Atlantic: Dominant topptrio och riktigt dålig bottendito

Är det här 2018-19 års poängkung i NHL? Nikita Kutjerov och hans Tampa Bay Lightning är oerhört revanschsuget efter att tre gånger de senaste fyra säsongerna slagits ut av laget som vunnit Stanley Cup i final en gång och i semifinal två gånger.

Atlantic Division

Mest intressant?

Den mest ojämna divisionen där topplagen Tampa, Toronto och Boston står i en klass för sig. Det gör också bottentrion Detroit, Ottawa och Montreal, räknat uppifrån. Därför är mellanskiktet det mest intressanta. Hur högt kan förra bottengänget Buffalo klättra med alla sina starka nyförvärv inkluderat svenska draftettan Rasmus Dahlin? I toppen får Tampa slåss med kanadensarna i Calgary och Winnipeg, och Columbus, om vem som vinner President’s Trophy.

Nya spelare?

Jaroslav Halak, målvakt från New York Islanders till Boston där han blir ett starkt komplement till Tuukka Rask.

Joakim Nordström, center/forward från Carolina till Boston

Patrik Berglund, ny center i Buffalo från St. Louis

Conor Sheary, ny forward i Buffalo från två Stanley Cup-segrar med Pittsburgh

Rasmus Dahlin, back från Frölunda till Buffalo. Sommarens draftetta. Förste svensken sedan Mats Sundin 1989

Vladimir Sobotka, forward från St. Louis till Buffalo

Jeff Skinner, forward från Carolina till Buffalo

Jonathan Bernier, målvakt till Detroit från Colorado

Thomas Vanek, forward från Columbus till Detroit

Mikkel Bödker, forward från Anaheim till Ottawa

Pär Lindholm, center från Skellefteå till Toronto

John Tavares, center från New York Islanders till Toronto

Mest spännande spelare?

Patrice Bergeron, Boston, har under många år varit ligans bäste defensive center. Möjligen börjar ålder ta ut sin rätt nu då kanadensaren allt oftare drar på sig skador.

Brad Marchand, Boston, en forward 30 lag hatar att möta. Men för sitt Boston är han oerhört viktig med sin retsamma stil. Sedan kan han ju spela hockey också. På en oerhört hög nivå.

Rasmus Dahlin, backen i Buffalo, som valdes första i draften i somras. En av svensk hockeys största talanger, med en skridskoåkning och ett spelsinne som kombinerat gör honom oförutsägbar och väldigt svårstoppad.

Jack Eichel, jättetalang som lidit och underpresterat under ett par säsonger i ett uselt Buffalo. Nu får han spela i en betydligt bättre omgivning, vilket också kommer att lyfta honom.

Craig Anderson, Ottawas målvakt som kommer att få en jobbig säsong. Han har ett åderlåtet lag framför sig.

Matt Duchene, förstecenter i Ottawa måste verkligen kliva fram i år. Har ett par säsonger där han ifrågasatts, först i Colorado och även i Ottawa. Nu måste han revanschera sig.

Victor Hedman, Tampa, NHL:s bästa back förra säsongen har en bättre omgivning än någon gång tidigare i Lightnings försvar. Självförtroendet från Norris bör stärka honom ännu mer i rollen som ligans bästa allroundback.

Nikita Kutjerov, Tampa, tappade tempo på slutet, men nådde ändå exakt 100 poäng efter 39 mål och 61 assist. Med en genomtränad Stamkos vid sin sida kan det här vara säsongens poängkung. Den som utmanar Connor McDavid.

Steven Stamkos, Tampa, center som efter en sommar med försäsongsträning och inte bara rehab, som i fjol, vill se till att ta hem Stanley Cup till västra Florida.

Andrej Vasilevskij, Tampa, spelade som en Vezina-vinnare stora delar av fjolårets säsong, men orken räckte inte riktigt. Mer rutin och bättre planering den här säsongen och de bästa matcherna kommer i slutspelet på en av ligans reaktionssnabbaste målvakter. Minnas hans bakom-ryggen-plock mot Anze Kopitar förra säsongen. Har ni glömt det kan ni se det här: https://www.youtube.com/watch?v=-tX70uGWBc4

Frederik Andersen, Toronto. I ett lag med svagt försvar är den danske målvakten en oerhört viktig länk. En av ligans mest viktiga spelare för sitt lag.

Mitch Marner, Toronto, forward som vann Torontos poängliga ifjol. Har på försäsongen visat fin kemi ihop med John Tavares, vilket gör att hans 69 poäng från i fjol kan ökas på betydligt.

