333:e matchen blev Calle Järnkroks första med tre mål

Solsken

Äntligen, ropades det i San Jose

I match 21, oslagbart, kom Erik Karlssons första mål i San Joses hajtröja. Ett dundrande och välplacerat slagskott i powerplay grundlade segern med 4-0 hemma mot St. Louis. Efter sju raka matcher utan poäng har nu Erik skramlat ihop en assist mot Nashville, två assist mot Toronto och ett mål och en assist mot St. Louis. Erik är nu uppe i 134 matcher med fler än en poäng. Sedan han debuterade i ligan 2009 har ingen haft fler multipoängsmatcher.

Henke sjua

New York Rangers seger med 4-2 över Florida i lördags var Henrik Lundqvists 438:e vinst. Därmed tog han klivet upp som ensam sjua genom tiderna vad gäller antal segrar i NHL. Han passerade Jacques Plante och har nu bara åtta W till upp till Terry Sawchuk närmast framför honom. Henke är sannerligen en av svensk hockeys största NHL-spelare genom tiderna. Här är de andra sex mer segerrika målvakterna före Henke: 1) Martin Brodeur, 691, 2) Patrick Roy, 551, 3) Ed Belfour, 484, 4) Roberto Luongo, 475, 5) Curtis Joseph, 454.

Första hattrick i match 333

Calle Järnkrok hann spela 332 matcher och göra 59 mål innan hans första hattrick lämpligt nog kom i match nummer 333. Hans tre mål avgjorde i lördagens match mot Los Angeles, som Nashville vann med 5-3. Calles hattrick var det 21:a den här säsongen. Tre av dem har kommit från svenskar. Gabriel Landeskog var först 18:e oktober och Filip Forsberg följde efter 27:e oktober. Bara en spelare har gjort två hattrick, förre Södertälje-spelaren David Pastrnak.

Snabbaste hattrick

Brayden Points hattrick på 91 sekunder i slutet på första och början på andra perioden är det sjätte snabbaste genom tiderna. Målen betydde att Tampa gick från 0-2 till 3-2 och slutlig seger med 4-3 borta mot Pittsburgh. Här är NHL:s hattrick på 100 sekunder eller mindre:

1) Bill Mosienko, Chicago 1952, 21 sekunder

2) Jean Beliveau, Montreal, 1955, 44

3) Jack Darragh, Ottawa, 1919, 60

4) Derek King, New York Islanders, 1991, 78

5) Harry Oliver, Boston, 1927, 85

6) Brayden Point, Tampa, 2018, 91

7) Ray Whitney, Carolina, 2007, 100

Points prestation är också snabbaste hattrick i Tampa Bay Lightnings historia. Martin St. Louis, som i måndags tog plats i Hockey Hall of Fame hade det gamla rekordet från 26 oktober 2006. Det tog Marty 6.17 att fullborda sitt.

Slutspelshockey – i november

Det är långt kvar till slutspelet inleds. Ändå var det ett par matcher i veckan som visade upp slutspelshockey redan nu vad gällde intensitet, fysiskt spel och känslor. När San Jose tog emot Toronto i torsdags visade hemmaspelarna att de inte glömt att Nazem Kadri slet loss en bit av Joe Thorntons skägg i ett handgemäng i våras. Redan vid första nedsläpp ville Barclay Goodrow göra upp. Kadri var dock inte intresserad. Flera spelare var på Kadri och hackade och ville ha till en fight under matchen. Kadri, som annars har nära till att ta till nävarna, var iskall och avböjde alla inviter. Han svarade i stället med ett par ruskigt tuffa, men justa, tacklingar.

”Slaget om Alberta” mellan Calgary och Edmonton i lördags var värsta bataljen. Tre slagsmål redan i första perioden och 40 utvisningsminuter bara där, slutade med Calgary-seger efter två mål av Elias Lindholm. Men vilket tuff hockey det var under 60 minuter. Efterslängar och grinigt i princip efter varje signal. Som slutspel, fast det lackar mot Thanksgiving här i USA.

Toronto i topp utan stjärnan

Toronto klarar sig bra trots att Auston Matthews är skadad. Mot Anaheim i fredags kom 14:e segern, nu med 2-1 i förlängningen. Pontus Åberg, som fått chansen efter alla skador, har tagit den och gjorde nu sitt sjätte mål och Anahiems enda i den här matchen. Därmed har Toronto 28 poäng på 20 matcher. Bara Tampa och Nashville har tagit fler. Båda har 29 på 20 matcher. Och i natt svensk tid möts de. Nashville tar emot Tampa hemma i Smashville.

