Marcus Krüger: ”Vi har alltid byggt vårt spel från försvaret”

Tampa. Chicago försöker vända en tung säsongsstart med en ny kanadensisk tränare från Mora, en höst då Marcus Krüger är tillbaks i laget.

– Hur kul som helst att vara tillbaka, men vi måste fixa till defensiven. Det har alltid varit därifrån vi byggt vårt spel, säger Marcus.

Chicago vann Stanley Cup tre gånger mellan 2010 och 2015. Men laget har tappat viktiga spelare beroende på lönetaket. Superstjärnorna Jonathan Toews och Patrick Kane fyller själva mycket av utrymmet med två av ligans absolut högsta löner.

Till det ska läggas att Chicago inte lyckats speciellt bra med att slussa in unga talanger i sitt lag.

Det sammantaget gör att laget både den här säsongen och i fjol har ett lag med stor obalans. Några toppspelare svarar för en stor del av målen och när trotjänarna blivit äldre eller lämnat backlinjen har försvaret försvagats rejält.

Det är förklaringen till att laget just nu parkerar i botten av Central Division, med bara St. Louis bakom sig. Målskyttet är ett av de sämsta i ligan, men precis som Marcus Krüger påpekar, försvaret är den stora ackilleshälen.

Faktum är att bara två lag har släppt in fler mål än Chicagos 82. Det är Vancouver med 92 och Ottawa med 100.

I det prekära läget fick Joel Quenneville gå. 60-åringen som ledde laget till de tre Stanley Cup-segrarna fick gå efter fem raka förluster. Även assisterade coachen Ulf Samuelsson fick lämna klubben.

In kom i stället den helt oprövade Jeremy Colliton som gjorde kometkarriär i Sverige och tog Mora till SHL. Efter bara ett år i AHL kastades 33-åringen in i båset som huvudansvarig för att försöka få rätsida på försvarsspelet. Med sig fick han bland annat Barry Smith, dubbelt så gammal, och gammal parhäst med Scotty Bowman.

Scotty, som är rådgivare till sin son Stan Bowman, som i sin tur är general manager i Chicago. Det har länge varit en dragkamp i klubben mellan Quenneville och Bowman, far och son, som till slut Bowmans vann.

Marcus har dock inte annat än lovord att säga om Quenneville, som också är den som har näst mest segrar genom tiderna, efter Scotty Bowman:

– Jag hade Joel i många år. Andra har haft honom ännu längre. Han är en av de bästa tränarna genom tiderna meritmässigt och frågar du spelarna skulle de säga samma sak.

Han gillar Colliton också:

– Jeremy har kommit in och kört det race han tror på och jag tror vi alla köper det fullt ut. Men det handlar också om att gå ut och göra det. Det kommer att ta lite tid, men jag tror vi kan rätta till det här. Vi hade några hemmamatcher där vi var på rätt väg. Nu ett par på slutet har inte varit så bra.

Vad är det då Chicago måste bli bättre på. Försvaret givetvis.

– Så länge jag har varit här har vi alltid sagt att vi har mycket skill i omklädningsrummet. Spelar vi bra defensivt kommer vi att få chanser. Så har det alltid varit. Gör vi rätt saker utan pucken får vi de där lägena. Få ordning på försvarsspelet då kommer det andra också. Vi har unga skickliga killar, men det handlar mycket om självförtroende. Där också, det börjar i egen zon. Tråkigt svar, men jag tror att det är så, säger Marcus.

Det är också i försvaret Jeremy Colliton lagt ner mest jobb. Ett försvar som i dag består av svenskarna Erik Gustafsson och Gustav Forsling, samt veteranerna Duncan Keith och Brent Seabrook. Mot Tampa i fredags spelade också Brandon Manning och Jan Rutta.

Mot Tampa var paret Seabrook och Gustafsson inne på Tampas tre första mål. De spelade med förstakedjan med Toews, Kane och Brandon Saad. Alla utom Gustafsson stora Stanley Cup-hjältar när det begav sig. Nu är Seabrook en skugga av sitt forna jag. Kane verkar mest åka runt och längta efter Artemi Panarin och Saad har alltid bara varit en kompletteringsspelare väldigt beroende av bra spelare runt omkring sig.

Toews är ändå det stora frågetecknet. Under Stanley Cup-åren betraktad som ligans kanske bäste center. Den idealiske lagkaptenen, som alltid ställde upp för sitt lag och som den perfekte centern, som kunde allt. I fjol såg han mest uttråkad ut. I år har målskyttet kommit igång, men hans defensiva spel är som bortblåst.