Auston Matthews. Toronto-centern som inledde sin NHL-karriär med att göra fyra mål i sin debut, hade en tuffare andrasäsong med skador. 63 poäng på 62 matcher visar ändå hans kapacitet. Frisk blir det mycket mer den här säsongen.

John Tavares, Toronto, ny center i talangfabriken. Visade ifjol vilken suverän spelare han är i alla situationer. Blir det han som tar Toronto till en rejäl utmaning om cupen på massor av år? Minns att Toronto inte vunnit sedan 1967.

Mest spännande svenskar?

Joakim Nordström, synnerligen kompetent gnuggare i fjärdekedjan i Boston. Värd en mer offensiv uppgift i sitt nya lag.

Patrik Berglund, Buffalo, center som efter tio år i St. Louis byter miljö. Ska bli intressant att se vad han kan göra i en omgivning med mycket ung talang. Kan bli en nytändning för den store västeråsaren, som har så mycket transatlantisk hockey i sig.

Rasmus Dahlin, back i Buffalo, se ovan.

Andreas Johnsson, forward i Toronto, som nu får chansen efter att ha spelat en del matcher i slutet av förra säsongen. I Calder Cup dominerade han fullständigt när sju svenskar var med och vann med Marlies.

Victor Hedman, Tampa, se ovan

Gustav Nyquist, forward i Detroit, som blir den som får bära den svenska fanan högst den här säsongen. Målfarlig och oerhört vass på små ytor. Blir en av de som måste ta några av Henrik Zetterbergs minuter.

Unga spelare att kolla extra noga på?

Charlie McAvoy, back i Boston, som trots skador visade sin kapacitet redan förra säsongen. 20-åringen har redan spelat två VM för USA.

Jake DeBrusk, forwardsrookie som imponerade ännu mer än ovan i Boston med 43 poäng på 70 matcher.

Ryan Donato, 22-åring som debuterar i Boston efter spel för Harvard i collegehockeyn. Han slog igenom med fem mål för USA under OS i vintras. Har stora förväntningar på sig.

David Pastrnak gör redan sin femte säsong i ligan trots att han bara är 22 år. Södertälje-tjecken har gjort 174 poäng de två senaste säsongerna i Boston. Imponerande siffror. Ihop med Bergeron och Marchand bildar de en av ligans absolut bästa kedjor sett till spel både i offensiv och defensiv zon.

Rasmus Dahlin, Buffalo, se ovan

Casey Mittelstadt, Buffalo, blixtrande snabb 19-årig center.

Jesperi Kotkaniemi, forward, nyss fyllda 18 år med ett kanonskott för fansen i Montreal att se fram emot något åtminstone.

Brady Tkachuk, 19-årig forward, bror till Matt och son till Keith, kommer till Ottawa efter att ha vunnit NCAA-titeln med Boston i våras.

Mest spännande lag?

Toronto. Talangfabriken under Mike Babcocks ledning har nu också fått en superstjärna i John Tavares i laget. Vad kommer den nya omgivningen att betyda för John och vad kommer han att betyda för omgivningen? Dags också för Auston Matthews att ta ytterligare kliv och sker det har Toronto en toppduo på väg mot Pittsburghs höjder (Crosby/Malkin). Längst bak finns också Frederik Andersen, van att rädda segrar till sitt lag, då fortfarande försvaret är lagets svaga del. Vill till att offensiven gör sitt och håller pucken lika bra inom laget som i fjol, för det kan krävas många mål för att vinna.

Skrällvarning?

Florida. Har ett ungt talangfullt lag som underpresterat. Förstakedjan med Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau och Jevgenij Dadonov har potential att vara en av ligans bästa. Med nya Mike Hoffman och Troy Brouwer tillfördes ännu mer offensiv, men också rutin från att gå långt i ett slutspel. James Reimer som ny målvaktpolare till Roberto Luongo utsöndrar massor av rutin. Frågetecknet är försvaret, nu när det verkar ha blivit lugn och ro i ledningen igen. Är laget ändå så starkt att det kan utmana divisionens topptrio?

Lag som floppar?

Montreal. Igen. Mesta mästarlaget är i en kris. Efter att Alex Galchenyuk flyttade till Arizona och Max Pacioretty till Las Vegas kan man undra vem som ska göra målen i laget. Centerpositionen fortsätter vara svag även om Max Domi plockats in och tjecken Tomas Plekanec är tillbaka efter blott 24 matcher i Vegas förra säsongen. En annan centerplats är given för leksingen Jacob de la Rose. På backsidan måste laget också klara sig utan en åldrande Shea Weber till december. Tidigare så hyllade målvakten Carey Price spelade 49 matcher ifjol och hade ett snitt på 3,11 insläppta mål per match. Ja, ni förstår att det är kris i den stolta hockeystaden.

