin Cup både 2015 och 2017 med SKA St. Petersburg. Efter 26 mål och totalt 76 poäng förra säsongen var det, som 30-åring, dags att ta steget till NHL. Han skrev ett kontrakt värt nio miljoner dollar för två år med nya klubben Vegas Golden Knights.

Sjipatjov skulle bli den offensiva stjärnan laget skulle byggas kring, på samma sätt som Marc-André Fleury i målet skulle bli försvarets klippa.

Men väl i USA hade Sjipatjov svårt att övertyga och hamnade i ett pinsamt läge, där laget hade för många spelare. Ryssen blev den som skickades ner till farmarlaget för att klara lönetaket. Men alla blev förvånade när han inte fanns med i premiärmatchen.

Först när några skador skapade utrymme i truppen fick han debutera. Och det blev mål direkt.

Men efter bara tre matcher i NHL blev det Chicago Wolves igen. Fast dit åkte han aldrig.

För några dagar sedan stängdes han av utan lön av klubben för att han vägrade spela i AHL. Samtidigt gav klubben klartecken för honom att söka sig till en annan klubb.

Natten till tisdagen kom dock beskedet att Sjipatjov gett upp sitt NHL-äventyr. Han återvänder till Ryssland. Kontraktet med Vegas kommer att brytas.

Enligt @JeffVeilette på twitter kommer Vegas att få betala ungefär 2,5 miljoner dollar för hans 32 minuters speltid. Inte alla som åker från Las Vegas efter att ha tjänat 74 000 dollar i minuten.

Det är otoligt synd att det gick så här eftersom Sjipatjov i sina bästa stunder är en oerhört underhållande spelare att se på. Han är både snabb och sanslöst teknisk med klubban. Ett strålande spelsinne till det gör att han borde ha alla förutsättningar för att lyckas också i NHL.

I VM de senaste åren bildade han kedja med Jevgenij Dadonov och Artemi Panarin. De båda har lyckats mycket bra sedan de kom till NHL. Dadonov till Florida den här säsongen och Panarin till Chicago där han blev Årets rookie. Den här säsongen spelar han med Columbus.

Ryska förbundet lär dock jubla. Med Sjipatjov i OS-laget blir Ryssland än starkare.

För Alexander Ovetjkin kan det mycket väl bli så att det OS-guld han så gärna vill vinna, det tar Ryssland det året han inte får spela i laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.