Finsk succé i NHL men vad gjorde ”Micke Nylander” i Tampa

Är William Nylander på väg till Tampa? Vad gjorde annars Michael Nylander i Tampa i torsdags? Fast lite märkligt var det ju att ”Micke” satt i Anton Strålmans Mersa.

Solsken

Elias Pettersson är unik

Efter öppningen av säsongen och hans två mål och tre assist mot Colorado i fredags har Elias Pettersson med rätta överösts av lovord. Kanske dags att se på lite fakta kring hur bra han verkligen är. Här är några av dem: Tittar man på olika spelares första nio matcher i NHL, så är nio mål och sex assist unikt. Jämför med dessa stjärnor: Kenta Nilsson 13 poäng, Teemu Selänne 12, Sidney Crobsy 12, Mario Lemieux 11, Alexander Ovetjkin 10, Wayne Gretzky 10, Mats Sundin 8 och Peter Forsberg 5. Bara två svenskar har gjort fem poäng sin rookiesäsong tidigare. Det var Jörgen Pettersson 1981 och Michael Nylander 1993. Elias är förste svenske tonåring att göra fem poäng. Bara Ilja Kovaltjuk och Alexej Jasjin av Europafödda tonåringar har gjort det tidigare. Han är yngst genom tiderna i Vancouver med fem poäng och den förste rookien hittills i laget med en liknande prestation.

Sagt om Elias

Daniel och Henrik Sedin skapade magi i 17 säsonger i Vancouver. Så slutade de och fansen såg fram emot en ökenvandring i höst. Då dyker en ny svensk osannolik trollkonstnär upp i hockeyrinken. Fansen måste ju undra vad det är med den svenska uppväxten som producerar sådana lirare. Men det konstateras att Sedinarna faktiskt var över 30 år och hade spelat 1 000 matcher innan deras första mål kom där Henrik slog en hård puck i kortsargen, som sedan fångades upp av Daniel, som gjorde mål. Elias gjorde det i sin nionde match. Brock Boeser tog emot och sköt 2-1 mot Colorado i fredags. Här nedan kan ni se en jämförelse mellan de båda målen:

– Han är en speciell grabb, ingen tänker så förutom honom eller Sedinarna. Han är som en mini-Pavel Datsjuk, sa Boeser till Sportsnet efter bjudningen från Elias via kortsargen.

”He scores like a vet” konstaterade en expertkommentator helt sonika i tv.

Häftigt Helsingfors-hattrick

Den som utmanade Alexander Ovetjkin bäst i skytteligan förra säsongen, klart att han skjuter säsongens första hattrick när han kommer hem till Helsingfors med sitt Winnipeg. Den härliga hemkomsten fick Patrik Laine i torsdags när Florida besegrades med 4-2. Han gjorde ett till i returen dagen efter och är nu uppe i sju mål.

Finsk succé

Förutom Laines succé i Helsingfors har hans landsmän överlag öppnat starkt i höst. Mikko Rantanen leder ju poängligan på 24 poäng efter fem mål där han spelar i världens just nu hetaste kedja i Colorado. Sebastian Ahos start i Carolina var strålande med poäng i tolv raka matcher säsongen han spelar ut sitt kontrakt. Nu ryktas det att Carolina vill ha ett långt avtal med finländaren, som också kan göra honom till lagets bäst betalde. Men i de två sista matcherna har han blivit utan poäng. Nu är det i stället Minnesotas Mikael Granlunds svit som lever. Han inledde med tre raka matcher utan poäng. Därefter har det blivit sex mål och sju poäng i tio matcher i rad. I tisdags avgjorde han också mot Edmonton. På de matcherna har nu Minnesota sju segrar på de åtta senaste matcherna.

Pekkas lördag

Nästa finländare att göra succé är Pekka Rinne. Först stoppade han 43 puckar när Nashville vann med 4-1 i Tampa. Men i lördags, när han för övrigt fyllde 36 år, passade han på att förlänga sitt kontrakt med två ytterligare säsonger värt tio miljoner dollar. Vezina Trophy-vinnaren senast, höll sedan på kvällen nollan mot Boston. Hans 53:e nolla i NHL.

Världens bästa kedja

Mikko Rantanen (24 poäng) etta och Nathan McKinnon (21) tvåa i poängligan. Åttan Gabriel Landeskog (18) är tredje länken i världens just nu bästa kedja, som spelar i Colorado. Calgary har den näst vassaste med Johnny Gaudreau (19), på sjunde plats och Sean Monahan (18) på nionde, samt Elias Lindholm (17). Två svenskar således i världens två vassaste kedjeformationer just nu. Den tredje är Bostons förstakedja med Patrice Bergeron (19), David Pastrnak (16) och Brad Marchand (15). Totalt för kedjorna: Colorado 63 poäng, Calgary 54, Boston 50.

Arizonas svit

Formstarkaste lag i NHL just nu? Arizona. Det är faktiskt så. Arizona har fem raka segrar. Det har i och för sig New York Islanders också, men Arizonas målskillnad 24-7 imponerar onekligen. Islanders har bara 20-7.

Kanada i topp

Calgary leder Pacific Division före Vancouver och Edmonton. Det har inte hänt sedan mars 2009 att tre lag från Kanada toppar divisionen.

Målrekordet

Montreal lyckades med konststycket att göra två mål på två sekunder när laget avgjorde till 6-4 mot Washington i torsdags. Max Domi sköt 5-4 efter 19.38 i tredje perioden. Joel Armia sköt 6-4 efter 19.40. Givetvis de två snabbaste målen efter varandra genom tiderna i NHL.

Spelare till tusen

Jason Spezza, Dallas nådde tusen NHL-matcher i tisdags och i torsdags var det Jason Pominvilles tur i Buffalo Tidigare den här säsongen har Tomas Plekanec, Montreal, Duncan Keith, Los Angeles och Ryan Suter, Minnesota också nått så långt i sina karriärer.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Stevens först att få sparken

Los Angeles usla start gjorde att coachen John Stevens fick sparken på söndagen. Ingen coach fick det under förra säsongen, så det var ett tag sedan sist. Assisterande coachen Willie Desjardins tar över så länge. LA har bara tagit 9 poäng på 13 matcher och inte ens 4-1 på Columbus i lördags hjälpte. Laget är framför allt usla på att göra mål. 28 hittills är klart sämst i hela ligan.

Quick skadad

Inte nog med en usel start och med tränarbyte, målvakten Jonathan Quick har trasat sönder menisken i ena knät och är borta på obestämt tid.

Bobrovskij

Columbus ryske målvakt Sergej Bobrovskij har inte stått att känna igen i höst. Han har ännu inte fått förlängt med klubben och nu spekuleras det i att han inte trivs och vill från klubben.

Condons jättemiss

Derek Stephans puck från egen zon studsade fram mot Mike Condon i knapp styrfart. Ändå lyckades den smita in mellan hans ben till 3-0 för hemmalaget Arizona. Det var hans tredje insläppta mål på tio skott i första perioden och Condon byttes mot Craig Anderson i Ottawas bur. Dagen efter kom svaret från klubben. Condon sattes upp på waivers, men ingen annan klubb ville ha honom. ”Vi har alla släppt in mål från utanför mittlinjen, mig icke undantaget”, försökte Anderson trösta sin kollega. Här är Condons dundertabbe: https://www.youtube.com/watch?v=OybgGohfYQw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.