Marchand stal showen när Rasmus Dahlin debuterade i NHL

Tampa. Draftettan Rasmus Dahlin debuterade i NHL inför hemmapubliken i Buffalo. Hans debut var ingen succé. Det var en fullt godkänd första match, där i stället ett revanschhungrigt Boston, med Brad Marchand i spetsen, stal showen.

Buffalo-Boston 0-4

Sveriges första draftetta sedan Mats Sundin 1989 Rasmus Dahlin får vänta på sitt första NHL-mål. Hans första framträdande inför en utsåld hemmaarena visade dock vad fansen har att vänta sig av svensken. 18-åringen från Trollhättan fick näst mest speltid efter backkollegan Rasmus Ristolainen. 22.37 för en debutant i första matchen visar vad lagets ledning hoppas av honom. Vi fick inte se några offensiva uppåkningar djupt ner i anfallszon. Vi fick däremot se att Dahlin kan få det tufft framför eget mål. Men utöver det imponerade han stort på hur han försvarade sin egen blålinje. Många av hans pass satt på medspelarnas klubblad och hans förmåga att röra sig snabbt i alla riktningar är närmast magisk. Hur gör han?

Man ska också komma ihåg att Rasmus Dahlin debuterade i ett veritabelt nybygge. Elva av nattens spelare mot Boston, inkluderande båda målvakterna, är nya i förhållande till premiären för ett år sedan. Klart det kommer att ta ett tag innan coachen Phil Housley får ihop allt. Nya Patrik Berglund inledde till exempel med Conor Sheary och Tage Thompson. De också nya i Buffalo. Inför tredje perioden rörde Hausley om en hel del i lagets kedjor. Laget skapade också en hel del även om chanserna inte var högkaratiga. Buffalo vann skottförsöken med 62-45. Skott på mål var 32-26. Ändå gjorde Buffalo inte ett enda mål.

Till det ska läggas att laget ställdes mot ett Boston som åkt på en smäll med 0-7 kvällen innan i Washington. Det var ett supertaggat Boston där förstakedjan var ostoppbar. David Pasternak och Patrice Bergeron gjord evar sitt mål och tredje länken i kedjan Brad Marchand assisterade till alla fyra. I mål stod också Jaroslav Halak, som fick hoppa in efter Tuukka Rasks fem insläppta mot Washington i onsdags. Han storspelade.

Lösningen på Buffalos svaga offensiv är kanske att släppa lös Rasmus Dahlin lite mer framåt. De får en ny chans hemma mot New York Rangers på lördag.

Pittsburgh-Washington 7-6 efter förlängning

Det svänger om Stanley Cup-mästarna. Efter 7-0 på Boston i onsdags föll laget natten till fredagen svensk tid med 6-7 borta mot antagonisterna Pittsburgh. Kris Letang avgjorde i förlängningen med sitt andra mål i matchen, framspelad av Jevgenij Malkin och Phil Kessel. Legn följdes åt fram till Malkin gjorde 6-4 en bit in på tredje perioden. Men på 21 magiska sekunder jämnade T.J. Oshie egenhändigt ut matchen med sina två mål fram till 6-6.

Nicklas Bäckström hade en assist i Washington, liksom Patric Hörnqvist i Pittsburgh.

New York Rangers-Nashville 2-3

Filip Forsberg inledde säsongens målskytte i Nashville. Efter 3.54 i andra peridoen gjorde han 1-0 på Henrik Lundqvist i Madison Square garden. Strax efter kvitterade Jesper Fast, men Mattias Ekholm assisterade sedan till både 2-1 och 3-1 i tredje perioden innan Mats Zuccarello och Mika Zibanejad låg bakom förarbetet till tröstmålet som fastställde slutresultatet till 2-3 sett med hemmalagets ögon. Lundqvist gjorde 30 räddningar och blev matchens andra stjärna.

Vegas-Philadelphia 2-5

Wayne Simmonds är tillbaka i Philadelphia, som inledde med seger borta mot Stanley Cup-finalisterna Vegas. Simmonds, som spelade skadad stora delar av förra säsongen, svarade nu för två mål och bidrog till att få Marc-André Fleury utbytt. Två svensk mål blev det också, fast William Karlsson, förra säsongens svenska skyttekung med 43 mål, gjorde inget. I stället var det Oskar Lindblom, som kvitterade Vegas inledande ledning. Sedan bidrog också backen Robert Hägg med både en assist på Simmonds första mål och satte själv 4-1. Pierre-Edouard Bellemare tröstmålade till 2-5 i boxplay i tredje perioden.

Dallas-Arizona 3-0

Dallas inledde säsongen med 3-0, Jamie Benn med två assist och John Klingberg ett mål, när Arizona rasade ihop på 1.36 i andra perioden. Det var nämligen då matchen alla mål kom.

Colorado-Minnesota 4-1

Carl Söderberg gjorde både mål och hade en assist i premiären. Patrik Nemeth och Gabriel Landeskog var sin assist i vinnarlaget.

St. Louis-Winnipeg 1-5

St. Louis gjorde en bra match i premiären hemma mot Winnipeg. Men Connor Hellebuyck var rena väggen. Efter 41 räddningar kunde Winnipeg vända hem med en 5-1-seger. Patrik Laine inledde Winnipegs målskytte den här säsongen med 1-0 i powerplay bara drygt fyra minuter in i matchen.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.