Succérookien: ”Försöker vara finurlig och vinna situationen”

Alla vill prata med NHL:s hetaste rookie Elias Pettersson.

Tampa. Elias Pettersson kom till NHL med högt ställda förväntningar. Han har levt upp till dem och är nu ligans hetaste rookie. Efter att ha vunnit nästan allt i Sverige förra säsongen byggs nu Vancouvers nya lag kring honom.

– Jag har inte lika mycket muskler som motståndarna, men med det lilla jag har försöker jag alltid vara finurlig och vinna situationen, säger Elias som gjort fyra mål och tre assits på de fyra första NHL-matcherna.

Ingen annan svensk tonåring är i närheten av de meriter Elias Pettersson hade när han för drygt en vecka sedan debuterade i NHL. VM-guld, SM-guld, utsedd till SHL:s och slutspelets mest värdefulle spelare och seger i poängligan. Det är väl bara Peter Forsberg som kan konkurrera med det när han debuterade. Men han gjorde det som 21-åring. Elias är 19.

I eran efter Daniel och Henrik Sedin är det kring Elias Pettersson Vancouver bygger sitt nya lag. Men där finns också talang som fjolårets succérookie Brock Boeser, 21 år, Bo Horvat, 23, Jake Virtanen, 22, Nikolaj Goldobin, 23 och Brendan Liepsic, 24.

Loui Eriksson är med sina 33 år äldst i laget nu. Han har en viktig roll i samma kedja som 19-årige Elias på hans väg att skolas in som fullfjädrad NHL-stjärna.

– Har alltid känts som jag varit ung. Plötsligt är jag äldst. Det går fort. Men det är en tuff utmaning vi har nu. Det är ett ungt lag och säsongen är lång. Det är utmaningar hela tiden.

Men heller inga större förväntningar, är det skönt?

– Både och. Vi har ju ingen press på oss, men vi äldre vill ju vinna och gå långt, helst vinna allt.

Med Elias Pettersson i spetsen vill de unga det också. Vinner man så mycket som Elias gjorde förra säsongen har man inte bara talang. Då är man också begåvad med en otrolig vinnarskalle. Men också mod, för trots en ganska tanig 19-årig kropp ger han sig utan fruktan in i närkamper både framför motståndarnas mål och det egna.

Trots att du väger ganska lätt i vissa situationer ger du dig in i de heta lägena, även i försvarsspelet. Tvekar du inte ens nu när du är i NHL?

– Det är ett lagspel. Bra försvar leder till bra anfall, så jag försöker alltid göra det bästa av situationen. Är det backcheck gör jag det fullt ut också. Jag har alltid vägt mindre och har inte lika mycket muskler som motståndarna, men med det lilla jag har försöker jag alltid vara finurlig och vinna situationen.

Kloka ord av en ung spelare.

När jag påminner om slutsekunderna mot Carolina i tisdags, där han stående på knät försvarade det egna tomma målet som målvakt, vill han inte prata om det.

– Den matchen är glömd redan. Vi förlorade ju, säger han bara.

Så här beskriver Loui Eriksson första intrycket av Elias och hur det är att spela med honom:

– Han har gjort det jäkligt bra alltså. Redan på träningslägret såg man vilken skicklighet han har, en väldigt smart spelare och med tanke på att han inte är en av de största tänker han hockey väldigt bra. Han har ett grymt skott och kan skapa yta för sig själv. De där småpassen är också grymma att se.

– Han kommer att vara bra i många, många år, svarar Loui Eriksson, som också har Nikolaj Goldobin i samma kedja.

På isen klarar sig Elias strålande. Det har han visat när han fått massor av förtroende av lagledningen. I powerplay matchas han exempelvis med Alexander Edler, Boeser, Horvat och schweizaren Sven Baertschi.

NHL-veteraner brukar vara rätt tuffa mot uppskrivna unga talanger. Har du märkt något av det än?

– Nej, det har varit lugnt, svarar han utan att blinka.

Och om mottagandet i Vancouver, som inför säsongen blev av med sina två bästa i klubbens historia, säger han så här:

– Jag har blivit behandlad sjukt bra. Nästan för bra. De är nästan för snälla ibland. Bra killar allihop.

– Det gjort det enklare för mig att ha fyra andra svenskar i laget. Dels att inte bara behöva prata engelska hela tiden och så vet de ju att jag är rookie. Alltid bra att kunna fråga dem om allt.

Speciellt med Loui har han haft ganska intensiva pratstunder i båset under matcherna. Då pratar de svenska med varandra avslöjar Elias. Allt för att det inte ska bli några missförstånd.

