Superstjärnor i en klass för sig och nu kommer Kenya också

Har tillfälligt lämnat varma sköna Florida, där det på allvar börjar märkas att det snart är Halloween. Åkte nattåg till Washington. Vaknar upp och det är mer än vanligt måndagsmorgon. Telefonen visar på +3 och det var tur att skinnjackan åkte ner i packningen. Ska vidare till Chicago några dagar för jobb, dock inte hockey. Nattågets internet-uppkoppling var inte bloggvänlig, om man så säger. Så det blir en senare NHL-rapport från Florida än vanligt.

Solsken

Connor McDavid

Edmontons lagkapten blev första i NHL med att vara delaktig i lagets nio första mål för säsongen. Tyvärr för Connor säger det inte bara en del om hans storhet. Det berättar också en hel del om ihåligheten i hans lag.

Auston Matthews

Torontostjärnan leder poängligan på 16 efter att ha blivit den femte spelaren i NHL-historien att inleda säsongen med sju raka matcher där han gjorde mer än en poäng i varje. Mario Lemieux var värst med tolv sådana matcher 1992. Kevin Stevens hade åtta samma höst när båda spelare i Pittsburgh. Wayne Gretzky 1983 och Mike Bossy, 1984 i Edmonton respektive New York Islanders är de två som nu håller Matthews sällskap med sju raka multipoängmatcher.

Gabriel Landeskog

Vad het han var i veckan som gick. Först hattrick mot New Jersey, när deras förlustfria svit sprack, och två dagar senare två mål på Carolina. Nu leder han svenska poängligan efter sju mål och tre assist.

Skinner tionde med hattrick

Jeff Skinner blev tionde spelare att göra hattrick i höst efter sina tre mål i lördags för Buffalo mot Los Angeles. Här är de övriga nio:

Jonathan Toews, Chicago

John Tavares, Toronto

Patrice Bergeron, Boston

David Perron, St. Louis

Phil Kessel, Pittsburgh

David Pastrnak, Boston

Tyler Johnson, Tampa

Gabriel Landeskog, Colorado

Logan Couture, San Jose

Klingbergs målform

John Klingberg är också en som vet var målet är beläget. Förra säsongen blev det bara åtta fullträffar på 82 matcher. I höst tog det mindre än fem matcher innan han nätat fyra gånger. Ingen annan back har gjort fler mål än Dallas-backen den här säsongen,

Maxime Lajoie

Vilken skräll. Rakt in i NHL och så gör han fyra mål och assisterar till tre i sina första sju matcher för Ottawa. Det ger en femteplats i backarnas poängliga. Här kan ni läsa mer om honom: http://www.hockeysverige.se/2018/10/16/okanda-backen-maxime-lajoie-succe-ottawa/

Berglund den 37:e

Patrik Berglund, numera Buffalo, blev 37:e svensk att nå 700 matcher i NHL.

Kenyansk hockey

Kenyanska medel- och långdistansare har vi vant oss vid sedan hinderfantomen Kipchoge Keinos dagar på 60-talet. Nu kommer också Kenyas ishockey. Finns visserligen bara ett lag än så länge, men lagkapten Benard Azegere och hans Ice Lions fick sitt livs överraskning när de bjöds in till Kanada. Plötsligt skulle de få möta ett annat lag. Och inte nog med det. Innan matchen klev plötsligt Sidney Crosby och Nathan MacKinnon in i deras omklädningsrum. Snacka om förstärkning. Här kan ni se filmen om mötet, som snabbt blev viralt poppis: https://twitter.com/frntofficesport/status/1051800268948549632?s=12

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Osmakligt av Torontos fans

Deras fansradio utlyste en pristävling där man skulle namnge greppet Mike Matheson använde sig av när han kastade Elias Pettersson i isen, så NHL:s just då bäste rookie inte kunde spela på grund av hjärnskakning. Knappt man tror det är sant…

Bara två matcher…

Apropå Elias och Matheson fick den senare bara två matchers avstängning. Elias Pettersson har ännu inte gjort comeback. NHL förblir oseriöst som affärsidé om man inte skyddar sina största tillgångar på annat sätt än att andra spelare ska ge igen på isen.

Stastny knäskadad

Det fortsätter gå tungt för förra säsongens sensationslag Vegas. Paul Stastny ansågs vara en toppvärvning inför säsong 2 i ligan. Men efter tre matcher utan poäng för Stastny är han nu knäskadad. Riskerar att bli borta upp till två månader.

Snabba ryck för de la Rose

Jacob de la Rose har haft en del frågetecken kring sitt hjärta och därför inte spelat än den här säsongen. I veckan satte Montreal upp honom på waivers och hux flux var han i Detroit. Men han debuterade inte för nya laget när de i torsdags gästade Tampa. Visum måste fixas, samt att han ännu inte är helt ok. Jacob var med och vann VM-guld med Tre Kronor i våras.

Sundin nedpetad

Mats Sundin hade rekordet med poäng I säsongens fem första matcher. Det var från 1992 när Colorado hette Quebec. Nu när laget ligger i Denver är Nathan MacKinnon ny rekordinnehavare med poäng i de sex första. Hans svit på sex är förresten första gången en spelare i Colorado gör det sedan Milan Hejduk 2002-03.

Första i fem mot fem

Clayton Kellers mål på Chicago blev Arizonas första mål i spel fem mot fem för säsongen efter en rekordusel start med drygt fem matcher utan mål i den spelformen. Då blev det också seger och Arizonabacken Niklas Hjalmarsson fick en tårdrypande hyllning för sina tre Stanley Cup-titlar med klubben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.