”Det roligaste jag gjort” sa Hedman om besöket på flygbasen

”Det var det roligaste jag har gjort. Jag ville inte gå därifrån” berättade Victor Hedman för Dagens NHL efter sitt besök på MacDill Air Force Base här i Tampa, där han liggande på mage fick testa på hur det är att med en joystick styra bränsleslangen för att tanka ett stridsflygplan uppe i luften. Han fick också testa på hur det är att flyga i en simulator där han bland annat landade både i Tampa och i Las Vegas. Bilderna är från mediakuben i Amalie Arena.  Här kan ni i rörliga bilder se Victors besök på basen: https://twitter.com/macdill_afb/status/1060655200921440258?s=12

Solsken

Bostons toppduo

David Pastrnak och Patrice Bergeron hade en händelserik vecka. Dels gick Bergeron med två mål och fyra assist upp i ledningen i NHL:s poängliga med nio mål och 16 assist på 17 matcher. Han fick med sig Pastrnak upp på tredje plats efter en vecka med fem mål och två assist. Det betydde i sin tur att Pastrnak gick upp i klar ledning i skytteligan med 16 mål, fyra före fyra andra spelare. De fick också vara med om 8-5-smällen mot Vancouver i torsdags. En storförlust som möjligen förklarade 5-1 på Toronto lördags, där Pastrnak gjorde sina tre mål, samt 4-1 på Vegas i går.

Thornton till 1 500 matcher

Joe Thornton blev den 19:e spelaren att nå milstolpen 1 500 matcher i NHL. Tyvärr förlorade hans San Jose just den matchen, med 4-3 mot Dallas.

Boyles hattrick mot cancer

November är traditionellt månaden när hockeyvärlden samlar in pengar till kampen mot cancer. När New Jersey i måndags klippte till Pittsburgh med 5-1 var det en kväll som ägnades åt insamlingen. Vad bättre då än att Brian Boyle gjorde sitt livs första hattrick. 2017 fick han läkarnas dom att han drabbats av leukemi.

Elias historisk igen

Veckans Elias Pettersson började med att han utsågs till andra stjärna för veckan innan, bakom Calgarys Sean Monahan. Han gjorde också sitt tionde mål i sin tionde match. Något ingen rookie gjort sedan 1992-93 då både Dimitrij Kvartalnov, Boston och Rob Gaudreau, San Jose gjorde det. Bara fem rookies genom tiderna har lyckats med det, efter premiärsäsongen 1917-18. Målet var ett välplacerat slagskott, som fick flera att se likheter med Wayne Gretzky. Inte bara vad gällde skickligheten utan också den taniga kroppshyddan. Veckan avslutades med ett stort OM. Tänk OM han gjort mål i förlängningen mot Buffalo, där han gjorde den här dribblingen i förlängningen: https://twitter.com/hockeywebcast/status/1061368252163592192?s=12. Det blev visserligen utvisning, men hade det blivit mål, hade det varit säsongens mål så här långt.

Anaheim det nya Detroit

När Anaheim mötte Calgary i onsdags var det tio svenskar på isen, varav sju i Anaheim. Isac Lundeström, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg och Pontus Åberg hade sällskap av backtrion Jacob Larsson, Hampus Lindholm och Marcus Pettersson. Rasmus Andersson, Mikael Backlund och Elias Lindholm var svenskarna i Calgary. Senast ett NHL-lag hade fler svenskar var Detroit 2007-08, när laget vann Stanley Cup. Backarna Niklas Kronwall, Nicklas Lidström och Andreas Lilja var ordinarie. Jonathan Ericsson var ny och spelade åtta matcher. Johan Franzén, Tomas Holmström, Mikael Samuelsson och Henrik Zetterberg var forwards och Mattias Ritola spelade två matcher.

Skön seger för mästarna

Baksmällan efter Stanley Cup-vinsten har suttit i. Först i onsdags efter 2-1 mot antagonisterna Pittsburgh var det första gången Washington vann två matcher i rad. Av bara farten blev det också en tredje mot Columbus. T.J. Oshie avgjorde mot Pittsburgh, efter att ha tvingats bryta matchen ett tag sedan Jevgenij Malkin tacklat honom mot huvudet. Övriga målskyttar i 2-1-matchen? Sidney Crosby och Alexander Ovetjkin. Mästarnas svit bröts på söndagskvällen då Arizona vann med 4-1.

Skänkte bort vinsten till offren

Vinnaren av fifty-fifty-lotteriet i matchen ovan vann 19 285 dollar. Nästan 200 000 kronor. Den andra halvan går traditionellt till klubben, som den här gången sagt de skulle skänka den delen till offren för skjutningen i synagogan i Pittsburgh. Då gjorde vinnaren av den andra delen samma sak som Washington. Totalt fick alltså de efterlevande efter Tree of Life-massakern 38 570 dollar. Fin gest av både mästarna och vinnaren.