Damlagets tränare räddade Ovetjkins skott

Gavin McHales egen karriär stannade vid Western Hockey League. Därefter blev han en uppskattad målvaktstränare och jobbar nu som ansvarig för University of Manitobas damlag. I torsdags fick han ett ovanligt telefonsamtal. Stanley Cup-mästarna Washington var på besök i Washington och plötsligt hade Braden Holtby drabbats av en skada. Washington hade bara Phoenix Copley tillgänglig. McHale fick packa sin trunk och snabbt ansluta till Washingtons lag. Det blev en uppvärmning han sent ska glömma, för bland annat räddade han ett skott från den sjufaldige skyttekungen Alexander Ovetjkins klubba. Efter värmningen fick McHales se matchen från rinkside. Det blev inget inhopp och ingen sen NHL-debut i livet. Men ändå. Räddningen på Ovetjkin kan han alltid berätta om för sina barnbarn.

För lite Nylander-artiklar

Inför mötet mellan San Jose och Toronto i torsdags var hemmalagets Joe Pavelski ironisk mot gästande media och alla deras spekulationer om vad som kommer att hända William Nylander, som ju ännu inte förlängt med klubben. ”Ni behöver skriva lite fler artiklar om Nylander. Tycker det är ganska tyst kring det just nu” var Joes kommentar.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Chicago

Tre raka förluster för nye coachen Jeremy Colliton och därmed också åtta totalt i följd för Chicago. Ingen lätt uppgift för den nye coachen i klassikerlaget. Men sedan kom första segern, 1-0 mot St. Louis och lagkapten Jonathan Toews överräckte segerpucken till Colliton för sin första seger i NHL. Det blev sedan en strafförlust mot LA innan laget tog en övertygande 3-1-seger mot starka Minnesota i går. Kanske Jeremy börjat få skutan på rätt köl igen.

Hagelin västerut igen

Pittsburgh var inte nöjda med Carl Hagelin, vars produktion drastiskt rasat. Därför skickades han till Los Angeles i utbyte mot Tanner Pearson. Trist för Carl, som vunnit två Stanley Cup i Pittsburgh, men bottenlaget LA hoppas givetvis på Hagelins fart. Det blir han och Adrian Kempe som ska dra igång det ålderstigna laget nu.

Vänder hem från AHL

Michael Lindqvist till Färjestad och Axel Jonsson-Fjällby till Djurgården. Två svenskar vänder hem för att förstärka SHL. Men att som en del medier i Sverige gladeligen utropa att de kommer från NHL-lagen New York Rangers respektive Washington, för att än mer förstärka deras betydelse, blir missvisande. Ingen av dem har spelet en enda match i NHL, även om de tillhör sagda NHL-lags organisationer. De har spelat på samma nivå som många transatlanter som kommer till SHL och då ofta förringas. AHL är en bra nivå. Nen det är inte NHL och ja, både Michael och Axel blir förstärkningar i SHL.

NHL nådde förlikning

NHL vågar inte ta det till domstol utan har nu nått en förlikning med de 147 spelare som stämt ligan för hjärnskakningar de fått under tiden de spelade där. Totalt ger det varje spelare 22 000 dollar om de väljer att godta erbjudandet.

Bettman: Ingen popularitetstomröstning

När NHL-kommissionären Gary Bettman höll sitt installationstal till Hockey Hall of Fame tog han upp det numera rätt trista faktum att var han än kommer så buas han ut. Till och med när han ska överräcka Stanley Cup. Han konstaterade därmed också att omröstningen för att bli invald i HHoF inte handlar om en popularitetsomröstning. Det är han ju själv ett tydligt bevis på.

Bostonskador…

Zdeno Chara sällade sig till Bostons skadelistan där redan Charlie McAvoy, Brandon Carlo, Kevan Miller och Urho Vaakanainen finns.

..och andra

Andrej Vasilevskij, Tampas utan tvekan viktigaste spelare, är borta upp till fyra veckor. På träningen i onsdags var oturen framme och den ryske målvakten, som har en räddningsprocent på 92,7, drabbades av en fraktur i vänster fot. Vasilevskij har nio segrar den här säsongen. Bara Torontos Frederik Andersen med elva har fler. Cam Fowler, skadedrabbade Anaheims back, opererades i fredags för sitt brutna kindben.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.