Visst sjutton kunde Vegas undvika att ta minst poäng i serien

Inför säsongen ställde jag tio frågor, jag ville ha svar på NHL-säsongen 2017-18. Nu har vi svaren. Några inte så oväntade. Andra närmast sensationella. Men det är ju så det är inför en ny säsong. Man har föraningar om hur saker och ting ska bli. Ofta blir det inte alls så. Och det är ju charmen med att följa en sport, en serie, ett lag.

 

Vem kan hota Edmontons Connor McDavid från att vinna poängligan för andra året i rad?

Svar: Ingen. Han vann på 100 förra säsongen och vann på 108 den här säsongen efter 41 mål och 67 assist. Men han hade en tung säsong ihop med sitt lag. Det var först på slutet, då det stod klart att Edmonton inte skulle ta sig till slutspelet, som hans produktion på allvar tog fart och han klättrade raskt uppåt i poängligan. På de sista 19 matcherna från början på mars gjorde han 33 poäng.

Kan Filip Forsberg i Nashville hota Håkan Loobs målrekord för en svensk med 50 fullträffar en säsong?

Svar: Nej, det kunde han inte. Hans 33 och 31 mål från de två tidigare säsongerna blev 26 den här. Ändå nådde han 64 poäng. Samma som tidigare rekordsäsongen 2015-16. Skillnad dock att då spelade han 82 matcher. Skador och en avstängning gjorde att Filip bara spelade 67 senaste säsongen.

Hur många fler poäng kommer Victor Hedman att göra i Tampa nu när Steven Stamkos är tillbaka?

Svar: Faktiskt inga fler alls. 2016-17 var en rekordsäsong för ett Tampa som hade stora skadeproblem. Det slutade med mål och poängrekord på 16 respektive 72 för Victor, som tog på sig ett stort ansvar i laget. I ett betydligt bättre Tampa 2017-18 spreds poängplockandet på flera. Victor satte nytt målrekord med 17 fullträffar, men totalt blev poängproduktionen tio poäng mindre på två färre spelade matcher. Detta trots att Tampa var ett av NHL:s bästa lag i powerplay där Hedman vid blå fördelade puckar till höger till Nikita Kutjerov eller till vänster där Stamkos stod och väntade.

Nej, det blev inte fler poäng för Victor Hedman med Steven Stamkos tillbaka i Tampas lag.

Får jag uppleva en Stanley Cup-marsch genom Tampa downtown i juni?

Svar: Nej, om jag inte sätter mig på en sportbar och kollar på paraden från Washington på tisdag vill säga. Men det var nära att den skulle bli här. Tampa slog ut New Jersey och Boston och ställdes mot Washington i semifinal. Matchserien gick till match 7 och det visade sig bli den moraliska Stanley Cup-finalen. Washingtons tuffaste matchserie fram till Stanley Cup-segern, den var mot Tampa. I finalen avfärdades ju Vegas med 4-1 i matcher. Samtidigt ska det sägas att Washingtons smarta och väl genomförda försvarsspel på slutet gjorde att Tampa avslutade säsongen med åtta mållösa perioder, så när som på 33 sekunder.

Nej, jag fick inte se någon Stanley Cup-parad genom downtown. Men jag fick se Tampas fontäner flöda av blått vatten.

Jag fick också uppleva några fantastiska Watch Partyn, som här i Curtis Hixon-parken tillsammans med 7 000 andra.

Kan nya Vegas Golden Knights undvika att ta minst poäng i hela ligan?

Svar: Jag hade råfel med den frågeställningen. Enda trösten är att alla andra hade lika fel. Ingen trodde på Vegas. Vi vet nu hur fel det var. Vegas Golden Knights gick till Stanley Cup-final efter den bästa säsong något nytt lag haft i de fyra stora proffssporterna. Vegas vann sin Division. Vegas vann Western Conference och blev en megasuccé direkt. Matcherna inramas på typiskt Vegas-vis av show. De flesta spelarna i laget lyfte sig och förstakedjan med William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith var länge en av ligans bästa formationer. I mål gjorde Marc-André Fleury en av sina bästa säsonger. Så svaret på frågan är ja och i stället för att ta minst poäng, var det bara fyra lag som tog mer poäng än Vegas 109. Det var Nashville 117, Winnipeg 114, Tampa 113 och Boston 112.

