Efter Zlatan och LeBron – här kommer Erik Karlsson

Foto: Maja Suslin

Erik Karlsson trycker till Steven Stamkos här i Tampa förra säsongen. Den här säsongen kommer de inte att mötas lika ofta i seriespel.

 

Tampa. Först Zlatan Ibrahimovic till Los Angeles Galaxy.

Sedan LeBron James till Los Angeles Lakers.

Nu kommer den tredje superstjärnan inom sin sport till Kalifornien inom loppet av ett halvår.

Erik Karlsson gör San Jose till en självklar favorit till Stanley Cup-titeln.

San Jose var i final redan 2017. I våras hade de dock inget recept mot optimismen Vegas utstrålade och San Jose försvann redan i andra omgången efter att ha åkt på en 0-7-smäll i första matchen.

Men med Erik i laget blir ett redan mycket start lag bara ännu starkare.

Om vi tar en titt på Erik Karlssons nya lag och vi börjar bakifrån har laget en målvakt i sin bästa ålder med mycket rutin. Martin Jones är 28 år och har redan vunnit Stanley Cup med Los Angeles och VM-guld med Kanada. Han gjorde det 2014 och 2015. Han har radat upp räddningsprocent på över 91 de senaste säsongerna.

Framför honom får han nu tre av världens absolut bästa backar. Brent Burns vann lagets poängliga med tolv mål och 55 assist förra säsongen. Marc-Edouard Vlasic var kanske världens bästa defensive back efter nyår förra säsongen.

Burns vann Norris Trophy 2017 och var också med och tog VM-guld 2015. 2016 var han också en av backarna i Kanadas World Cup-lag som vann den titeln. Före fjolårets dipp till bara tolv mål gjorde han 27 respektive 29 säsongerna innan. Vlasic är å andra sidan en av de absolut bästa backarna i egen zon, där han sällan gör misstag. Han kan också spela tufft och var också med och vann World Cup, samt OS-guldet 2014.

Till det också Justin Braun, som svarade för 33 poäng på 81 matcher i fjol.

På backsidan slog sig också svenskamerikanen Joakim Ryan in förra säsongen. Han spelade 62 matcher, vilka kan bli ännu fler i år. Tim Heed fanns också med i försvarslinjen under delar av säsongen. Han spelade 29 matcher.

Till den samlingen får nu alltså San Jose den ende spelare som kunnat utmana Burns om titeln världens bästa offensiva back – Erik Karlsson. Båda kommer att tillföra massor av offensiv spetskompetens kommande säsong. Båda är skottvilliga från blå, men där Erik är den spelmässigt klart vassaste. Nu kommer San Joses forwards att få lära sig att åka snabbt för ofta kommer nu underbara quarterbackspass att hamna på deras klubblad från svensken.

Just speeden var en av problemen för San Joses aningen tröga lag i fjol. Där kommer Eriks vassa skridskoåkning att revolutionera.

Man kan ju bara spekulera i hur San Joses powerplay kommer att se ut. Blir det två uppställningar med Erik i en och Brent i en? Eller sätter man ihop dem i en superoffensiv duo från blå? San Jose var på den under halvan vad gäller powerplay förra säsongen. Tror det kommer att bli en ändring där. Uppåt.

Även om nu laget förfogar över två av de offensiva toppbackarna i världen har laget också en mycket tung forwardsuppställning. Evander Kane kom under säsongen i fjol och hittade snabbt kemi med Joe Pavelski. Kan redan se Pavelskis poängskörd växa dramatiskt från 66 i fjol, där han nu kommer att stå och styra in skott från Brent och Erik. Radarparet Kane/Pavelski kommer också att blomstra än mer när de får mer speltid ihop.

Veteranen Joe Thornton var skadad stora delar av förra säsongen. Men han visade säsongen innan, när laget gick till final, vad han kan i sina bästa stunder. Det här lär säkert bli en nytändning för den store 39-åringen. Han får en chans till att äntligen vinna en Stanley Cup-ring.

Men ingen av dem var den bästa målskytten bland forwards i fjol. Det var Logan Couture med sina 34 fullträffar. En annan spelare i sin bästa ålder med 29 år.

Bakom toppkvartetten finns även tjecken Tomas Hertl och Kevin Leblanc, båda över 40 poäng förra säsongen. Chris Tierny var en annan 40-poängsspelare som fick lämna för Ottawa i bytesaffären med Erik, som totalt gav kanadensarna fyra nya spelare och ytterligare två draftval. Dansken Mikkel Bödker gjorde 37 poäng för San Jose förra säsongen och hade redan tidigare försvunnit till Ottawa.

Men på forwardssidan finns också svenskt reservkapital. Minns att Marcus Sörensen gjorde ett strålande slutspel. Han fick också dra på sig haj-tröjan i 32 grundseriematcher och visade där också att hans fart är något som behövs i laget för att hänga med i den moderna hockeyn.

Melker Karlsson hade en mellansäsong och besvärades av en handledsskada. Nu är han opererad och kan förmodligen vara med från säsongsstarten. En stabil tredjelinesspelare i ett västkustlag som nu har fem svenskar.

För Erik Karlsson blir det första gången han spelar i ett bra lag i NHL. Visst gick Ottawa sensationellt till semifinal 2017, men det berodde inte på att laget var bra. Det var nästan enbart tack vare Eriks fantastiska spel.

Nu kommer han att spela i en omgivning av världsstjärnor. Något han bara gjort i Tre Kronor tidigare. Allt hänger nu inte på honom och de andras kunskapsnivå vad gäller hockey kommer att locka ut ännu mer av den osedvanliga talang smålänningen har. Det ska bli mycket intressant att följa Erik Karlsson den här säsongen. Trots 82 poäng på 82 matcher supersäsongen 2015-16 är det stor chans att vi ser ett nytt personligt poängrekord från Erik den här säsongen.

En stor vinnare i spelet kring Erik är givetvis San Joses general manager Doug Wilson. Han lyckades landa Evander Kane i vintras och nu Erik Karlsson.

Nu är det bara för klubbarna som var med i racet om Erik, Dallas, Vegas, Tampa och kanske ett par till, att inse att guldkalven inte kom till deras box. Nu är det bara att bita ihop och spelade vidare utan Erik Karlsson i laget.

Det är långt till en Stanley Cup-final just nu, men tanken kittlar ju. Toronto med John Tavares som ny stjärna förväntas göra en kanonsäsong. Om de gör en ”Vegas” och tar sig till final kan det mycket väl bli så att veteranen Patrick Marleau ställs mot sin gamla kedjekompis Joe Thornton i en veteranernas kamp om bucklan.

Den kanadensiska evighetsmaskinen blir 39 han också, på lördag. Han spelade ju 19 säsonger i rad i San Joses tröja innan han flyttade till Toronto förra säsongen. Marleau som spelat alla matcher de senaste nio säsongerna. Både han och Thornton är ju spelare man unnar att få lyfta bucklan.

En reaktion på ”Efter Zlatan och LeBron – här kommer Erik Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.