Premiären: Tre superintressanta svenska debuter på västkusten

Tampa. Äntligen NHL-premiär och redan första kvällen får vi se två svenska debutanter. Pär Lindholm är en av centrarna i offensivt starka Toronto. Men störst intresse riktas givetvis mot Rogers Arena i Vancouver där fjolårets svenska hockeykung Elias Pettersson spelar sin första NHL-match.

Lite kort om svenskarna premiärkvällen:

Washington-Boston

Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos fick sina Stanley Cup-ringar i måndags. Före matchen kommer baneret som talar om att Washington Capitals vann Stanley Cup säsongen 2017-18 att hissas upp i taket i Capital One Arena. Alla tre svenskarna spelar i mästarlaget. Bäckis i andrakedjan med T.J. Oshie och förre Linköpingsspelaren Jakub Vrana. Burra i tredjekedjan med Lars Eller och Chandler Stephenson. Djoos i första backparet ihop med John Carlson.

Tom Wilson finns inte heller med i Washingtons lag. han blev på onsdagen avstängd 20 matcher för den fula tacklingen på St. Louis fjärdecenter Oskar Sundqvist. Bra markering av NHL.

Joakim Nordström debuterar för sin nya klubb Boston.

Vancouver-Calgary

Fem svenskar i hemmalaget då eran efter Sedinarna inleds. Allt talar för att Elias Pettersson får sällskap av Loui Eriksson. Förväntningarna är enorma på Elias, som också lär få en massa tid i powerplay. Alexander Edler finns som vanligt i backuppsättningen och Jacob Markström startar i mål. Anders Nilsson vaktar båsdörren.

I gästande Calgary debuterar Elias Lindholm i sitt nya lag efter flytten från Carolina i en av de två toppkedjorna. Där återfinns också Mikael Backlund.

Toronto-Montreal

I hemmalagets första match i det som säkert kommer att kallas Tavares-eran gör kanadensaren med namn John i förnamn NHL-debut för sitt nya lag. Han spelar center i andrakedjan mellan Zach Hyman och Mitch Marner. Auston Matthews är center i toppkedjan mellan Patrick Marleau och Tyler Ennis. Den senare har plockats in i väntan på att William Nylander ska skriva på ett nytt kontrakt. Nya toner hördes från klubbens president Brendan Shanahan under onsdagen. Han hänvisade till sin tid i Detroit, där spelarna höll igen på lönekrav för att kunna behålla ett cup-utmanande lag. En uppmaning riktad till Nylander, men också andra stjärnor som ska skriva kontrakt inom de kommande åren.

I fjärdekedjan begår Skellefteåcentern Pär Lindholm sin NHL-debut. För fem år sedan spelade han division 1-hockey med Piteå. Han får med sig finländaren Kaspari Kapanen ochAndreas Johnsson. Den senare spelade nio matcher i ligan och sex i slutspelet förra säsongen.

I Montreal finns inte centern Jacob de la Rose med i premiärtruppen. Noterbart är också att backen Karl Alzner, som spelat 622 raka matcher, får sin svit bruten. Han är petad.

San Jose-Anaheim

Nattens andra svenska debutant är Isac Lundeström i Anaheim, men han får faktiskt ursäkta. Den mest intressante svensken på isen är givetvis hemmalagets Erik Karlsson. Han bildar backpar med Marc-Edouard Vlasic. Brent Burns får med sig svensk-amerikanen Joakim Ryan. Återstår att se vad San Jose gjort med sitt powerplay. I genrepet mot Vegas fungerade det inte alls. Visserligen gjorde Erik sitt första mål i hajtröjan i pp, men laget släppte också in tre mål o boxplay då allt fokus var på anfall. Det får inte ske igen nu när det handlar om poäng. Ska de dela på Karlsson och Burns eller hur blir det?

Backen Tim Heed finns också med i premiärtruppen, liksom forwards Marcus Sörensen och Melker Karlsson.

I Anaheim får Isac sällskap av Jakob Silfverberg i toppkedjan med Ryan Getzlaf och Rickard Rakell. Hampus Lindholm och Marcus Pettersson är backar. Nye Pontus Åberg från Edmonton finns också med i truppen. Med tanke på alla skador finns det en chans att stockholmaren också får speltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.