Det var en vecka där Elias Pettersson stod i centrum

Mycket har handlat om Elias Pettersson senaste veckan.

Solsken

Elias Pettersson

Fem mål och tre assist på sina fem första NHL-matcher. I topp på svenska poängligan och även den för rookies i hela ligan. Elias Pettersson har verkligen levt upp till de högst ställda förväntningarna. Poängskörden är bättre än vad Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson eller Sedinaran inledde sin NHL-karriär med. Bara en spelare har inlett bättre de senaste 20 åren, Jevgenij Malkin med 5+4 2006. Övriga med åtta poäng är Will Butcher, New Jersey 0+8 2017, Auston Matthews, Toronto, 5+3 2016, Tomas Hertl, San Jose, 7+1 2013 och Sidney Crosby, Pittsburgh, 2+6 2005.

Om ni inte läst min intervju med honom från i torsdags, så finns den här: https://dagensnhl.com/2018/10/13/succerookien-forsoker-vara-finurlig-och-vinna-situationen/

Rasmus Dahlin – yngst och näst yngst

Buffalos 1-0 borta mot Arizona var Rasmus Dahlins första mål i NHL. Därmed blev han den yngsta svensken genom tiderna att göra mål i världens bästa liga. Han var 18 år och 183 dagar då. Elias Lindholm var yngst tidigare. Han var 18 år och 312 dagar. Övriga svenska 18-åringar som gjort NHL-mål är: Gabriel Landeskog (324 dagar), Victor Hedman (352) och Adam Larsson (364).

När hans första assist kom, mot Colorado, blev han den näst yngste svensken i den kategorin efter Mika Zibanejad. Han var nio dagar yngre än Rasmus när han hade en assist för Ottawa 7 oktober 2011.

Dahlin hyllas med sång

Rasmus Dahlin är så stor redan att han fått en egen hyllningssång. En tolkning av Dolly Partons ”Jolene”. In och lyssna här: https://hockeynews.se/articles/4393/

Auston Matthews

Bara en spelare de senaste 30 åren har gjort fler än tio mål på sina första sex matcher en säsong. Det är Mario Lemieux. Auston Matthews sköt sitt tionde för säsongen i lördags mot Washington (seger 4-2). Förra säsongen behövde Matthews 60 matcher för att göra tre powerplaymål. Den här säsongen har han öppnat med fyra på de första sex matcherna. Var ska det sluta?

Morgan Rielly

Matthews framfart i säsongsstarten har också med backen Morgan Rielly att göra. Många av framspelningarna till Auston har kommit från Morgans klubba. Tre mål och tio assist är en start på säsongen ingen sett maken till sedan Bobby Orr 1973. Bara en back genom tiderna lär ha startat ännu bättre. En viss kanadensare vid namn Harry Cameron. Han spelade för Toronto Arenas och gjorde nio mål och fem assist på sina fem första matcher 1917.

Ullmarks första nolla

När Linus Ullmark stoppade alla 36 skotten från Arizona i lördags var det inte bara hans första NHL-nolla. Han blev den 20:e svenska målvakten att hålla nollan. Det var också 200:e gången en svensk keeper gjorde det.

Buffalo

När Buffalo slog Vegas i måndags var det första gången på 2 081 dagar laget hade fler segrar än förluster under en säsong. Senast det inträffade var alltså 25 januari 2013.

Carolina

Hurricanes har den bästa starten i ligan sedan klubben flyttade till Raleigh 1997. Fyra segrar på fem matcher och ännu ingen förlust under 60 minuter.

Steen meste spelaren bland aktiva

När Sedinarna och Henrik Zetterberg slutat, vilken spelare av de aktiva svenskarna har spelat flest matcher? Svaret är Alexander Steen. Han är uppe i 903 nu. 253 i Toronto och resten i St. Louis. Därefter kommer Niklas Kronwall, Detroit, 876, Loui Eriksson, Vancouver, 845, Nicklas Bäckström, Washington, 820 och Alexander Edler, Vancouver, 763.

Då ryckte Markström in

På morgonvärmningen före bortamatchen mot Tampa fick Vancouvers målvakt Jacob Markström syn på en ung supporter på läktaren. Han var iförd Vancouvertröja, målvaktsmask och en klubbhandske. Men han hade bara en liten souvenirklubba, man kan köpa hos alla NHL-klubbars egna affärer. Då skickade Markström över en riktig målvaktsklubba till den lilla överlyckliga killen. Här kan ni se det: https://www.nhl.com/news/vancouver-canucks-jacob-markstrom-gives-young-fan-stick/c-300878766

Bellemare rakade huvudet

Pierre-Edouard Bellemare, den sympatiske fransmannen som är halvsvensk efter alla år i Leksand och Skellefteå, visade i veckan sitt stöd för kampen mot bröstcancer genom att raka sitt huvud. Se det här och läs hans kommentarer: https://www.nhl.com/news/pierre-edouard-bellemare-short-shifts/c-300827544?tid=281396148

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Tilltaget mot Elias måste bestraffas

Florida-backen Mike Matheson gillade inte att bli bortgjord av en tanig svensk tonåring. Hämnden kom strax efter när han tacklade upp Elias Pettersson i sargen bakom egna målet och sedan vräkte han svensken i isen med huvudet före. Bilderna när Elias försöker ställa sig upp var osmakliga att se. Matheson kom undan utvisning, men i dag måndag väntar förhör med honom. I Nordamerika ojas det i vanlig primitiv NHL-ordning också över att ingen i Vancouver hämnades tillbaka.

Rick Nash slutar

En av de stora, inte bara till omfånget har lagt skridskorna på hyllan. 34-årige Rick Nash vann VM-guld 2007, samt OS-guld 2010 och 2014. Ofta som partner till Sidney Crosby. Han vann skytteligan med 41 mål 2004. När han vann skytteligan i VM året efter skrev en svensk kollega om hans genombrott. Säger väl en hel del om kunskapen om NHL, där han redan var en superstjärna. Han spelade 1 060 NHL-matcher och 89 i slutspel. Totalt gjorde han 455 mål och 851 poäng i Columbus, New York Rangers och Boston.

Baksmälla I

Stanley Cup-mästarna Washington föll med 0-6 mot New Jersey. Totalt har laget släppt in 19 mål hittills.

Baksmälla II

Förra säsongen förlorade Stanley Cup-finalisterna Vegas sin andra match efter åtta segrar. I år kom andra förlusten redan i match 3. Förra säsongens jätteskräll har efter sex matcher två vinster och fyra förluster. Och svenske skyttekungen William Karlsson har ännu inte hittat mål.

Baksmälla III

Trist historia det där med Austin Watson i Nashville. Först avstängd 27 matcher för våld mot sin flickvän Jenn Guardino på en bensinstation i Tennessee i juni. Men i veckan fick han avstängningen krympt till 18 matcher sedan flickvännen trätt fram och tagit på sig skulden för det som hände. Samtidigt berättade hon om sitt alkoholmissbruk, som hon haft i flera år. 15 november kan nu Watson göra comeback, borta mot Arizona.

Bara knappt 9 000 i Barclays

8 790 är den lägsta publiksiffran sedan New York Islanders flyttade till Brooklyn. Då vann ändå laget med 4-0 mot ett stjärnspäckat San Jose och Robin Lehner briljerade med 35 räddningar och sin nionde NHL-nolla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.