Vegas riddartema kring matcherna förstärkte showen och succén på isen.

Tar sig Washington förbi andra omgången i slutspelet?

Svar: Ja, äntligen efter 20 år. Laget slog ut antagonisterna Pittsburgh i andra omgången och skickade Tampa på sommarlov i tredje innan de körde över Vegas med 4-1 i finalen och vann sin första Stanley Cup-titel efter 44 år i ligan. För hårt prövade Washington var det första titeln på 26 år. Då vann Redskins Super Bowl.

André Burakovsky och Washington tog sig inte bara förbi andra omgången. De gick hela vägen och vann Stanley Cup.

Kan verkligen Columbus följa upp fjolårets succé med en ny och vilket blir skrällaget den här säsongen?

Svar: Nej. Lagets 108 poäng 2016-17 minskade till 97 den här säsongen. Laget hade tufft från start och fram för allt problem med målskyttet. Nye ryssen Artemi Panarin vann den interna poängligan, men fjolårets succécenter Alexander Wennberg fick säsongen förstörd av skador. Laget gick i alla fall till slutspel för andra året i rad. Första gången det skedde i klubbens historia, men ännu har det inte tagit sig förbi första omgången. Skrällaget framför alla andra i år är väl rätt givet Vegas. Men Winnipeg, som laget som tog näst mest poäng och nådde en semifinal var också en skräll. Även Colorados radikala förbättring från säsongen innan. Negativa skrällaget var rätt givet Ottawa.

Blir Jacob Markström den förstemålvakt Vancouver hoppas på?

Svar: Med tanke på att han nästan fördubblade antalet spelade matcher mot tidigare och spelade framför ett av ligans sämsta försvar gjorde han en stabil säsong. Hans 91,2 i räddningsprocent är okej. Den erfarenhet och hårdhet han skaffat sig senaste säsongen kommer dock att bli ovärderlig den som kommer.

Hur många poäng gör Erik Karlsson i ett försvagat Ottawa?

Svar: 62. Hans lägsta notering sedan 2010-11. Efter rekordsäsongen 2015-16 då han nådde fantastiska 82 poäng på lika många matcher, blev det 71 förra säsongen på 77 matcher. Den här säsongen blev det bara 71 matcher där Erik också drabbades av en familjetragedi som höll honom borta från isen några matcher. Det har mer och mer talats om att Erik spelat sin sista match i Ottawa. Han har ett år kvar på sitt kontrakt och laget som djupdök efter den sensationella semifinalen 2017 behöver byggas om. En trejd av den svenska superbacken kan vara en start. Vi lär inom några veckor få se vad som kommer att hända. Det har ryktats om både New York Rangers och Vegas Golden Knights som ny klubbadress för honom.

Det blev en tung säsong på många sätt för Erik Karlsson. Frågan är vilken tröja han har på sig nästa gång han ställs mot Steven Stamkos.

Med Niklas Hjalmarsson i laget är det den här säsongen Arizonas Oliver Ekman Larsson tar steget upp bland de riktigt stora NHL-backarna?

Svar: Nej, något lyft blev det varken för Oliver eller Arizona, även om han vann VM-guld för andra året i rad. Poängmässigt gjorde han sin fjärde bästa säsong, som landade på 42 poäng. Niklas Hjalmarsson betydde mycket för det unga laget inledningsvis, men han fick säsongen förstörd av skador och spelade bara 48 matcher. Avslutningen på säsongen blev dock en vändning för både laget och Oliver. Det ser lovande ut i Arizona till hösten, men som alltid kring Oliver Ekman Larsson, surrar det trejdrykten. Han har ett år kvar på sitt kontrakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.