Med John Tavares i laget växer drömmen om Stanley Cup i Toronto

Tampa. Talanglaget Toronto drog in det största bytet när marknaden för spelare utan kontrakt öppnades på söndagen. John Tavares uppfyller därmed en dröm om att spela i hemstaden, vars dröm om en Stanley Cup-titel nu växer sig allt starkare.

Sex lag samtalade med John Tavares i Los Angeles i början på veckan. På söndagen stod det först klart att han inte skulle förlänga med New York Islanders, där draftettan från 2009 spelat sina nio säsonger hittills i NHL.

Redan då började det på social medier komma rapporter om att fans på Long Island brände hans tröja. Fansen är inte bara ledsna över att deras lag mister en av ligans bästa spelare. De gillar inte heller hans agerande. Han kunde enligt kritikerna ha bestämt sig tidigare om han ville flytta och då kunnat ge något tillbaka till Islanders i form av spelare och draftval.

Trots att nye general managern Lou Lamoriello bäddat för en förlängning med att värva Stanley Cup-vinnande coachen Barry Trotz från Washington valde ändå Tavares Toronto i stället. Affären ses som den största vad gäller en free agent sedan Scott Niedermayer lämnade New Jersey för Anaheim 2005.

Drömmen om att en gång få spela i sin hemstad blev för stor.

– Det var en chans i livet att få spela där man växte upp och att få spela för laget som gjorde att jag började älska sporten. Jag kunde bara inte tacka nej till det, men det var ett tufft beslut. Islanders har betytt oerhört mycket för mig, berättade Tavares för sportsnet.ca, där han också sa att beslutet kom först sen eftermiddag i lördags.

Det betydde också mycket för beslutet att Toronto utvecklingsmässigt är där laget är i dag. Mike Babcock som coach hade Tavares med i Kanadas lag som vann OS-finalen mot Tre Kronor i Sotji 2014. Nu återförenas de. Tavares blir en oerhört viktig pusselbit med både sin rutin och skicklighet i det unga talangfulla laget. Med Tavares i laget blir Toronto redan kommande säsong ett lag att räkna med i kampen om Stanley Cup. Försvaret är dock fortfarande för svagt. Där behövs förstärkningar.

Spekulationerna hur Toronto ska formera sitt lag kring den nya stjärnan har redan satt igång. I de flesta fall behåller man förstakedjan med Zach Hyman, Auston Matthews och William Nylander. Tavares centrar andrakedjan med veteranen Patrick Marleau och Mitch Marner. Varianten med Hyman, Tavares och Marner finns också. En skribent hade Tavares och Marner i hop med Andreas Johnsson, vilket onekligen skulle var oerhört intressant sett ut svensk synpunkt.

Med i lagbygget finns också en annan ny center. Pär Lindholm från Skellefteå anses av experter här borta ta en plats i laget.

Tavares är allroundkunnig och speciellt bra på att hitta ytor i anfallszon. Både för sig själv och för att spela fram andra. Han har ett bra skott och gjorde senaste säsongen 37 mål och 47 assist. Stannade på 84 poäng, vilket är tredje säsongen med +80 poäng. Bästa säsongen var 2014-15 då han gjorde 38 mål och 48 assist.

Han skrev nu på för sju år framåt för en årslön på i snitt elva miljoner dollar. Det finns uppgifter på att han skulle ha erbjudits 13 av andra lag, vilket skulle ha gjort honom till den bäst betalde spelaren i ligan. Men om han gett någon slags ”hemstadsrabatt” till Toronto ville han inte svara på.

Den här säsongen passar hans lön in utan problem under lönetaket. Men Tavares i laget kommer att ställa till det nästa säsong, då de elva högst betalda spelarna har en sammanlagd lön på 64 miljoner. Blir inte många miljoner över till resten då. Det är där faran för William Nylander ligger. Hans kontrakt har gått ut och ska omförhandlas om nu Toronto vill behålla honom.

Nästa år går också kontrakten för Mitch Marner och draftettan Auston Matthews ut, liksom för fyra av backarna.

Efter första dagen för free agents var det ingen som nappade på James Neal, Rick Nash eller Patrick Maroon. Inte heller svenske målvakten Robin Lehner eller veteranbacken Tobias Enström.