Det är där det Collitons stora problem ligger. Han måste få igång Toews som lagets ledare igen, också i försvarsspelet.

Målskyttet är som sagt också under all kritik. Krüger har aldrig varit känd för att ösa in poäng under sin NHL-karriär. Han har helt andra kvaliteér. Ändå var det blott fyra spelare som gjort fler mål än han inför matchen mot Tampa. Och då hade Marcus bara gjort två.

Då förstår ni hur illa det är. Bara Kane, Toews, Alex DeBrincat och Saad hade gjort fler mål än Krüger. Nästan ingen fabrikation alls från formationerna bakom förstakedjan således.

– Man kan inte jaga och hoppas på att vinna. Det har vi gjort för mycket. Vi hade en svit på fyra matcher i rad med poäng. Vi gjorde det svårt för motståndarna att göra mål på oss. Vi fick dem att jobba hårt för att göra det, säger Colliton om poängen mot Carolina, St. Louis, Los Angeles och Minnesota.

Efter Quennevilles fem raka förluster fortsatte det i ytterligare tre, åtta totalt alltså, innan Colliton temporärt vände på det med de där fyra poängmatcherna. Första seger kom mot St. Louis med 1-0. I de fyra matcherna släppte Chicago bara in fyra spelmål, samt ett avgörande straffmål mot LA.

Efter matcherna med poäng har laget släppt in fyra mål per match och vann bara i natt i förlängningen med 5-4 efter en strong vändning mot Florida. Erik Gustafsson avgjorde förresten med sitt tredje mål i höst. Forsling hade också två assist och målskyttet var för en gångs skull spritt.

Men som Krüger säger, det kommer att ta tid. Laget är där ibland, men vanorna från förr sitter djupt.

Trots förlusterna och att Chicago inte längre är det topplag Marcus lämnade förra sommaren för Carolina, trivs han. Säsongen i Carolina blev en mardröm för Huddingekillen. Han blev en syndabock och skickades ner till AHL. En tuff smäll för den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren.

Nu är han tillbaka och han skiner upp när vi pratar om hur det är:

– Jag älskar grabbarna i laget och älskar alla runtom laget. Det är roligt så klart att vara tillbaka och jag vill göra allt jag kan för att hjälpa den här organisationen. Vara en bra lagkamrat varje dag och göra det jag kan.

Marcus har ett ettårskontrakt.

______________________________________________________________________________________________________________

Övrigt i natt:

Tre spelare gjorde hattrick, fast Patrik Laine stannade inte när han gjort tre för Winnipeg mot St. Louis. Han gjorde två till i 8-4-segern. Finländarens fem mål i en match är det mesta sedan Johan Franzén också sköt fem för Detroit 2011. Med 19 mål leder Laine nu skytteligan.

En av de som stannade på tre mål var Andreas Johnsson. Å andra sidan hans första hattrick i NHL och hans ketchupeffekt kom på bara 7.35 i första perioden och tog Toronto till en 40-ledning då också Patrik Marleau gjorde mål. Toronto vann till slut med 6-0 mot Philadelphia.

Jake Guentzel nöjde sig också efter tre mål när Pittsburgh vann med 4-2 mot Columbus. Pittsburgh saknade Patric Hörnqvist, som dragit på sig en hjärnskakning.

Elias Pettersson pricksköt avgörande 3-2 till Vancouver borta mot Los Angeles. Hans 13:e mål och han skuggar nu Gabriel Landeskog och Filip Forsberg i svenska skytteligan. De båda har 14 fullträffar. Vancouver vann med 4-2 och bröt den åtta matcher långa förlustsviten. Alexander Edler gjorde comeback efter sin knäskada ha ådrog sig 28 oktober.

Erik Gustafsson gjorde sitt tredje mål för säsongen när han avgjorde i förlängningen för Chicago borta mot Florida till 5-4. Mark Hoffman gjorde mål för Florida och fortsatte sin svit med poäng till 18 matcher nu.

Buffalo vann nionde raka matchen och är nu poängbäst i öst. 3-2 efter straffar mot Detroit där Linus Ullmark gjorde 35 räddningar och blev matchens första stjärna.

William Karlsson inledde målskyttet, hans sjätte i höst, för Vegas hemma mot San Jose. Vegas har verkligen kommit igång och vann nu med hela 6-0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.