17 redan draftade

17 av 20 av de svenska spelarna som tog brons efter straffseger mot Kanada i U17-VM är redan draftade för NHL-lag. Ytterligare ett bevis på hur viktig svensk hockeyutbildning är för världens bästa liga.

Från Mora till NHL på drygt en säsong

Vad säger man? Är man kanadensaren kan en rekordkort karriär i Moras bås, som visserligen ledde till SHL, ett par säsonger senare ta en coach rakt in i ett av båsen i ett av NHL:s Original Six-lag. 33-åringen Jeremy Colliton blir nu, efter bara en säsong i AHL, headcoach i Chicago. Kan det här göra det lite lättare för en coach som Rikard Grönborg?

Box-play-mästarna

Arizona är livsfarliga när de får en man utvisad. Med nio egna mål, mot bara fyra insläppta nådde laget +5 i den spelformen. Det har inget lag gjort sedan 1977-78. Arizona har klarat 91.5 procent av utvisningarna hittills.

Oates hjälper Kings

Adam Oates har kallats in som rådgivare för att försöka vända runt Los Angeles usla säsongsstart.

Fick Rolex-klocka av frun

Martin St. Louis hade inte storleken för NHL. I alla fall tyckte experterna det. Han visade att de hade fel. Förra veckan tog han plats i Hockey Hall of Fame i Toronto. Då avslöjade Marty att inte ens han själv eller hans fru Heather trodde han skulle få den karriär han fick. Efter de 100 första matcherna fick han en Rolex i present av frun. ”Ingen av oss trodde det skulle bli 100 till”, berättar hon.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Har William Nylander gjort sitt i Toronto?

Enligt Sportnet ska Toronto ha börjat fråga andra lag vad de kan tänkas ge upp för att signa William Nylander, som fortfarande inte kommit överens om en förlängning med Toronto. Det kan tala för att han gjort sin sista match i klubben. Bara Kyle Turris i förhandlingarna med Arizona har skrivit på senare än var Nylander nu är i sin process. Senast 1 december måste Toronto komma överens om de vill behålla William. Så här gick snacket på Sportnet i lördags: https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/saturday-headlines-william-nylander-trading-block/

Här är de förhandlingar som dragit ut längst på tiden de senaste åren:

22 november 2011: Kyle Turris, Arizona
7 november 2016: Jacob Trouba, Winnipeg
27 oktober 2016: Hampus Lindholm, Anaheim
26 oktober 2015: Mattias Ekholm, Nashville
23 oktober 2017: Andreas Athanasiou, Detroit
18 oktober 2018: Nick Ritchie, Anaheim
15 oktober 2014: Eric Gelinas, New Jersey
14 oktober 2016: Rickard Rakell, Anaheim
11 oktober 2016: Rasmus Ristolainen, Buffalo
11 oktober 2016: Nikita Kutjerov, Tampa
10 oktober 2016: Johnny Gaudreau, Calgary

Uber-videon som skakade Ottawa

Som om det inte hänt tillräckligt i Ottawa senaste året. När spelarna åkte Uber i Phoenix pratade de öppet om hur uselt laget är och nedlåtande om en av sina coacher. Här är videon: https://ottawacitizen.com/sports/hockey/nhl/ottawa-senators/candid-camera-ottawa-senators-players-caught-on-video-joking-about-team-badmouthing-coach/wcm/68983670-7e12-46df-857c-6b082a5cadf4

Fick gå efter tre Stanley Cup

NHL:s näst vinstrikaste coach Joel Quenneville fick till sist sparken från Chicago, efter drygt tio säsonger och tre Stanley Cup-segrar. Han och general managern Stan Bowman, samt klubbens rådgivare Scotty Bowman, den senare Stans pappa och historiens vinstrikaste coach, har inte riktigt haft samma syn på vilken väg Chicago ska gå för att bygga ett nytt storlag. Quenneville är 60 år och redan högvilt i spekulationer kring var han kommer att hamna.

Lucic fula påhopp blev dyrt

Sedan nya stjärnskottet Mathieu Joseph i Tampa tacklat en spelare i Edmonton slog det slint för Milan Lucic. Han jagade upp den betydligt mindre Joseph och körde över honom långt från pucken. När Joseph låg på isen fortsatte Lucic slå mot hans huvud och satte sig till sist på honom innan de hamnade underst i en hög med resten av spelarna som var på isen. Lucic fick givetvis matchstraff, men också böter på 10 000 dollar för tilltaget.

Blev bara 1 001 matcher

Tomas Plekanec nådde förra veckan milstolpen 1 000 matcher. Det blev bara ytterligare en. För efter att ungdomarna Max Domi och Jesperi Kotkaniemi spelat så bra bryter Montreal kontraktet med den 36-årige tjeckiske centern. Plekanec har gjort 233 mål och 608 poäng och ligger sjua i Montreal var gäller antal spelade matcher med sina 984. Han spelade ju 17 i Toronto förra säsongen. Plekanec har fått ett löfte om ett framtida jobb i Montreal, oklart dock vad det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.