Henke roade sig med Stig Blomqvist och Brooks Orpik tappade fingret

Solsken

Fyra svenska vinnare i Vegas

Alla svenskarna som nominerades vann också när ligan hade sin prisutdelning i Las Vegas. Victor Hedman, Tampa, blev bäste back, som tredje svensk efter Nicklas Lidström och Erik Karlsson. William Karlsson, Vegas, blev Årets gentleman med bara tolv utvisningsminuter på 82 matcher och Daniel och Henrik Sedin fick en slutlig hyllning också här. De vann King Clancy Award för sitt arbete utanför hockeyn med välgörenhet i Vancouver och hela staten British Columbus. Årets utdelning är den bästa för Sverige sedan 2012 då de här vann: Erik Karlsson blev Årets back, Henrik Lundqvist Årets målvakt, Gabriel Landeskog Årets rookie och Daniel Alfredsson fick King Clancy Award.

Foto: Maja Suslin

Victor Hedman blev årets back. Här retade Mats Zuccarello upp honom ordentligt när New York Rangers var på besök.

William åttonde att nå 50 mål

Håkan Loob, som blir ny Europachef för Calgarys scouter, gjorde 50 mål plus åtta i slutspelet när Calgary vann Stanley Cup 1987-88. Han är ende svensk som nått 50 i serien. Men William Karlsson gjorde också 50 mål den här säsongen. 43 i serien och sju i slutspelet. Därmed blev han åttonde svensken att göra minst 50 mål totalt på en säsong. Här är topplistan: 1) Loob 1987-88 58 mål, 2) Henrik Zetterberg, Detroit 2007-08 56, 3) Markus Näslund, Vancouver 2002-03 53, 4) Kenta Nilsson, Calgary 1980-81 52, 5) Mats Näslund, Montreal 1985-85 51, 6) Mats Sundin, Quebec 1992-93 50, Daniel Sedin, Vancouver 2010-11 50 och William Karlsson, Vegas 2007-18 50. Tomas Sandström i Los Angeles 1990-91 och Näslund i Montreal 1984-85 nådde båda 49.

Galchenyuk får ny chans

Max Domi för Alex Galchenyuk sparkade igång sommarens stora spelaraffärer. Galchenyuk från ett Montreal, som gjort sig av med P.K. Subban och Michal Sergatjev de senaste åren, till Arizona ser ut som en bra affär för honom. Arizona avslutade serien på ett strålande sätt och har något på gång. Satsningen efter Antti Rantta, Niklas Hjalmarsson och Derek Stephan, fortsätter nu med nästa talangfulle amerikanska center. Till det lär ju också klubben och Oliver Ekman Larsson vara överens om fortsatt spel åtta år framåt från hösten 2019.

Elvenes den senaste

Flödet av spelare från Sverige till NHL-lag har senaste veckorna varit strid som en vårbäck. Lucas Elvenes från Rögle till Vegas vara bara den senaste. Här är de övriga som skrivit NHL-kontrakt:

Målvakter

Olle Eriksson Ek, Färjestad till Anaheim

Felix Sandström, HV 71 – Philadelphia

Backar

Lucas Carlsson, Brynäs – Chicago

Marcus Högström, Djurgården – Chicago

Jesper Lindgren, HPK – Toronto

Gustav Lindström, Frölunda – Detroit

Eric Martinsson, Växjö – Minnesota

Joel Persson, Växjö – Edmonton

Lawrnece Pilut, HV 71 – Buffalo

Forwards

Rasmus Asplund, Färjestad – Buffalo

Jonathan Davidsson, Djurgården – Columbus

Pierre Engvall, HV 71 – Toronto

Axel Jonsson Fjällby, Djurgården – Washington

Pär Lindholm, Skellefteå – Toronto

Michael Lindqvist, Färjestad – New York Rangers

Victor Olofsson, Frölunda – Buffalo

Carl Persson, Karlskrona – Nashville

Elias Pettersson, Växjö – Vancouver

David Ullström, HV 71 – Arizona

Lukas Vejdemo, Djurgården – Montreal

Linus Ölund, Brynäs – Pittsburgh

Tampa spelar i Orlando

Bara tre månader knappt kvar till Tampas första träningsmatch. Carolina besöker Tampa 18 september. Totalt blir det sju träningsmatcher, där som vanligt också Nashville och Florida står för motståndet. 27 september gör laget en utflykt en timme inå¨t landet och möter Florida i Orlando. Det är första gången sedan 2013 Tampa Bay Lightning spelar i Amway Center. Den gången vann laget med 4-3 efter straffar mot St. Louis. I vanliga fall spelar NBA.laget Magic där, samt ECHL-laget i hockey som går under namnet Orlando Solar Bears.

Henke och Stig snackade bilar

Henrik Lundqvist hade en trevlig söndagsutflykt i helgen. Han gästade Anderstorp där STCC tävlade. New York Rangers målvakt var inbjuden av Porsche och han fick bland annat prata bilar, som är ett stort intresse, med Stig Blomqvist, rallyvärldmästare 1984. ”Henke” fick också provsitta en av tävlingsbilarna.

Två svenska världsmästare, en i hockey och en i rally, pratar bilar.

Foto: Jakke Röntynen

Henke Lundqvist får guidning av Magnus Karlsson när han provsitter en Porsche 911 GT3 Cup.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Mästarcoachen sa upp sig

Barry Trotz hade en klausul som sa att hans kontrakt löpte vidare två år till vid en Stanley Cup-seger. När han och Washington satte sig för att komma överens om en löneförhöjning ville Trotz ha mer än de 300 000 som fanns i kontraktet skrivet 2014. Hans marknadsvärde har självklart ökat. Han ville ha runt 5 miljoner per år, men också ha en förlängning med fem år. Då kom inte mästarklubben och mästarcoachen inte överens. Nu spekuleras det i att han skulle kunna få runt fyra miljoner per år i New York Islanders i stället. Trotz i båset kan också vara det som får John Tavares att förlänga med Islanders.

Orpik ”tappade fingret”

Washingtons back Brooks Orpik fick en ordentlig tackling av Vegas Erik Haula i match 2 i Stanley Cup-finalen. Nu berättar Sports Illustrated att Orpik beskrev skadan han fick ”som att fingret liksom föll av”. 37-åringens lillfinger fick sys fast igen, men han missade ingen match.

”Ta-i-med-tång-Hoffman”

Mike Hoffman är väl inte en av NHL:s mest efterfrågade spelare just nu, efter Erik Karlsson och hans frus anmälan om trakasserier från Hoffmans flickvän Monika Caryk. Även om paret i en intervju med Ottawa Citizen bedyrade sin oskuld, fattade Ottawa Senators ett snabbt beslut. Hoffman trejdades till San Jose i utbyte mot dansken Mikkel Bödker och några draftval. Hoffman var dock bara en Shark en kort stund, för han skeppades vidare till Florida. Vinnarna i det här var Ottawa, som fick iväg Hoffman. Därmed lever hoppet om att Erik ska stanna. Dels San Jose, som fick en rad draftval plus blev av med Bödkers kontrakt, vilket skapade utrymme under lönetaket. Betyder det att general manager Doug Wilson går all in på att ta John Tavares nu?

”Melker Karlsson ska i n t e spela i Sverige”

San Jose fick gå ut och förklara att uppgifterna att deras svensk Melker Karlsson i n t e ska spela i Sverige kommande säsong, sedan det blivit klart att en annan Melker Karlsson lämnat Halmstad för Tyringe.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.