Men Anton Rödin och Dennis Everberg får en ny NHL-chans, Joakim Nordström byter upp sig rejält och Patrik Berglund blev en del i storaffären mellan St. Louis och Buffalo.

Från Ottawa kom det rapporter om att klubben i alla fall lagt fram ett första bud till Erik Karlsson om en förlängning. Hans kontrakt går inte ut förrän nästa sommar.

Här är gårdagens viktigaste trejder och förlängningar

Anaheim

Anton Rödin får ytterligare en NHL-chans. Den skadedrabbade svensken spelade senaste säsongen i Davos i Schweiz. Fick ett ettårsavtal i Anaheim.

Arizona

Med en grund i Oliver Ekman Larssons nya åttaårsavtal, för 8,25 miljoner i snitt/år och Niklas Hjalmarsson på två år för tio miljoner totalt, fortsätter den talangfulla och spännande laget att plocka på sig intressanta spelare. Michael Grabner fick ett treårsavtal och kommer närmast från New Jersey. Men det var i klubben före det New York Rangers österrikaren visade att han är en vass målskytt.

Boston

Jaroslav Halak från New York Islanders blir ny backup till Tuukka Rask. 5,5 miljoner för två år. Stanley Cup-mästare med Chicago och världsmästare med Tre Kronor i fjol. Nu fortsätter Joakim Nordströms karriär i Boston. Den förre AIK:aren får två miljoner för två år och en bra chans att spela i ett betydligt bättre lag är Carolina där han var senaste säsongen. Axel Andersson, back i Djurgårdens juniorer, har nu Boston som klubbadress.

Buffalo

Lagets nya målvakt efter Robin Lehner blir Carter Hutton från St. Louis. Skrev på för tre år. Linus Ullmark från farmarlaget får chansen som backup. Patrik Berglund, stor och rutinerad center från St. Louis fick ett fyraårsavtal för 3,85 miljoner per år.

Calgary

Derek Ryan, som gjorde stor succé i Örebro för några år sedan, slog igenom sent i NHL. Nu lämnar han Carolina för Calgary där han fick ett treårigt avtal.

Carolina

Laget bygger nytt. Förre Detroit- och Philadelphia-målvakten Petr Mrazek är den som får ansvaret i målet kommande säsong. Fick ett ettårsavtal.

Chicago

Cam Ward har varit Carolinas målvakt i 14 säsonger. Från i höst ska han ta upp kampen med Corey Crawford. Ward skrev på för ett år. Laget hämtade också in mer Stanley Cup-vinnande rutin i form av Chris Kunitz från Tampa. 38-åringen fick ett ettårsavtal. Förre Philadelphia-backen Brandon Manning hoppas lagledningen ska hjälpa till att stoppa blottorna i försvaret. Adam Boqvist från Brynäs ska också göra det. Fick ett treårsavtal.

Colorado

29-årige backen Ian Cole, närmast från Columbus, ska ge försvaret rutin för 12,75 miljoner de kommande tre åren.

Columbus

Stärkte centersidan med Riley Nash från Boston för ett treårskontrakt värt 8,25 miljoner.

Dallas

Blake Comeau spelade i Colorados fjärdekedja senaste säsongen. Nu fick han nytt jobb i Dallas de kommande tre åren. Klubben har också gjort klart med ytterligare en ryss som gör NHL-comeback. 2013-16 spelade han tre säsonger för Dallas innan han åkte hem för att göra två säsonger i CSKA Moskva. Nu är backen Nikolaj Nitjusjkin tillbaka igen. Skrev på ett tvåårsavtal. En annan ryss plockar laget in från Boston, målvakten Anton Chudobin ersätter Kari Lehtonen som Ben Bishops backup. Rutinerade tjeckiske landslagsbacken Roman Polak från Toronto fick också ett ettårsavtal.

Detroit

Fortsätter med en gammal Red Wings-tradition att satsa på äldre spelare. Backen Mike Green fick förlängt med två år och österrikaren Thomas Vanek gör comeback. Han fick ett ettårskontrakt. De två senaste säsongerna har han spelat i fyra olika lag. Columbus var det senaste. De plockar också in målvakten Jonathan Bernier från Colorado på ett treårsavtal.

Edmonton

Efter tre och en halv säsong drygt i Arizona avslutade Tobias Rieder säsongen i Los Angeles. Ny flyttar den tyske forwarden vidare upp till Kanada. Ettårskontrakt för två miljoner.