Lagen till slutspel?

1) Tampa

2) Toronto

3) Boston

4) Florida

Kandidat till Stanley Cup-finalen?

Tampa

Dags för ny säsong och nya watchpartyn under bar himmel kommande vår och försommar här i Tampa. Här från Ybor City i maj när Lightning vann match 5 med 3-2 i Washington och tog ledningen med 3-2 i matcher i Conference-finalen.

Slutkommentar

Bara Pittsburgh har spelat fler slutspelsomgångar senaste fyra säsongerna än Tampa. Bara Pittsburgh och Washington har spelat fler slutspelsmatcher under samma period än Tampa. Pittsburgh har vunnit Stanley Cup två gånger och Washington en. Även om det inte finns en given ”turordning” för att vinna Stanley Cup har Tampa Bay Lightnings spelare sannerligen samlat ihop till det. Laget tog näst mest poäng i fjol, men gjorde mest mål. Laget hade åtminstone blivande mästarna Washingtons ena skuldra i mattan när de ledde med 3-2 inför match 6 hemma i Conference-finalen, utan att kunna knyta till säcken. Nu återvänder samma lag igen, men med en genomtränad Stamkos, en Michal Sergatjev som borde kunna ta ett ännu större offensivt ansvar, en Kutjerov som kan vinna poängligan och en Vasiljevskij i mål som kan ta hem Vezina Trophy. Då har jag inte ens nämnt att Victor Hedman kan ta sin andra Norris Trophy. Tampa är ett komplett lag, med samma cup-hunger Washington visade i slutspelet i våras.

I Atlantic kommer de att utmanas främst av Toronto som i John Tavares och Mitch Marner har ett potentiellt radarpar av världsklass. Men laget har så mycket mer offensivt. Centeruppsättningen är i Pittsburghklass med Tavares, Auston Matthews, Nazem Kadri (med två raka 32-målssäonger), samt nytillskottet från Skellefteå Pär Lindholm. Då gör det inte så mycket att laget tappade fjolårets skyttekung James van Reimsdyk till Philadelphia. Oron är inte heller panikartad att fjolårets poängligetrea i laget William Nylander ännu inte skrivit nytt kontrakt. Lagets svaga del, försvaret, uppvägs till viss del av att laget är oerhört bra på att hålla pucken inom laget. Och de har en strålande målvakt längst bak i Frederik Andersen.

Boston har en strålande förstakedja, men bakom den är det rätt tunt framåt. Skador på Bergeron, Marchand eller Pasternak kan bli ödesdigra för laget. Försvaret är traditionellt fortsatt starkt där unga spelare börhar ta över bredvid 40-årige Zdeno Chara. Och Tuukka Rask i mål har fått en mycket bra backup i Jaroslav Halak.

Florida kan utmana Boston om den sista säkra slutspelsplatsen med sitt talangfulla lag, även om de lär få sikta in sig på ett wild card.

Buffalo kan mycket väl ta femteplatsen. Det är inte bara för att Rasmus Dahlin kommit. Tidigare stjärnan Jack Eichel har sett uppgiven ut ibland. Nu kommer ha få spela med Jeff Skinner. Det kommer lyfta både Jack och laget. Conor Sheary kliver in från Pittsburgh där han varit med och vunnit Stanley Cup, Patrik Berglund kommer in med storlek och Vladimir Sobotka med en hel del rutin. Den osäkra posten i ett i övrigt upplyft lag är målvaktsplatsen. Linus Ullmark och Carter Hutton är det nya paret. Kan Ullmark slå igenom här på samma sätt som han gjorde i SHL är det dock heller inget problem.

Detroit får ta den här säsongen som ett sätt att försöka gå vidare efter att Henrik Zetterberg avslutat sin säsong. Det lär också bli sista säsongen för Niklas Kornwall, hur mycket han nu kommer att spela. Dylan Larkin gjorde en bra säsong i fjol och nu är det han och Gustav Nyquist som ska spela ledande roller. Utvecklande för dem.

Ottawa kan vara glada att de spelar i samma Division som Montreal. Det är deras enda hopp att inte komma sist. För i Ottawas fall verkar det som att klubben slagit i botten och med ett ungt lag kan börja sikta uppåt. I Montreals fall är det nog det lagets fans, och de är många, har att se fram emot den här säsongen. Slå i botten alltså…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.