En första skoldag med många välkända ansikten

Nikita Kutjerov i dubbel upplaga. Är det vinnaren av säsongens poängliga i NHL? Snacket har i alla fall blivit dubbelt så bra.

Tampa. Det var lite känsla av upprop i skolan. Det var Tampa Bay Lightnings första officiella dag tillbaka efter en sommar de flesta tycker blev för lång. Laget missade ju Stanley Cup-finalen med en enda sketen match där i slutet på maj.

62 spelare är kallade till träningslägret som inleds på is i Brandons nya träningsanläggning, en dryg kvart med bil från downtown Tampa. Det är stommen från fjolårets framgångsrika lag, som slog en rad klubbrekord. Men det är också spelare som normalt spelar i Syracuse, farmarlaget i AHL, och som nu får en chans att visa upp sig för att ta en plats i laget.

Det är också elva spelare som inte har kontrakt med klubben, som bjudits inför att klubben ska kunna studera dem närmare.

Det var en förmiddag full av tester. Först en läkarundersökning och därefter tuffa fysiska tester, så att lagledningen ser att det inte blivit för mycket öl och glass under sommaren.

Men det är också tillfället när Lightnings marknadsföringsavdelning får en chans att ta nya bilder på spelarna. På flera ställen runt om i staden hänger fortfarande bilder uppe från slutspelet i våras. Det är bland annat de som ska bytas ut mot nya.

Utanför det vanliga pressrummet stod en uppsättnings strålkastare för stillbilder och en bit längre in, där det under säsongen är uppbyggt en minirink för spelarnas barn att rasta sig, fanns nästa fotostation. Där skulle spelarna ha matchtröjan på sig mot en grön skärm. Bilder som sedan kan användas till valfri bakgrund.

Några spelare, bland annat Ryan Callahan, fick klä om till full utrustning för att spela in en film ute på isen. Isytan i matcharenan Amalie Arena började läggas i lördags och hittills har all isträning skett i Brandon. Där kommer den också att vara till måndag. Det bjuds nämligen på rocknostalgi i helgen i arenan. Tyska Scorpions, med Göteborgstrummisen Mikkey Dee, ska låta sina powerballader klinga ut i en arena där det annars bara klingar av stolp- eller ribbskott. Ni vet ”Wind of Changes”, ”Still Lovin You” och ”Rock You like a Hurricane”.

Visste ni förresten att Scorpions kommer från Hannover och att hockeylaget där heter Hannover Scorpions? Ja, nu vet ni det i alla fall.

”Första dagen i skolan” handlade också om en massa administrativa grejer. Spelarna fick gå från bord till bord och lämna uppgifter och få information. Vid ett hörde jag en av de nya ansiktena informeras om hur många biljetter han hade till varje match och hur han skulle bära sig åt för att få ut dem.

Victor Hedman och Anton Strålman såg som vanligt vältränade ut. De såg också utvilade ut och solbrännan efter den svenska rekordsommaren, vare sig det var den vid Höga Kusten eller på västgötaslätten, var inte alls så påtaglig. De har skött sin sommarträningen, inget snack om det.

Victor sa att det ännu inte riktigt skjunkit in att han vunnit Norris Trophy, som NHL:s bästa back. Men mer om det i en kommande intervju med honom.

Anton var på strålande humör även om hans klimatmedvetande oroades över den svenska kanonsommaren. Ett nytt hus för familjen hemma i Tibro kändes som en nytändning han ska ta med sig även hit.

Avgående general managern Steve Yzerman och hans efterträdare Julien BriseBois sa i tisdags att allt är ”business as usual” även om de byter titlar. Det var en inställning spelarna gav uttryck för också.

Många kända ansikten var tillbaka och det är bara att bygga vidare på det vi gjort så bra hittills, var en vanlig inställning. Pressansiktena var också bekanta, med några få undantag. Trefaldige Stanley Cup-mästaren med Montreal och numera expertkommentator på Fox, Brian Engblom höll sig som vanligt i bakgrunden och lyssnade av. Han var dock trött på sommarens regnande, som förstört många bra golfdagar i Tampatrakten. Bloggen Lightning Insiders Erik Erlendsson stod långt fram och ställde som vanligt sina frågor nästan viskande. Han är säkert inte lika nöjd med Erik Hamrén nu, som han var med Lars Lagerbäck tidigare, i egenskap av förbundskaptener för Islands landslag. Erik är nämligen bördig från Island och har ett stort hjärta för fotboll.

Lightnings egen tv-reporter Caley Chelios, dotter till den legendariska amerikanska backen Chris, höll den blixtförsedda mikrofonen med ett stadigt grepp för att få med alla nyanser och Tampa Bay Times förre beatreporter Joe Smith, fick ta emot beröm för publiceringen av Robin Lehners tragiska berättelse om sina alkohol- och drogproblem. Lehners ord publicerades på The Athletic, där numera Joe jobbar.

Steven Stamkos gladdes åt en sommar med bra träning, inte bara rehab, som i fjol. Lagkaptenen menade också att ”fönstret för att vinna Stanley Cup är vidöppet i flera år till”.

Nikita Kutjerov berättade att han haft en bra sommar. Han hade gjort mycket kul, men ville inte berätta vad. Det påtagliga var ändå hans engelska. Kutjerov har haft lite problem med engelskan tidigare. Inte nu. Han verkar inte bara ha kört hårt med klubban under sommaren utan också praktiserat språket. Han pratade nästan lika bra som Michail Sergatjev.

Alex Killorn talade om hur hungrig han var att sätta i gång och på tisdag är det dags. Första träningsmatchen blir mot Carolina, som kommer på besök hit. Dagen efter åker Lightning till Raleigh i North Carolina, om staden inte ligger under vatten efter jättestormen Florence.

Därefter är det försäsongsmatcher mot Nashville borta fredag och hemma lördag. Tisdag 25 september väntar Florida i Amalie Arena. Två dagar senare möts lagen igen. Då på neutral mark i Amway Center i Orlando, för att avsluta säsongen mot varandra i Sunrise 29 september.

De här två lagen får som vanligt chansen att känna på varandra en hel del i säsongsinledningen. 6 oktober möts de för fjärde gången i rad. Men då är det slut på allt vad försäsong heter. Då är det blodigt NHL-allvar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.