Pacific: Elias Pettersson och Calgary kan bli största utropstecknen

Foto: Maja Suslin

Erik Karlssons flytt från Ottawa till San Jose lyfter intresset för hela divisionen. Blir det Stanley Cup-final nu?

Pacific Division

Mest intressant?

Kommer Vegas att mäkta med en succésäsong till?

Kommer Edmonton med världens bästa spelare Connor McDavid att kunna lyfta sig till slutspel efter fiaskot i fjol?

Men fram för allt hur långt kan Calgary under nya coachen Bill Peters nå? Laget hade en bra säsong 2016-17, men avslutningen i fjol gjorde att laget missade slutspel. Calgary hade också en förmåga att skjuta många skott, som missade mål. Det måste Peters ändra på. Nyförvärven James Neal och Elias Lindholm är två väldigt viktiga pjäser. Men också förstärkningen av djupet i laget ser bra ut. Tredje- och fjärdekedjan måste hjälpa till bättre med produktionen mot i fjol. Jag tror Peters får ihop laget rätt snabbt och det kommer att vinna divisionen före San Jose, där allt kommer vara inriktat på att den viktiga säsongen startar i början april.

Nya spelare?

Alex Galchenyuk, ny center i Arizona från Montreal

Elias Lindholm, Calgary, ny forward från Carolina

Ilja Kovaltjuk, Los Angeles, forward, åter efter fem år i SKA St. Petersburg i KHL

Max Pacioretty, Vegas, forward från Montreal

Paul Stastny, Vegas, center från Winnipeg

Elias Pettersson, ny forward i Vancouver från Växjö

Mest spännande spelare?

Erik Karlsson, ny back i San Jose. Vad kommer han att kunna göra i ett lag omgiven av stjärnor? Ligger hans poängrekord på 82 risigt till? Hur mycket kommer han att kunna lyfta laget?

Connor McDavid, Edmonton, som vunnit poängligan två år i rad. Första året gjorde laget succé. Andra året fiasko. Nu måste McDavid, världens i dag bästa hockeyspelare, lyfta hela laget med sin talang.

Ilja Kovaltjuk, ny i Los Angeles och comeback i NHL efter fem år i KHL. Kommer han fortfarande att vara en avgörande faktor för ett lag som behöver vassare offensiv?

Anze Kopitar gjorde en strålande säsong förra året i Los Angeles. Kan han toppa den med lite ryssinjektion från Kovaltjuk?

Drew Doughty är tillsammans med Victor Hedman ligans bästa allroundback. Kan allt på en hög nivå.

Marc-André Fleury, Vegas målvaktsveteran, som var en oerhört viktig bricka för att laget skulle ta sig enda till Stanley Cup-finalen.

Joe Thornton, centerveteran som är tillbaka efter skada förra säsongen. Sista chansen på en Stanley Cup nu, vad kommer det att betyda för de skäggiga jättens inställning?

Joe Pavelski är en av ligans bästa framför mål där hans styrningar är livsfarliga. Skapade bra kemi med nye Evander Kane under förra säsongen. Ett samarbete som kan utvecklas än mer.

Logan Couture, San Joses skyttekung förra säsongen. Men hans 34 mål från då är inget tak. Inte heller hans 61 poäng.

Brent Burns är världens bäste poängback tillsammans med Erik Karlsson. Nu får de tävla internt i San Jose. Kan bara vara positivt får båda parter och laget.

Marc-Edouard Vlasic, ansågs vara världens bästa defensiva back efter nyår. Nu får han täcka hemåt vid sidan av Erik Karlsson.

Johnny ”Hockey” Gaudreau i Calgary är en av ligans mest sevärda spelare. Gjorde sin klart bästa säsong i fjol. Men hans 24 mål och 60 assist kan bli ännu bättre. Nu får han också spela med nye…

James Neal, som ger tyngd och kraft framför mål. En perfekt värvning med sina ledaregenskaper till detta talangfulla lag.

Mest spännande svenskar?

Hampus Lindholm, Rikard Rackell och Jakob Silfverberg i Anaheim, där det här kan vara säsongen där Hampus på allvar tar huvudrollen i försvaret. Skador gör att Rakell och Silfverberg lär spelar med Ryan Getzlaf i förstakedjan, där de kommer att få en nyckelroll för laget. Silfverberg har varit synnerligen vass på försäsongen och Rakell är en av ligans bästa svenska målskyttar. Men stor risk/chans det blir VM-spel för svensktrion i vår.

Oliver Ekman Larsson är redan en av de mest respekterade backarna i ligan. Kommer han att ta utnämningen till lagkapten på rätt sätt och bli ännu bättre? Han leder i alla fall divisionens mest spännande lag, som kan utmana om slutspelsplats. Lagets tid som ett av ligans sämsta är definitivt förbi.

Elias Lindholm har gjort en mycket bra försäsong som ny i Calgary, som verkar få ut mer offensiv av svensken än vad Carolina fick. Får förmodligen spela med Mikael Backlund och Matt Tkachuk i ett mycket offensivt vasst lag.

Oscar Klefbom och Adam Larsson, Sveriges i särklass bästa backpar i ligan. Klefboms plötsliga offensiva förmåga 2016-17 dalade betänkligt i fjol, men förklarades av en axelskada han spelade med säsongen ut. Nu är han hel och tillbaka och kan säkert lyfta laget igen ihop med sin tuffe radarpartner från Skellefteå. Svenskduon har en nyckelroll för att Edmonton ska ta sig till slutspel igen.

