Svenskar visade vägen, Dahlin yngste målskytt och Elias skadad

Tampa. Draftettan Rasmus Dahlin fick göra sitt första NHL-mål och Elias Pettersson förlängde sin svit med sitt femte mål. Men Vancouvers superrookie hälsades också välkommen till NHL med en ful tackling mot Florida. Här i Tampa var det ketchupeffekt och i Nashville visade svenskar vägen till en klar seger.

Florida-Vancouver 2-3

Vancouver fortsätter plocka skalper på bortais. Efter segern här i Tampa i torsdags vann laget också mot Floridas andra lag. Elias Pettersson förlängde sin svit med poäng i fem raka matcher med sitt femte mål till 1-1 i powerplay i mittperioden. I tredje blev han dock fult upptryckt mot sargen bakom mål av Mike Matheson. Elias blev liggande på isen innan han fick hjälp till båset och gick därefter direkt in i omklädningsrummet. Han återkom aldrig i matchen. Vancouvers coach Trevor Green var inte alls glad efter matchen, trots att Bo Horvat avgjorde till 3-2 i tredje framspelad av Alexander Edler. ”Dirty” betecknade han Mathesons tackling. Anders Nilsson gjorde en ny kanonmatch i målet med 24 räddningar.

Bara hoppas att Elias är okej efter smällen. Efter matchen diskuterades det kring Vancouvers problem att skydda unga talanger. Brock Boeser åkte på en ful smäll förra säsongen utan åtgärd. Inget hände ny heller för att på NHL-manér markera att ingen ska röra Elias.

Här kan ni läsa intervjun jag gjorde med Elias i torsdags, där han bland annat tyckte han blivit bra behandlad så långt av motståndarna: https://dagensnhl.com/2018/10/13/succerookien-forsoker-vara-finurlig-och-vinna-situationen/

Arizona-Buffalo 0-3

Efter bara 2.45 åkte Jeff Skinner igenom och serverade pucken bakåt till Rasmus Dahlin som bara hade att slå sin första puck i ett tomt mål i en NHL-match. Därmed blev draftettan från i somras den yngsta svenska målskytten genom tiderna i ligan vid en ålder av 18 år och 183 dagar. Elias Lindholm, med 18 år och 312 dagar, var äldst innan. Buffalo vann en viktig match på bortais och Dahlin får ursäkta, en annan svensk var matchvinnaren. Linus Ullmark tog alla 36 skotten han fick på sig. Hans första nolla i NHL i sin 27:e match.

Tampa-Columbus 8-2

Efter två matcher med okej försvarsspel och strålande boxplay, men uselt anfallsspel, handlade det om ketchup här i Amalie Arena i säsongens tredje match. Ni vet läget där allt kommer på en gång. Victor Hedman visade vägen med 1-0 efter exakt 60 sekunders spel. Sedan rullade det på fram till 3-0 i första perioden mot Columbus. Gästerna hade mittdelen och reducerade till 2-3, sedan Alexander Wennberg spelat fram till 1-3. Men i slutet av perioden gjorde Brayden Point 4-2 och sedan 5-2 i början på tredje och då var det klart. Nikita Kutjerov, som inte haft många rätt hittills den här säsongen, fick också göra mål till slut. Han satte 7-2 på sin landsman Sergej Bobrovskij. J.T. Miller fastställde slutresultatet med 0,2 sekunder kvar av matchen. Anton Strålman fick en assist på den.

Victor Hedman var en av isens hetaste. Förutom vanligt Norris Trophy-spel och mål, var han också utvisad. Tre gånger till och med.

Du var extremt het i kväll.

– Ja, tyvärr. Första är ju bara otur. Ska försöka ställa om och han åker in i min klubba. Andra tappar jag klubban och låser upp han på nåt sätt, med det är sånt som händer. Det går snabbt ibland.

Kändes det som lite islossning ikväll?

– Ja, det var skönt. Känns bra offensivt och vårt pk var ju fantastiskt igen. Fem insläppta mål på tre matcher med målvakten i målet, det är vi också nöjda med. Vi måste vara bra defensivt för att ha en chans att vinna.

Skönt också att göra första målet för säsongen och visa vägen för laget?

– Ett viktigt mål för att få fart på oss. Skönt få det första. Johnson, Palat och Kutjerov gjorde ett bra jobb att få pucken på mål. Sen såg Johnson mig bra där och jag kunde få in den.

Victor menar att spelet kom redan mot Vancouver i torsdags, men Anders Nilssons storspel stoppade Tampa då.

– Vi fick in puckar, men inte folk framför honom. Gillade verkligen sättet vi spelade på då och det tog vi med oss in i den här matchen. Två viktiga poäng för oss och givetvis skönt också med alla målen. Nu känns det också som att vi är inne i säsongen. Vi fick fem dagars uppehåll efter premiären och det är svårt att hitta in i rutinerna igen.

Nashville-New York Islanders 5-2

På 4.24 i första perioden mellan 15.26 och 19.50 punkterade en trio svenskar matchen i Nashville. Calle Järnkrok inledde med sitt första för säsongen. Filip Forsberg fortsatte med sitt andra och Viktor Arvidsson ökade på till 3-0 med sitt tredje. Arvidsson hade också en assist på Filips fullträff. Forsberg blev tvåmålsskytt, nu assisterad av Mattias Ekholm till en säker tvåpoängare. Arvidsson matchens första stjärna och Forsberg den andra. Robin Lehner i Islanders kasse hade ingen kanonkväll.

Washington-Toronto 2-4

Inte Bara Dahlin gjorde sitt första NHL-mål i natt. Pär Lindholm hade flyttats upp till tredjekedjan. Han tackade för det med att göra 2-2 på sin första fullträff i NHL. Toronto vände och vann, sedan Auston Matthews gjort sitt tionde mål på sex matcher i höst.

Colorado-Calgary 2-3

Elias Lindholm gjorde sitt fjäre mål i Calgary och räddade laget till förlängning i Denver. Johnny Gaudreau avgjorde bara 46 sekunder in i OT när Calgary vände 0-2 till 3-2. Mikael Backlund och Gabriel Landeskog hade var sin assist för respektive lag.

Dallas-Anaheim 5-3

Gästerna inledde med att 3-0. Jakob Silfverberg inledde målskyttet på pass från Hampus Lindholm, som assisterade till 3-0. Däremellan fick Isac Lundeström sin första assist till 2-0. Men därefter vände hemmalaget på allt. Dallas gick från 0-3 till 4-3 på 6.32. John Klingberg assisterade Alexander Radulov till 1-3 i powerplay och sköt själv 4-3, som blev segermålet. Klingberg blev matchens andra stjärna.

New York Rangers-Edmonton 1-2

Mika Zibanejad gjorde sitt första för säsongen i eftermiddagsmatchen i Madison Square Garden. Men Connor McDavid med ett mål och en assist gav Edmonton lagets första seger i höst. Henrik Lundqvist motade 25 av 27 skott.

Boston-Detroit 8-2

David Pastrnak gjorde sitt andra hattrick i NHL när Boston körde över Detroit. Patrice Bergeron hade hattrick i assist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.