Minnesota

Backen Greg Pateryn lämnar Dallas för ett treårsavtal norrut. J.T. Brown, den ende afroamerikanen i NHL som demonstrerade under nationalsången senaste säsongen, lämnar Los Angeles och flyttar hem till Minnesota för ett tvåårsavtal.

Montreal

Tjeckiske center Tomas Plekanec gjorde en inte alldeles lyckad utflykt till Toronto vid trejdstoppet i vintras. Nu är han tillbaks igen. Fick ett ettårigt avtal. Laget satsar också på Matthew Peca. Center som bara spelat 20 NHL-matcher, alla i Tampa, hittills.

New York Islanders

Leo Komarov lämnar Toronto. Fick ett fyraårigt avtal värt 12 miljoner. Han får sällskap av landsmannen Valtteri Filppula, center från Philadelphia, som skrivit på för ett år. Backen Thomas Hickey fick förlängt med fyra år för tio miljoner.

New York Rangers

Förlängde med Vladislav Namestnikov. Han kom till laget från Tampa i McDonagh-affären i vintras. I Tampa gjorde han stor succé ihop med Steven Stamkos och Nikita Kutjerov i förstakedjan. Nu får han åtta miljoner för två år. Han blir i höst också lagkamrat med förre djurgårdsbacken Fredrik Claesson, som kommer från Ottawa. Claesson fick ett år för 700 000 dollar.

Philadelphia

James van Riemsdyk återvänder till klubben där han inledde sin NHL-karriär efter sex säsonger i Toronto. Han skrev på ett femårskontrakt.

Pittsburgh

Förstärker backsidan med USA:s landslagsspelare Jack Johnson, som fick ett fyraårskontrakt. Tillbaks är också centern Matt Cullen. Han blir 42 år kommande säsong och är ligans äldsta spelare. Nu fick han ett ettårsavtal för 650 000. Cullen spelade 2015-17 i Pittsburgh och vann två Stanley Cup. Kommer från Minnesota nu och är en strålande ledare och fjärdecentersarbetare.

St. Louis

Förstärker rejält på centersidan med Ryan O’Reilly från Buffalo. Femårsavtal värt 7,5 miljoner om året. Tyler Bozak lämnar Toronto efter nio säsonger och gör truppen djupare på centerposten. Fick treårskontrakt för 15 miljoner. David Perron lämnar Vegas och gör nu sin tredje sejour i St. Louis. Han fick fyra år efter sin klart bästa säsong med 66 poäng. Buffalos backupmålvakt Chad Johnson får jobbet efter Carter Hutton.

Tampa

Ryan McDonagh fick ett sjuårigt nytt avtal värt totalt 47,25 miljoner. Stabil offervillig back, som dock börjar ha skadebekymmer. Visar ändå general manager Steve Yzermans vilja att fortsätta jakten på Stanley Cup.

Vancouver

Sedan Daniel och Henrik Sedin försvunnit från laget är det en hel del utrymme upp till lönetaket. Nyttige arbetshästen och fjärdecentern i säsongens mästarlag, Jay Beagle får 12 miljoner av dem för sitt fyraårsavtal. Fransmannen Antoine Roussel får 13 miljoner för fyra år och kommer från Dallas. 10,1 miljoner av dem går till schweizaren Sven Baertschi för ett treårsavtal.

Vegas

Nykomlingarna som gjorde dundersuccé och tog sig ända till Stanley Cup-finalen, snodde åt sig marknadens näst bästa center. I Paul Stastny, som kom från Winnipeg, förstärker Vegas centersidan med både poäng och rutin. Det var den lagdelen laget var underlägset gentmot Washington i finalen. En förstärkning som gör att Vegas går för det igen nästa säsong och nästa. Stastny skrev på ett treårskontrakt. Den fysiskt spelande Ryan Reaves gjorde succé i slutspelet. Belöningen blev en förlängning med två år för 5,55 miljoner. Laget breddar också sitt försvar med backen Nick Holden från Boston för 4,4 miljoner de kommande två åren.

Winnipeg

Dubble svenske världsmästaren Dennis Everberg gör comeback i NHL efter en säsong i KHL. Fick ett ettårigt kontrakt för 650 000.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.