Erik Karlsson, ny back i San Jose. Se ovan.

Elias Pettersson kommer till Vancouver som den mest meriterade svensken genom tiderna efter att ha vunnit nästan allt i Sverige, plus VM-guld, förra säsongen. Förväntningarna är enorma, men att Elias ska fylla hålet efter i alla fall en av Sedinarna är för mycket begärt även om han redan jämförs med Henrik. Kommer utan tvekan att få en huvudroll, speciellt i powerplay, i ett lag som är på väg att byggas upp.

William Karlsson, Vegas, som gick från sex mål säsongen innan till 43 i fjol. En prestation inget hört talas om innan. Men kan han leva upp till det? Fick bara ett ettårskontrakt för att bevisa det. Med Jonathan Marchessault och Reilly Smith bildade Märsta-killen en av ligans bästa kedjor. Men med Paciorettys och Stastnys intåg kan produktionen spridas och inte sätta samma press på den här kedjan.

Unga spelare att kolla extra noga på?

Clayton Keller, Arizona, gjorde succé redan i fjol med 23 mål och 42 assist som rookie.

Dylan Strome, Arizona, center som haft svårt att ta en ordinarie plats. Är det det han kommer att göra den här säsongen och mer därtill? Bara nio poäng på 21 matcher i fjol var inte godkänt.

Jesse Puljujärvi, Edmonton, har haft det tufft att etablera sig. Men tolv mål på 65 matcher i fjol och en riktigt vass försäsong i höst lovar att det kommer mer från finländaren, född i svenska Älvkarleby, klubba den här säsongen.

Elias Pettersson, Vancouver, se ovan. Han kliver alltså in i NHL med följande meritlista från förra säsongen: VM-guld, SM-guld, etta i SHL:s poängligan med 56 poäng på 44 matcher, MVP i SHL och i SM-slutspelet. Och han är bara 19 år.

Brock Boeser, Vancouver, hade en lysande rookieäsong i fjol i ett skadedrabbat lag. Ihop med Sven Baertschi och Bo Horvat har han kapacitet att bilda en av ligans farligaste kedjor. Det räcker dock knappast längre än till att försöka undvika sista platsen i divisionen. Laget har stora försvarsproblem, där Alexander Edler och svenska målvaktsparet Jacob Markström och Anders Nilsson står inför en ny tuff uppgift.

Mest spännande lag?

Arizona. Kan laget fortsätta sin positiva trend från efter nyår i år, kan laget bli en obehaglig överraskning för många med sin snabba hockey. Nu har också laget, som innehåller massor med ung talang, fått ett år med nye coachen Rick Tocchet. Målvakten Antti Raanta blir en nyckelspelare, liksom givetvis Oliver Ekman Larsson. Även nye centern Alex Galchenyuk måste leda en kedja som producerar. Faller alla pusselbitar på plats kan laget vara med och slåss om en wild card-plats till slutspelet.

Skrällvarning?

Anaheim. Inleder med mycket skador och frågetecken, men kan framför allt lagets svenskar göra en stabil säsong kan det bli en injektion som räcker till slutspel andra halvan av säsongen då de skadade kommer tillbaks.

Lag som floppar?

Anaheim här också. För samtidigt som det kan gå bra, kan det också bli en rejäl djupdykning. Laget var skadedrabbat förra säsongen, är det nu och tyvärr är det stor risk att ytterligare viktiga spelare går sönder under säsongen.

Lagen till slutspel?

1) Calgary

2) San Jose

3) Vegas

4) Edmonton

Kandidat till Stanley Cup-finalen?

San Jose

Givet med den offensiva uppställningen också från backplats. Laget är redan rutinerat och var i final 2016. Kan man samla laget kring målet att ge legendaren Joe Thornton en avslutning (?) med en Stanley Cup-seger kan laget bli närmast oslagbart. Sedan 2003-04 är inget annat lag i närheten av vunna NHL-matcher. Det visar på enorm stabilitet över tid, som nu också måste styras om för att räcka ett helt slutspel.

Slutkommentar

En division som ett tag ansågs som NHL:s sämsta har nu flera potentiella Stanley Cup-vinnare. Jag tror Calgary kommer att få ihop allt nytt snabbt och vinna divisionen före San Jose, som inser att det är i slutspelet det gäller. Vegas kommer att få det tuffare i år, men är fortfarande ett mycket starkt lag. Nu har dock övriga lag haft en sommar på sig att fundera hur de ska ta sig an fyra hårt jobbande kedjor. Och rimligtvis kan inte sannsagan bara fortsätta i all oändlighet. Den höll till Stanley Cup-final i fjol, vilket i sig är oöverträffat av en nykomling i de fyra stora proffssporterna.

Edmonton kommer också att ta sig samman och med Oscar Klefbom och Adam Larsson friska är både försvaret och offensiven starkare.

LA-lagen Kings och Ducks får se fram emot en slitsam säsong där de också får se upp för uppstickande Arizona och varför inte Vancouver redan i år. Rasmus Dahlin får ursäkta som draftetta i Buffalo, men Elias Petterssons debut i Vancouver blir säsongens mest spännande svensk att följa.

En reaktion på ”Pacific: Elias Pettersson och Calgary kan bli största utropstecknen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.