Grönborg: ”En större chansning att ta in collegecoacher än mig”

Rikard Grönborg flyttar till USA efter två raka, kan vi tre också, VM-guld med Tre Kronor. De två mästarårgångarna har varit späckade med NHL-spelare, så Grönborg har redan en hel del rutin av att jobba med spelare från ligan. Han kan bli den fjärde coachen född i Europa, som tar över ett NHL-lag.

Så här skrev jag för drygt en månad sedan i min blogg Solsken och alligatorvarning https://dagensnhl.com/2018/09/06/hedman-fyra-i-hela-nhl-och-berglund-i-ny-roll-i-buffalo/:

”Grönborg mot NHL

Johan Garpenlöv tar över som förbundskapten för Tre Kronor nästa höst. Då flyttar nuvarande kaptenen Rikard Grönborg tillbaks hit till USA. Han är gift med en amerikanska och har bott här i tio år innan han flyttade tillbaks till Sverige. Efter dubbla raka VM-guld och ett gott anseende i NHL är nu Grönborg ryktenas man att bli första svensk som coachar ett lag i världens bästa liga. Bara tre coacher från Europa har haft huvudansvaret i en NHL-klubb: Johannes ”Johnny” Gottselig, Chicago 1944-48, från Sovjet, Alpo Suhonen, Chicago 2000-01, Finland, och Ivan Hlinka, Pittsburgh 2000-01, Tjeckien.”

Nu argumenterar min förre DN-kollega Magnus Nyström för Rikard Grönborgs betydligt modernare ledarskap i konservativa NHL. Bra läsning här: https://www.expressen.se/sport/kronikorer/magnus-nystrom/darfor-borde-gronborg-bli-huvudtranare-i-nhl-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.