Intervjuerna på engelska klarar han strålande.

– Det går jättebra. De vet att det inte är mitt förstaspråk, men jag tycker jag kan hockeyspråket bra ändå.

Föräldrarna från Sundvall var över och såg de två första hemmamatcherna. Nu har de åkt tillbaka till Sverige och lämnat sin 19-årige son i en lägenhet som klubben äger.

– Ska förmodligen skaffa egen lägenhet när vi kommer hem efter den här turnén.

Han har dock storebror, 22-årige Emil kvar på den här sidan om Atlanten. Han gör sin andra säsong i AHL med Admirals i Milwaukee. En trygghet för 19-åringen:

– Det var sju tidszoner mellan oss förra året, så det är klart det är bra att ha han närmare. Vi har en hel del kontakt på telefon.

Hur var känslan inför debuten?

–  Jag tänkte, fan det här har jag längtat efter i hela livet. Nu är jag här. Då är det bara att försöka göra så mycket som möjligt av det och visa att jag vill vara här. Trodde jag skulle vara mer nervös, men det var lugnt. Kändes bara kul att äntligen få göra debut.

Nu har du spelat fyra matcher och gjort sju poäng. Inför lördagens match mot Florida leder du svenska poängligan och ingen annan rookie har heller gjort så många poäng. Efter fyra matcher är han också Vancouvers näst bästa rookie genom tiderna. Bara Thomas Gradin är värre i klubben och bland svenska nykomlingar över huvud taget, med sina åtta poäng 1978. Men efter sig har Elias spelare som Mats Sundin och Daniel Alfredsson som startade sina NHL-karriärer med fem poäng var på de fyra första matcherna.

Hur vassa var då bröderna Daniel och Henrik Sedin när de kom till ligan? Jo, de gjorde två poäng var på sina första fyra matcher. Elias har alltså fyra mål och tre assist redan.

Själv har han en oerhört distanserande inställning till poängproducerande:

– Jag fokuserar inte på att göra poäng utan på att göra en bra match. Då kommer poängen. Jag försöker alltid koncentrera mig på att spela min bästa hockey och då brukar poängen komma. Tidigare år när jag tänkt för mycket på det, då har jag gjort sämre matcher också.

Det är offensivt han ska tillföra till det här nya Vancouverlaget, men än har han inte fått så mycket förhållningsorder från coachen Travis Green.

– Det har ju gått bra, så det har inte varit mycket snack med tränaren nu. Han har gett mig utrymme och sagt att jag får lära mig.

Mot Tampa senast i torsdags, där det blev seger med 4-1 och Elias styrde in 1-1 med vänstra höften, spelade han 16.48 varav 5.07 var i powerplay. Han agerade spelfördelare till höger, men när han inte hade pucken stod han beredd med klubban lyft för att skjuta ett av sina snabba, hårda och välriktade skott.

Hur upplever du skillnaden mellan NHL mot SHL?

– Skickligheten är såklart den stora skillnaden. Mindre rink också, men det är jag van vid, så det känns inte som så stor skillnad. Spelet går snabbare och det är ännu större intresse, speciellt då i Kanada och Vancouver. Mäktigare helt enkelt att spela i NHL, svarar han och drar lite på munnen.

Förväntningarna och det han redan visat upp har gett hockeyfansen i Vancouver nytt hopp efter Sedinarna, som får sina nummer 22 och 33 pensionerade nästa säsongen. En del har redan jämfört Elias med spelgeniet Henrik Sedin.

Hur tar du en sådan jämförelse?

– Alla vet ju hur bra de två var och vad de betydde för Vancouver. Men det är klart sjukt roligt att bli jämfört med han.

Elias Pettersson har allt som krävs för att bli en riktigt stor stjärna i NHL. Tampas förre forward Brian Bradley, kanadensare som spelade sex säsonger i klubben 1992-98 och sedan blev kvar i Tampa, kommer fram till mig på morgonvärmningen inför matchen här också säger:

– Han ser lite tunn ut, men med lite muskler kommer det att vara en helt annan spelare när han är 22-23 år.

Trefaldiga Stanley Cup-mästaren med Montreal Brian Engblom, expertkommentator på Fox, kommer också fram och pratar om ”den nya svenska stjärnan.

– Jag är mest imponerad av hans skott, säger han med ett nöjd konstaterande.

Sedinarna må ha pensionerat sig, men det är redan en ny svensk i laget som det snackas om runt om i NHL. Ikväll får publiken i Sunrise norr om MIami se ”den nya svensken”.

En reaktion på ”Succérookien: ”Försöker vara finurlig och vinna situationen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.