Hedman och Wennberg om varför det görs så mycket mål

Tampa. Hemmalaget här bidrog till målorgien i börja på säsongen med sitt 8-2 på Columbus i lördags. Det görs allt mycket mål i början av säsongen, men ett par faktorer får folk att hoppas på ett snitt efter hela säsongen på över sex mål per match. Just nu är görs det 6,05 mål i snitt per match.

Under det glada 1980-talet gjordes betydligt mer mål än i dag i NHL. Men tro inte att vi är på väg dit igen.

Nej, säsongsstartens många målrika matcher följer helt i linje med hur det brukar vara. Många lag testar nytt och kan komma fel i sitt försvarsspel i någon match och det ”drar iväg”, som man brukar säga.

Men det finns några faktorer som gör att vi trots allt kan hoppas på många mål åtminstone en bit längre in än vanligt i säsongen. Innan försvarscoacherna får för mycket att säga till om och innan det börjar bli gnetspel om poäng för att ta sig till slutspel.

Efter måndagens matcher var det till exempel 19 lag som hade 20 procent eller högre vad gäller utnyttjade chanser i powerplay. Bäst är Dallas med 54,5. En oerhört hög siffra.

Förra säsongen resulterade 17,88 procent av powerplay i mål de första 50 matcherna. I år var den siffran 20,05 efter 50 spelade matcher.

Bättre powerplay är således en anledning till de många målen. Så här har procentsatsen för gjorda mål med en man mer ökat de senaste säsongerna:

2013-14: 17,89
2014-15: 18,66
2015-16: 18,66
2016-17: 19,10
2017-18: 20,18

Håller powerplay i sig på en hög nivå kan det för första gången sedan 2005-06 bli ett målsnitt per match på över sex mål. Att det var så många mål då handlade också om de betydligt tuffare bedömningarna för spelförstörande grejer.

Innan dess var det 1995-96 ligan upplevde lika många mål i snitt, vilket kan jämföras med det gyllene 80-talet där det gjordes i snitt från 7,34 till 8,02 mål per match.

Efter måndagens matcher har det spelats 80 matcher den här säsongen. Det har gjorts 484 mål. Det betyder att det i snitt gjorts 6,05 mål per match sedan premiären. Totalt stannade snittet på 5,94 mål 2017-18.

Tre av målen i natt var svenska. John Klingberg inledde målskyttet i powerplay för Dallas i Ottawa med sitt fjärde för säsongen. Men hemmalaget vände och vann med 4-1. När Nashville hemmaslog Minnesota efter visst besvär med 4-2 gjorde Mattias Ekholm sitt andra och Filip Forsberg noterades för fjärde fullträffen.

Statistik från SportlogIQ, som redovisas av sportsnet.ca visar också på en annan anledning till många mål. Passen in i slottet har ökat eftersom det visar sig att det är där de flesta målen görs.

Försvarande lag har lärt sig att täcka bort skyttar från blå, som ju fick en jätteyta att använda då blålinjen flyttades närmare mittlinjen.

Passningar in i slottet ökade förra säsongen med drygt 1,5 procent gentemot säsongen innan. Antalet skott därifrån ökade dock med över fyra procent.

Den utvecklingen har bara förstärkts den här säsongen. Så här långt har passen in i slottet ökat med över tio procent. Samma sak gäller skotten från slottet.

Crosspassningarna från sida till sida ökade i fjol med drygt fyra procent jämfört med 2016-17. Hittills i år har de minskat med över nio procent.

Det är alltså en klar strävan mot fler inspel i slottet på bekostnad av crosspassen.

Jag frågade två spelare Alexander Wennberg, forward i Columbus och Victor Hedman i Tampa om de kände igen det här från sin NHL-vardag.

– Klart man försöker hitta slottet för det är ju därifrån man har störst chans att hitta målet. Det är ingen hemlighet. Det är något man försöker hela tiden, att få pucken in dit. Samtidigt är backarna så bra nu att blir det inget skott kan det bli en snabb spelvändning i stället. Det går fort därute, understryker Wennberg, som i alla fall hade en assist mot Tampa.

– Generellt sett tar det lite tid fram för allt i början att komma rätt med allt, lägger han till som ytterligare skäl till målorgierna just nu.

Hedman känner också igen det ur en backs perspektiv.

– Ja, man vill ju hålla motståndarna på utsidan för att ge målvakten en bättre chans att rädda. De har det svårare när pucken kom in i den lilla boxen framför dem. Men det är så många fantastisk skickliga grabbar i ligan som kan få in den där.

– Det är många offensivt skickliga lag i ligan. Brukar vara mycket mål innan allt sätter sig, men jag håller med, det är extremt i år, fortsätter Victor och ler, efter att hans lag just gjort åtta mål där han gjorde det första.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.